Αποστολέας Θέμα: Χαρτογράφηση περιοχής και ιστοσελίδες.  (Αναγνώστηκε 2193 φορές)

Δημήτρης Κανάς

 • Εκπαιδευτικός
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 208
  • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Χαρτογράφηση περιοχής και ιστοσελίδες.
« στις: 24 Απρ 2009, 07:45:32 μμ »
Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τους χάρτες του google και δε γνωρίζω σχετικά πολλά πράγματα. Αλλά ένα τυχαίο γεγονός με οδήγησε στο να το ψάξω λίγο. Αναρωτήθηκα πώς γίνεται να υπάρχουν τόσες πολλές ιστοσελίδες που αξιοποιούν (άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά - δηλαδή με σκοπό τη διαφήμιση τύπου w...map.a) αυτή την υπηρεσία και αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο σε αυτήν. Η πρώτη μου ενέργεια ήταν να πάω στο http://code.google.com/intl/el-GR/ όπου εκεί κάθε φορά βρίσκω διάφορα διαμάντια από τους ανθρώπους της google και μη. Πραγματικά βρήκα οδηγίες και κώδικα σχετικά με αυτό που έψαχνα και είπα να το μοιραστώ με εσάς. Μπορεί κάποιοι (παλιοί του χώρου) ήδη να γνωρίζετε τη διαδικασία αλλά στους αρχάριους (σαν κι εμένα) μπορεί να είναι χρήσιμο.

Στο επόμενο post υπάρχουν τα βήματα. Αν θέλετε συμπληρώνετε ή διορθώνετε κάτι.

Δημήτρης Κανάς

 • Εκπαιδευτικός
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 208
  • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Χαρτογράφηση περιοχής και ιστοσελίδες.
« Απάντηση #1 στις: 24 Απρ 2009, 07:52:03 μμ »
Πώς μπορώ να χαρτογραφήσω την περιοχή μου χρησιμοποιώντας τους χάρτες του google και να την εντάξω στη δική μου ιστοσελίδα (χωρίς διαφημίσεις, με προσωπική ή με δημόσια προβολή).

1. Πρέπει να έχετε λογαριασμό στο google. Μόλις αποκτήσετε το λογαριασμό τότε πάτε στην ιστοσελίδα http://www.google.com/maps συνδεθείτε και δημιουργείστε έναν χάρτη (π.χ. Αλεξανδρούπολη). Πάτε εκεί και βάλτε πινέζες στα μέρη που θέλετε (π.χ. Φάρος) ή ότι άλλο θέλετε, γράψτε τη περιγραφή του κάθε μέρους, τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες κ.τ.λ. Στο τέλος μη κλείσετε τη σελίδα.

2. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την υπηρεσία του google πρέπει να έχει ένα κλειδί (API Key). Έτσι σε μια άλλη καρτέλα ανοίξτε τη σελίδα με διεύθυνση http://code.google.com/intl/el-GR/apis/maps/signup.html και στο πλαίσιο γράψτε τη διεύθυνση της ιστοσελίδα σας. Τότε θα σας δοθεί το κλειδί. Επίσης μη κλείσετε τη σελίδα.


3. Υπάρχει ένα script που διευκολύνει κατά πολύ τη χρήση της υπηρεσίας και βρίσκεται στα project του google code (σίγουρα υπάρχουν κι άλλα μόνο που είναι πολύπλοκα για εμάς). Σας το δίνω άμεσα από την "Επισύναψη αρχείου". Κατεβάστε το, αποσυμπιέστε το και ανοίξτε το με το σημειωματάριο (οι σχεδιαστές ιστοσελίδων χρησιμοποιούν το Notepad++ - ψάξτε το στο διαδίκτυο). Τώρα πρέπει να πάτε στην ιστοσελίδα του google map (1o βήμα).

4. Στην ιστοσελίδα του google map (στο χάρτη μας π.χ. Αλεξανδρούπολη) εκεί που λέει "Προβολή στο Google Earth" κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε αντιγραφή τοποθεσίας δεσμού. Μετά πάτε στο ήδη ανοιχτό με το σημειωματάριο αρχείο (map.php) και αντιγράψτε το στη γραμμή 12. Τώρα πρέπει να πάτε στην ιστοσελίδα code google (βήμα 2)

5. Το google σας έχει δώσει ήδη το API Key. Το αντιγράφετε και το κάνετε επικόλληση στη γραμμή 11 του αρχείου (map.php).


6. Από το αρχείο μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος και το πλάτος του χάρτη (μπορείτε να το κάνετε να καλύπτει μέχρι και όλη την σελίδα). Αποθηκέψτε το και ανεβάστε το στο δικτυακό σας τόπο χρησιμοποιώντας κάποιο ftp πρόγραμμά.

Τώρα μπορείτε να το τρέξετε...

Αφού κάνετε όλα αυτά τότε μετά μπορείτε να ασχοληθείτε και με την εμφάνιση της σελίδας (θέση, χρώμα, άλλα αντικείμενα) δηλαδή css και php.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Απρ 2009, 03:13:58 μμ από jim_daskalos »

Δημήτρης Κανάς

 • Εκπαιδευτικός
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 208
  • Εργαστήρι Δημοτικού Σχολείου
Απ: Χαρτογράφηση περιοχής και ιστοσελίδες.
« Απάντηση #2 στις: 24 Απρ 2009, 08:03:18 μμ »
Μέσα σε 2 λεπτά έκανα έναν DEMO χάρτη στη σελίδα http://users.evr.sch.gr/laboratory/testcodes/map.php. Κάποια στιγμή θα κοιτάξω να βάλω και μια απλή ανεξάρτητη βάση (αρχείο) για τόπους και στοιχεία. Ξέχασα να αναφέρω οτί μπορείτε από το 1ο βήμα οι χάρτες που θα φτιάξετε να είναι ιδιωτικοί (να το ξέρουν μόνο όσοι γνωρίζουν το link) ή δημόσιοι (δηλαδή να ενταχθούν στη μηχανή αναζήτησης). Ο συγκεκριμένος DEMO χάρτης είναι ιδιωτικός. Επίσης (όπως ήδη έχετε καταλάβει) υπάρχει javascript στον κώδικα. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως  η χαρτογράφηση μιας περιοχής για ένα βασικό επίπεδο (σχολεία, ιστορικά μέρη κ.τ.λ) είναι μια διαδικασία που δε θέλει ιδιαίτερες γνώσεις και μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε ξέρει λίγα πράγματα στη χρήση του internet και του υπολογιστή. Τώρα που την έμαθα κι εγώ σας την συνιστώ!

Καλό σας βράδυ!
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Απρ 2009, 10:47:21 μμ από jim_daskalos »