Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση άλλου προγράμματος. Να τι είχε πει ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου:
Οι συνάδελφοι της Πληροφορικής έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε το νέο πρόγραμμα σπουδών από το 2003, όταν το Α.Π.Σ. άλλαξε και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Στη Γ΄ Γυμνασίου το Α.Π.Σ. αναφέρει ύλη τις ενότητες:
Αλγοριθμική σκέψη
Προγραμματισμός
Μεγάλες δραστηριότητες
και μια μικρή θεωρητική ενότητα σχετικά με τον υπολογιστή και την κοινωνία.
Δεν αναφέρει πουθενά Logo ή άλλη γλώσσα σαν γλώσσα προγραμματισμού. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε, αρκεί να ακολουθήσει το Α.Π.Σ.
Η επιλογή της Logo σαν γλώσσας προγραμματισμού είναι μία από τις ελευθερίες επιλογής που έχουμε και όχι υποχρέωση.
Καλό θα είναι βέβαια να ζητήσουμε μια τέτοια απάντηση εγγράφως από κάποιον επίσημο φορέα.
Όσο για τις άδειες χρήσης,
Σχετικά με το θέμα της χρήσης του πακέτου Logo Microworlds είναι γεγονός ότι δεν είναι δωρεάν, οπότε είτε α)αγοράζεις μια άδεια για κάθε μηχάνημα για να είσαι απόλυτα νόμιμος είτε β) έχεις κάποιες άδειες για 2 ή 3 μηχανήματα και τις ... επεκτείνεις και για τα υπόλοιπα [μήπως αυτό δεν γίνεται και για τα word, excel, powerpoint;] είτε γ) Επιλέγεις μια άλλη -δωρεάν- Logo π.χ. την MSW-Logo....
στο σχολείο που είμαι η λύση (α) σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσουμε άδειες Microworlds, άδειες Windows για να παίξει το Microworlds (έχουμε μόνο Linux), και καινούργια PC για να παίξουν τα Windows - αφού άδειες για Windows 98 που "σηκώνει" το εργαστήριο δεν έχουμε ούτε πωλούνται. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρει τόσα χρήματα η σχολική επιτροπή, επομένως εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο να διδαχτεί Microworlds.
Με τη λύση (β) είμαι τελείως αντίθετος - δε δέχομαι να παρανομώ για ελλείψεις του υπουργείου. Ως
υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ είμαστε νομικά υπόλογοι για ό,τι λογισμικό εγκαθιστούμε στο εργαστήριο. Άμα βάλουμε χαμηλό βαθμό σε έναν μαθητή, μπορεί να μας καταγγείλει στην υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος και να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Χωρίς καν να σκεφτούμε το ότι είμαστε έκθετοι απέναντι στους μαθητές όταν από τη μία τους διδάσκουμε την ενότητα για πειρατεία λογισμικού και από την άλλη το χρησιμοποιούμε.
Η λύση (γ) (η οποία νομίζω ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση για πολλά σχολεία) δεν είναι αυτή που συζητάμε τώρα; Είτε MSW-Logo, είτε kturtle, είτε scratch, δεν είναι ένα διαφορετικό πακέτο λογισμικού για το οποίο θα πρέπει να δοθούν σημειώσεις στα παιδιά;