Λοιπόν ξεκινάω εγώ και ακολουθούν και οι άλλοι.
Η γενική εντύπωση είναι θετική. Να τα σημεία τα οποία μου έκαναν εντύπωση:
Το θέμα 4 χωρίς να είναι δύσκολο έπιασε τον παπαγάλο. Ο παπαγάλος που μαθαίνει έτοιμους κώδικες μόλις δει πίνακα 2 διαστάσεων κοπανάει τη μια Για μέσα στην άλλη. Τώρα όμως έβαλαν το μέσα βρόχο σε υποπρόγραμμα. Χωρίς να αλλάξει τίποτε αλγοριθμικά, έβγαλε εκτός του παπαγάλο. Οι θεματοδότες τον χειρούργησαν χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους με δύσκολο θέμα. Η μεγάλη μαγκιά για το θεματοδότη είναι να ξεβρακώνει τον παπαγάλο με εύκολα θέματα.
Θετική εντύπωση μου έκανε και το θέμα 2. Επιτέλους φαίνεται πως οι θεματοδότες βρήκαν τρόπο και μάλιστα έξυπνο να κόψουν την αντιγραφή των σκέτων τιμών. Ζήτησαν πίνακα τιμών με νόμιμο τρόπο αφού τον περιέγραψαν με σαφήνεια. Αυτό που μου άρεσε είναι ότι και το θέμα Γ αναφερόταν στον δοσμένο κώδικα. Κάποιος που μέχρι πέρυσι περίμενε για να αντιγράψει τιμές, φέτος θα είχε πρόβλημα. Μου άρεσε ο κώδικας του πολλαπλασιασμού. Είχε επίπεδο. Παίρνει ένα ένα τα ψηφία του δεύτερου και τα πολλαπλασιάζει με τα όλο τον πρώτο (τον προσθέτει τόσες φορές). Είναι ουσιαστικά ο κάθετος πολλαπλασιασμός χωρίς να προαπαιτείται προπαίδεια μονοψήφιων. Ο θεματοδότης που το πρότεινε είχε επίπεδο.
Επίσης καλή εντύπωση μου έκανε και στο θέμα 1 Α 3 η διευκρίνιση για τον μη ταξινομημένο πίνακα. Αν ήταν ταξινομημένος η σειριακή μπορεί να κοπεί μόλις περάσεις το στοιχείο που ψάχνεις. Πολύ καλό!!! Αυτός που το πρότεινε
σκέφτηκε και πρόσεξε.
Δε μου άρεσε το θέμα 1 Γ 1 που ουσιαστικά στηρίζεται στην κατά γράμμα ανάγνωση του βιβλίου. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά και να διατυπώνουν προβλήματα προς άλλους και να κατανοούν προβλήματα που έθεσαν άλλοι. Αλλά πιθανόν να μην απαντούσαν αυτό το θέμα αν δεν είχαν διαβάσει το σχολικό βιβλίο. Τέτοια θέματα δίνουν σύνθημα για κατά γράμμα ανάγνωση του βιβλίου και καλό είναι να λείπουν. Ωστόσο δε ζητήθηκε μεγάλο απόσπασμα του βιβλίου και αυτό είναι πολύ καλό. Το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε κάποιος να το προσεγγίσει έστω και στο περίπου με τη λογική. Και γενικά η θεωρία στην πλειοψηφία της ήταν κατανόησης και όχι αποστήθισης. Μικρό το κακό.
Θα έλεγα πως μετά τα μαθηματικά και τη φυσική που δεν έδειξαν τίποτα, το μάθημά μας ήταν το μόνο που ανέβασε επίπεδο και στάθηκε με αξιοπρέπεια. Η επιτροπή είχε διάθεση να προστατέψει τον καλό μαθητή σε βάρος του παπαγάλου. Νομίζω πως φέτος τα πήγαμε καλύτερα από όλους. Ίσως να ήθελα μέσα μου και κάτι πιο δύσκολο αλγοριθμικά
αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας
Τα θέματα ήταν στη σωστή κατεύθυνση και η ανοδική πορεία του μαθήματος (μετά την παρένθεση του 2008) συνεχίζεται.