Να και η δική μου άποψη:
Κατ'αρχάς, πολύ σωστά είπατε πριν από εμένα, ότι εξετάζονται προφορικά, έχουν 1 ώρα στη διάθεσή τους πριν εξεταστούν και δεν υπάρχει θεωρητικά χρονικό όριο τερματισμού της εξέτασης. εξετάζονται από 3μελή επιτροπή. ο υποψήφιος μπορεί είτε να πει προφορικά την απάντηση, είτε να την δείξει γραπτώς (εννοείται ότι ένα διάγραμμα δεν λέγεται προφορικά... αλλά μπορεί να έχει λύσει μια άσκηση στο χαρτί και να τη δείξει).
κάθε μέλος βαθμολογεί ξεχωριστά, αλλά μεταξύ μας, μπορούν άνετα να συνεννοηθούν, ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές. επίσης συνήθως υπάρχει μια επιτροπή "face control"

, οι οποίοι προσπαθούν να φροντίσουν ώστε να μην εξεταστεί κάποιος μαθητής από γνωστό του καθηγητή. εδώ θριαμβεύει η παραπαιδεία, καθώς κανένας δε μπορεί να ελέγξει αν έχεις κάποιο μαθητή σε φροντιστήριο ή ιδιαίτερο και τύχει να είσαι του δημοσίου & ταυτόχρονα στην επιτροπή που εξετάζει τον εν λόγω μαθητή. Εμένα μου έχουν στείλει 2 φορές τέτοιες περιπτώσεις όταν ήμουν στην Αθήνα...
Γενικά όσες φορές συμμετείχα, δε θυμάμαι να βοηθούσαμε μαθητές. οι μόνες μας ερωτήσεις ήταν διευκρινιστικές, προκειμένου να καταλάβουμε κάτι που έγραφε, ώστε να μην αδικήσουμε. ο υποψήφιος φεύγοντας από την επιτροπή, δε θα πρέπει να γνωρίζει το βαθμό του, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο να τον μάθει...
Το μεγάλο θέμα όμως - και συγχωρέστε με αν ξεφεύγω - είναι το εξής: αν κάποιο παιδί όντως έχει πρόβλημα, ώστε να εξεταστεί προφορικά, ή αν έχει το πρόβλημα... μόνο στα χαρτιά. Διότι τότε είναι πιθανό να βρεθεί σε ευαίσθητο καθηγητή ή καθηγήτρια και ωφεληθεί περισσότερο από την πραγματική του αξία ως μαθητής. Η ραγδαία αύξηση των μαθητών με δυσλεξία είναι λογική, καθώς η καθιστική ζωή και ο υπολογιστής συμβάλλουν καθοριστικά, αλλά πιστεύω ότι πολλοί κάνουν κακή χρήση της δυνατότητας προφορικής εξέτασης.
2ο μεγάλο ερώτημα - που ισχύει και στις γραπτές εξετάσεις, είναι το ΠΟΙΟΣ εξετάζει και διορθώνει. Εγώ βρέθηκα σε επιτροπή προφορικής εξέτασης μαζί με "σεσημασμένο" συνάδελφο, ο οποίος περνάει τον εαυτό του για επιστήμονα αλλά είναι ανίκανος με αποδείξεις να διδάξει το μάθημα! Μάλιστα μπαίνει στη τάξη μόνο μέχρι τους μονοδιάστατους πίνακες (όοοχι ταξινόμηση & αναζήτηση). Τα άλλα είναι πιο δύσκολα και δεν τα ξέρει! Τον υπόλοιπο καιρό προφασίζεται δουλειά με τη μισθοδοσία και ΔΕΝ μπαίνει στην τάξη! Επίσης βρέθηκα στο ίδιο σχολείο με 2 άλλους συναδέλφους, που μέσα στην τάξη απέδειξαν την ολιγότητά τους. Η μια όταν τα έβρισκε δύσκολα, έστελνε τους μαθητές σε άλλο συνάδελφο ΠΕ20, που
δεν έκανε ΑΕΠΠ σε εκείνο το σχολείο και ο έτερος, την ώρα του μαθήματος, έπιανε σε κάθε μάθημα κουβέντα με τα παιδιά για τον Άρη (την ομάδα), ενώ για να λύσει μια σοβαρή άσκηση χρειαζόταν ακόμη και 2 εβδομάδες! Στις δύσκολες ασκήσεις έλεγε στα παιδιά "τελειώστε την στο σπίτι, δεν είναι τίποτε, ένας πίνακας π.χ. είναι" κ.λπ., αλλά απλά δεν μπορούσε να λύσει μερικές ασκήσεις χωρίς το λυσσάρι του! Παρόλα αυτά, και οι δύο το έπαιζαν καθηγηταράδες και μάλιστα τους συναντούσα στο βαθμολογικό για λίγα χρόνια...
Είμαι μάρτυρας όσων γράφω, δεν αντιγράφω φήμες μαθητών ή άλλων. Επίσης δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κρίνει τη γνησιότητα ενός προβλήματος δυσλεξίας ή τις ικανότητες ενός συναδέλφου, ούτε θεωρώ τον εαυτό μου τέλειο καθηγητή. Επίσης τα περιστατικά που ανέφερα δεν αποτελούν κανόνα (ούτε όμως εξαίρεση...) απλά πήρα την ευκαιρία για
να εκφράσω την αγωνία μου για την ποιότητα της παρεχόμενης από εμάς εκπαίδευσης!