Αποστολέας Θέμα: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες  (Αναγνώστηκε 1443 φορές)

Σπύρος Δουκάκης

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 831
 • Έτερος εξ ετέρου σοφός, το τε πάλαι το τε νυν
  • http://sdoukakis.wordpress.com/
Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« στις: 01 Μαρ 2010, 09:15:06 μμ »
Από σήμερα το πρωί, τα ελληνικά ΑΕΙ –και όλα τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, η Ακαδημία, κ.λπ.- απώλεσαν την πρόσβαση τους στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, λόγω αδυναμίας έγκαιρης πληρωμής της αντίστοιχης συνδρομής της Ελληνικής Πολιτείας προς τους διεθνείς οίκους-διαθέτες των σχετικών υπηρεσιών.

Δεν ξέρω αν αρμόζει σχολιασμού το γεγονός, αλλά αντιγράφω κομμάτι από το μνμ που μας έστειλε σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

Πεποίθηση μου είναι ότι το ζήτημα, ως διαχειριστικό πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί. Ο από μηχανής Θεός θα εμφανισθεί εκ νέου επ’ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε… Άλλωστε, η συγκυρία είναι ευνοϊκή, με την παρουσία ενός άκρως αξιόπιστου ακαδημαϊκού στελέχους στη θέση του Ειδικού Γραμματέα Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως... (πρόκειται για τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β.) από το 1996).

...Αδυνατώ να δεχθώ ότι η γενική βλακώδης γραφειοκρατία και διαχειριστική λαγνεία των υπηρεσιών δύνανται να υπερτερούν της πολιτικής απόφασης και της στρατηγικής βάθους. Πανεπιστήμια χωρίς βιβλιοθήκες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ερευνητές χωρίς βιβλιογραφία είναι ανέκδοτο, όπως και τα greek statistics! Πού; Στην Ελλάδα της ‘ψηφιακής σύγκλισης’; Να κάνουν τη δουλειά τους και να την κάνουν έγκαιρα, γρήγορα και σωστά! Όλα τα άλλα, υπολείπονται της ουσίας…

Πώς θα συμμετάσχω σε εκλεκτορικά νέων συναδέλφων, συζητώντας περί δημοσιεύσεων και impact factor, όταν επί καιρώ δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη διεθνή βιβλιογραφία; Πώς θα διευθύνω διδακτορικά και μεταπτυχιακές διατριβές, νέων ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες; Γιατί να πάει μια σειρά φοιτητών χαμένη; Στο όνομα του υψηλού επιπέδου σχεδιασμού του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, που διαρκεί 3 χρόνια τώρα; Όχι, από εμένα…

Πώς και τί θα απαντώ στον καταιγισμό της απαξιωτικής κριτικής εις βάρος του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου; Πώς θα επιχειρηματολογώ υπέρ της ύπαρξης ανοικτού πανεπιστημίου, όταν τούτο ‘κλείνει’ εκ των πραγμάτων…;
Και πολλά, πάρα πολλά άλλα…

Φαίνεται ότι σε όλα υπάρχει η ‘κόκκινη γραμμή’, η προσωπική μου ‘γραμμή’ ήταν αυτή. Λυπάμαι ειλικρινά!


και ο πρύτανης  ζήτησε την υπηρεσιακή του αντικατάσταση, κατά τις θεσμικές προβλέψεις που διέπουν τη λειτουργία των ΑΕΙ... με άλλα λόγια παραιτήθηκε!toufeki

 • Επισκέπτης
Απ: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« Απάντηση #1 στις: 01 Μαρ 2010, 09:57:40 μμ »
Εγώ γιατί "γκρινιάζω" τόσο καιρό;
Θα μας πάρουν και τα σώβρακα τα αρπακτικά των χρηματιστηρίων.
Και όχι μόνο αυτό,...Στην κατάσταση αυτή(ξεβράκωτους), οι διαχειριστές της περιουσίας των αρπακτικών, θα μας στέλνουν να χτίζουμε πρότυπα ιγκλού.  :D

Εγώ δεν έχω πρόβλημα γιατί έχω διατελέσει επί χρόνια "χειμερινός κολυμβητής".
Όσοι δεν αντέχουν το κρύο να δούμε τι θα κάνουν.  :-\   

gpapargi

 • Γενικός διαχειριστής
 • *****
 • Μηνύματα: 2457
 • I 'm not young enough to know everything
Απ: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« Απάντηση #2 στις: 02 Μαρ 2010, 09:25:28 πμ »
Όπως έχω ξαναγράψει, ο τρόπος που αντιμετωπίζει μια χώρα την παιδεία της και την έρευνά της δείχνει το πνευματικό της επίπεδο. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει τριτοκοσμική νοοτροπία.

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2271.0
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2086.0

Αυτά φυσικά θα πρέπει να τα λέμε ανεξάρτητα από το πιο κόμμα κυβερνάει και ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ερευνητικός τομέας που θίγεται.

ΥΓ
Δεν είμαι σίγουρος αν η είδηση αφορά όλα τα πανεπιστήμια ή μόνο του Αιγαίου, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που γράφω.

Σπύρος Δουκάκης

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 831
 • Έτερος εξ ετέρου σοφός, το τε πάλαι το τε νυν
  • http://sdoukakis.wordpress.com/
Απ: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« Απάντηση #3 στις: 02 Μαρ 2010, 11:12:16 μμ »
Αν και δεν λέει πότε θα ενεργοποιηθεί η πρόσβαση... Ο από μηχανής Θεός εμφανίστηκε εκ νέου επ’ ωφελεία του πολιτισμού που τον εφηύρε.

Γεια σου Ελλαδάρα! Επιπλέον μην μπερδεύουμε τις βούρτσες...

ΥΠαιδείας

  Δελτίο Τύπου                                               02/03/2010

Αποκατάσταση της πρόσβασης για φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές στα ηλεκτρονικά περιοδικά

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αντιλαμβανόμενη τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η πρόσβαση σε Επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές, για την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, αντιμετώπισε το πρόβλημα της πρόσβασης που οφειλόταν σε σειρά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος.

Το κόστος  χρηματοδότησης της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως είχε ανακοινωθεί από την Υπουργό Παιδείας στην 62η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Λαύριο.

Με την υπογραφή της συγκεκριμένης δαπάνης (Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, 1/3/2010) προβλέπεται η εκκίνηση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Πηγές των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας.     

Σπύρος Δουκάκης

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 831
 • Έτερος εξ ετέρου σοφός, το τε πάλαι το τε νυν
  • http://sdoukakis.wordpress.com/
Απ: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« Απάντηση #4 στις: 02 Μαρ 2010, 11:19:24 μμ »
και επειδή στο στέκι τα μαθαίνουμε όλα πρώτοι:

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=317785&dt=02/03/2010

Λάμπρος Μπουκουβάλας

 • Η παιδεία είναι: στους φτωχούς, ΠΛΟΥΤΟΣ. Στους πλούσιους, ΣΤΟΛΙΔΙ. Στους νέους, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (Διογένης) !
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 1242
  • Το μπλογκάκι μου
Απ: Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες
« Απάντηση #5 στις: 03 Μαρ 2010, 12:52:24 μμ »
Πρόκειται για την υλοποίηση της οριζοντιοποιημένης γραφικής παράστασης, που θυμίζει καρδιογράφημα πεθαμένου!

------------------------------------- μπίιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιπππ!!!
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται…