Γεια σας ..είμαι καινούρια στο site και στο χώρο της εκπαίδευσης. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που με ρώτησε ένας μαθητής μου και δεν ήξερα τι ν'απαντήσω γιατί μπερδεύτηκα κι εγώ..
Στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου του μαθητή έχει το εξής στη σελίδα 56.
Έστω ότι πρέπει να γραφεί ένας αλγόριθμος που να δέχεται ως είσοδο το όνομα ενός συνδρομητή του ΟΤΕ και να δίνει ως έξοδο το τηλέφωνό του.
1η λύση
Δομή δεδομένων
Δημιουργείται μια ακολουθία (Ο1,Τ1), (Ο2, Τ2),
,(Ον,Τν), όπου οι μεταβλητές Οi και Τi αναφέρονται στο όνομα και στο τηλέφωνο του i-οστού συνδρομητή, για i=1,2,..ν
Αλγόριθμος
Η ακολουθία ανιχνεύεται μέχρι να βρεθεί το ζητούμενο όνομα του συνδρομητή Οκ και εκτυπώνεται το τηλέφωνο Τκ. Ο αλγόριθμος αυτός είναι αποδοτικός για συνδρομητές ενός χωριού ή μιας κωμόπολης, αλλά για συνδρομητές μίας μεγάλης πόλης είναι χρονοβόρος.
2η λύση
Δομή δεδομένων
Χρησιμοποιείται και πάλι η ακολουθία της πρώτης λύσης, αλλά αυτή τη φορά οι συνδρομητές είναι ταξινομημένοι λεξικογραφικά. Επιπλέον δημιουργείται μια δεύτερη ακολουθία με τα στοιχεία (Α,ν1), (Β,ν2),
,(Ω,ν24). Κάθε στοιχείο της δεύτερης αυτής ακολουθίας δίνει για κάθε γράμμα του αλφαβήτου τη θέση νi (για i=1,2,
,24) στην πρώτη ακολουθία με το πρώτο όνομα συνδρομητή που αρχίζει από το γράμμα αυτό.
Αλγόριθμος
Αφήνεται για άσκηση στο μαθητή.
Μήπως έχει κανείς φτιάξει αυτόν τον αλγόριθμο της δεύτερης λύσης? Θα σας ήμουν ευγνώμων
.