Με αφορμή το ερώτημά μου, και μετά τις αντίθετες απαντήσεις από αξιόλογους συναδέλφους
Η λογική με την οποία σε κάποιες περιπτώσεις το ΚΑΙ προηγείται του Η βασίζεται στην αντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των πράξεων σύζευξη-πολλαπλασιασμός και διάζευξη-πρόσθεση. Αν κάποιος θέσει αντί για true το 1 και αντί για false το 0 θα δει αυτή την αντιστοιχία. Για παράδειγμα ένα γινόμενο αριθμών είναι διάφορο του μηδενός αν και μονον αν όλοι είναι διάφοροι του μηδενός. Ομοίως μια σύζευξη πολλών λογικών όρων είναι αληθής αν και μόνον αν είναι όλοι αληθείς (διάφοροι του ψευδούς.)
Προφανώς δεν μιλάω για κάποια αντιστοιχία με αυστηρά μαθηματικό τρόπο, αλλά δίνω διαισθητικά ένα παράδειγμα για να φανεί η σχέση μεταξύ αυτών των πράξεων.
Φυσικά στο δικό μας το μάθημα τα ΚΑΙ, Η έχουν την ίδια προτεραιότητα, λέμε και στους μαθητές να χρησιμοποιούν παρενθέσεις και έχουμε όλοι μας το κεφάλι μας ήσυχο
Αφού τα ΚΑΙ, Η δεν διαχωρίζονται από το σχολικό βιβλίο (κατά τη γνώμη μου μάλλον ηθελημένα όχι κατά λάθος αλλά πάλι κατά τη γνώμη μου ορθά) τότε ακολουθούμε τον κανόνα αυτό.
Συνεχίζοντας τον προβληματισμό μου (από τις απαντήσεις σας ήδη σχημάτισα την εικόνα οτι δεν συμφωνείτε καθαρά μόνο για τυπικούς λόγους) έκανα μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τους ορισμούς μερικών από τις πιο "διαδεδομένες" γλώσσες (pascal και Delphi, quick και Visual Basic, Jave, C++, Python, SQL), και η σειρά είναι:
ΝΟΤ, AND, OR (και πάλι διορθώστε με αν κάνω κάποιο λάθος).
Παρόλο που (ξαναλέω) δεν μπόρεσα να βρω κάτι στα σχολικά βιβλία που να το υπονοεί ή να το διατυπώνει με σαφήνεια, ρωτάω
γιατί πρέπει να λέμε στα παιδιά κάτι που ΔΕΝ ισχύει σε όλες αυτές τις γλώσσες, επειδή το παρέλειψε το "θαυματουργό" σχολικό βιβλίο;Τέλος, στο παράρτημα της Pascal που υπάρχει στο τετράδιο του μαθητή (Σελ. 182), αναφέρονται (για την Pascal) οι λογικοί τελεστές με τη σειρά που ανέφερα παραπάνω.
Αντιλαμβάνομαι οτι όσοι έχετε την αντίθετη άποψη (δικαιολογημένα) ίσως να δυσανασχετείτε που ξαναβάζω το θέμα (που έχει συζητηθεί και παλιότερα σε άλλα θέματα).
Και τελευταίο επιχείρημα: https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=912.msg8645#msg8645
Αγνοήστε το μήνυμα αν δεν έχετε τίποτα καινούργιο να προσθέσετε.
Φιλικά