Μερικές διευκρινήσεις τις οποίες μάλλον δεν τις γνωρίζετε σχετικά με το βιβλίο Πληροφορικής
α) Ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έλεγε για τη συγγραφή βιβλίου Μαθητή και βιβλίο Εκπαιδευτικού και ΟΧΙ για τετράδιο μαθητή/εργασιών ή κάτι παρόμοιο.
β) Το βιβλίο του Μαθητή, με βάση το διαγωνισμό, θα έπρεπε να είναι ΚΑΙ για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου σε συνολικό αριθμό 200 σελίδες περίπου με μια ανοχή +-10% (δηλαδή 180 έως 220 σελίδες)
γ) κατά τη διάρκεια τις σελιδοποίησης του βιβλίου κόπηκαν αρκετές σελίδες για να φτάσει το ανώτατο όριο των 220 σελίδων για να είναι σύμφωνα με τον διαγωνισμό.
για αυτό μην "πυροβολήτε" τη συγγραφική ομάδα αλλά τις προδιαγραφές που ΕΠΡΕΠΕ να ακολουθήσει η συγγραφική ομάδα παρά τις όποιες αντιρρήσεις της.
Το Υποστηρικτικό Υλικό CD-ROM (διαφάνειες, ΑμεΑ, url's, Logo κλπ) δεν ήταν μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της συγγραφικής ομάδας. Το κάναμε με δική μας πρωτοβουλία όπως και τα
www.gymit.gr ,
http://gymitbook.blogspot.com/Λόγω της σελιδοποίησης μπορεί κάποιες εικόνες ή κείμενο να έπρεπε να μικρύνουν.
Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση άμα δεν μπορούμε να διαβάσουμε για διάφορους λόγους; Πάμε στο φωτοτυπικό, χρησιμοποιούμε τη μεγέθυνση (π.χ. 120%) και βγάζουμε μια φωτοτυπία την εικόνα ή το κείμενο που θέλουμε ή αν έχουμε το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή (
http://pi-schools.sch.gr/gymnasio/) χρησιμοποιούμε την μεγέθυνση του acrobat reader ή foxit ή οποιουδήποτε άλλου λογισμικού ανάγνωσης pdf.
Όσον αφορά το κεφ. 8 - Επεξεργασία Δεδομένων και Υπολογιστικά Φύλλα στη σελίδα 163 έχει 5 δραστηριότητες. Επίσης στο τέλος της κάθε ενότητας υπάρχουν οι Δραστηριότητες. Στο βιβλίο του Εκπαιδευτικού υπάρχουν προτάσεις για την εκτέλεση των Δραστηριοτήτων καθώς και διάφορες εναλλακτικές Δραστηριότητες και προτάσεις διδασκαλίας.
"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ;ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

"
Για αυτόν ακριβώς το λόγο στο βιβλίο υπάρχουν οι απαραίτητες δραστηριότητες που είναι εφικτές να υλοποιηθούν σε μία ή δυο διδακτικές ώρες και απευθύνονται στο μέσο μαθητή καθώς και στους μαθητές που δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι. Αν κάποιος συνάδελφος θέλει να δημιουργήσει τις δικές του δραστηριότητες έχει το ελεύθερο να το κάνει. Αρκεί βέβαια οι δραστηριότητες να είναι στο πλαίσιο που ορίζει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
"ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΤΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ 3-4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ.(ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΣΤΕ;

)ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ; ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ;"
π.χ. μια απάντηση είναι "Το θέλουμε για να μάθετε/διαβάσετε το θεωρητικό κομμάτι της Πληροφορικής", "ο υπολογιστής είναι ένα πολυχρηστικό εργαλείο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης του" , Οι άνθρωποι της πράξεως που δεν έχουν θεωρητική παιδεία χάνονται στις λεπτομέρειες, οι άνθρωποι της θεωρίας που δεν έχουν πρακτική άσκηση χάνονται στις γενικότητες. Το να κατέχεις ισόρροπα και τα δύο είναι δώρο μεγαλοφυΐας. - Λεονάρντο ντα Βίντσι"
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ΠΡΙΝ πάμε να διδάξουμε μια ενότητα θα πρέπει να διαβάζουμε με την εξής σειρά:α) το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, β) το βιβλίο του Εκπαιδευτικού (σχέδιο μαθήματος) και γ) το βιβλίο του Μαθητή για να έχουμε μια ως επί το πλείστον ολοκληρωμένη άποψη. Επίσης διαμορφώνουμε τη διδακτική προσέγγιση/διδασκαλία ανάλογα με το μαθητικό δυναμικό στο οποίο θα απευθυνθούμε και για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν συνταγές.
Φιλικά,
Οικονομάκος Ηλίας
Μέλος της συγγραφικής ομάδας ο οποίος εξέφρασε την άποψή του.
Υπενθύμιση 1η: το μάθημα της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο είναι μονόωρο και οι δραστηριότητες (εκτός από τις μεγάλες δραστηριότητες της Γ γυμνασίου) έχουν σχεδιαστή για να υλοποιούνται σε μία διδακτική ώρα το πολύ σε 2 διδακτικές ώρες.
Υπενθύμιση 2η: ΟΛΟΙ οι μαθητές δεν έχουν ακόμα υπολογιστή στο σπίτι τους.
Υπενθύμιση 3η:
http://www.pi-schools.gr/download/news/t_eisag_epimorfosis.pdf ,
http://www.eetpe.gr/1/?data=&preview_mode=&definition_id=00511&Group=0¤t_menu_language_id=1&gui_language_id=1