Αποστολέας Θέμα: ΕΠΕ: Ελεύθερο λογισμικό παντού  (Αναγνώστηκε 937 φορές)

denix

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 137
ΕΠΕ: Ελεύθερο λογισμικό παντού
« στις: 18 Δεκ 2010, 02:29:35 πμ »
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ελεύθερο λογισμικό παντού
Τέρμα τώρα στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για κλειστό λογισμικό


Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2010

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός καλείται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται ή απειλούνται με απόλυση, εξακολουθεί η διασπάθιση πολύτιμων πόρων από το δημόσιο για αγορά αδειών κλειστού λογισμικού. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει τη χρήση του ελεύθερου λογισμικού στο δημόσιο. Η άμεση εξοικονόμηση πόρων θα είναι σημαντικότατη. Περαιτέρω, θα τεθούν οι βάσεις για εγχώρια παραγωγή λογισμικού με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας πιστεύει ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία κάθε ευρώ που δαπανάται για την αγορά αδειών κλειστού λογισμικού, όταν υπάρχουν δωρεάν λύσεις ελεύθερου λογισμικού, αποτελεί οικονομικό σκάνδαλο και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει. Ως πρώτο πρακτικό μέτρο απαιτούμε την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας για διασφάλιση της χρήσης αποκλειστικά ελεύθερου λογισμικού στα σχολικά εργαστήρια και σε όλες τις προμήθειες υπολογιστών και συστημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις ανάγκες του Ψηφιακού Σχολείου.


Συντάκτης/επικοινωνία: Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, info <στο> epe.org.gr

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Δεκ 2010

[pdf], [link]

mour

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 179
Απ: ΕΠΕ: Ελεύθερο λογισμικό παντού
« Απάντηση #1 στις: 18 Δεκ 2010, 10:47:23 πμ »
Ως ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, ΑΛΛΑ η εφαρμογή της απαιτεί εξαιρετικά προσεκτικό σχεδιασμό και δεν είναι καθόλου απλή.
Εδώ έχει γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πρόσφατα

http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=2099362&type=member&item=29623266&qid=6fd5183f-3b84-4a83-a2b9-15b775f833e0

Με 2 λόγια οι συγκλίνουσες απόψεις είναι ότι βραχυπρόθεσμα το κόστος για μετάβαση σε open source λύσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερο από την αγορά αδειών χρήσεων, ενώ μεσο-μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το δημόσιο και την οικονομία.
PS έχει ασχοληθεί κανένας με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη? Η εφαρμογή της (JAVA σε  ORACLE) παίζει ΜΟΝΟ σε ΙΕ6. ΙΕ7, firefox κλπ δεν παίζει.

Στα εργαστήρια πάντως θα έπρεπε να υπάρχει γραμμή για σταδιακή μετατροπή τους σε open source λύσεις. Ακόμα κι αν μείνουν τα windows ως λειτουργικό όλα τα υπόλοιπα μπορεί να είναι open source