Ίσως επειδή το 60 έχει πολλούς διαιρέτες, πράγμα πολύ βολικό.
Θυμάμαι ακόμα έναν καθηγητή που μας μιλούσε για τις "αρετές", όπως ο ίδιος τις ονόμαζε, του εξηκονταδικού συστήματος αρίθμησης...
Σωστός!!! Κέρδισες!
Σωστός και ο καθηγητής σου...
Αντιγράφω (ελπίζω να μη με κατηγορήσουν για clopyright - στο κάτω κάτω διαφήμιση κάνω) από το:
"Ντένι Γκετζ - Εξηγώντας τα μαθηματικά στις κόρες μου", εκδόσεις Κέρδος
"......
- Υπάρχουν ένα σωρό περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούμε το 60, για τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα,
το 24 για τις ώρες της ημέρας, καθώς και τις δωδεκάδες.
- Πράγματι, υπήρχε μια μάχη επιρροής ανάμεσα στο 10 και στο 12. Η ανωτερότητα του 12 έναντι το 10 έγκειται
στη μεγάλη του διαιρετότητα, είναι πιο διαιρετό από το 10.
Ας πούμε ότι πρέπει να μοιράσεις ισομερώς μια δωδεκάδα αυγά στους συνδαιτυμόνες που κάθονται στο τραπέζι.
Αν υπάρχουν δύο συνδαιτυμόνες, έξι αυγά στον καθένα. Αν υπάρχουν τρεις, 4 αυγά στον καθένα. Αν υπάρχουν τέσσερις, 3 αυγά στον καθένα. Αν υπάρχουν έξι, 2 αυγά στον καθένα. Τεσσερις ευνοϊκές καταστάσεις.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι διαθέτεις μια δεκάδα αυγά. Δύο ευνοϊκές καταστάσεις: 2 συνδαιτυμόνες, 5 αυγά στον καθένα. 5 συνδαιτυμόνες, 2 αυγά στον καθένα. Με άλλα λόγια, το δώδεκα επιδέχεται έξι διαιρέτες, 1, 2, 3, 4, 6, 12, ενώ το δέκα μόνο τέσσερις: 1, 2, 5, 10.
Ας συγκρίνουμε το εκατό με το εξήντα. Το εκατό επιδέχεται εννέα διαιρέτες, ενώ το εξήντα δώδεκα: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30, 60. Θα παρατήρησες ότι το 60 είναι διαιρετό από τους έξι πρώτους αριθμούς, πραγματικό κατόρθωμα. Το εξήντα, που είναι μικρότερο από το εκατό - σχεδόν το μισό του - έχει περισσότερους διαιρέτες από το εκατό. Το εξήντα είναι ο πρωταθλητής της διαίρεσης.
Όταν κινούμαστε πάνω σε κύκλο, προτιμάμε το 60 από το 100. Ο χρόνος μετράται σε ώρες των εξήντα λεπτών. Μία ώρα μπορεί να διαιρεθεί σε δύο ημίωρα των 30 λεπτών, τρία τρίτα των 20, τέσσερα τέταρτα των 15 λεπτών, πέντε πέμπτα των 12 λεπτών, και έξι έκτα των 10!
....."
Υ.Γ. Δεν είμαι μαθηματικός, ούτε έχω κόρες. Έχω απλά ένα γιο, πηγαίνει στην 1η Δημοτικού, και λέω να του αρχίσω αλγορίθμους... Τι λέτε;;;!!