Υποστηρικτικό υλικό χωρίς βασικό βιβλίο....

Ξεκίνησε από vassthan, 22 Σεπ 2025, 09:13:57 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

vassthan

Δεν μπορώ να καταλάβω τι βιβλία είναι αυτά που έστειλε το υπουργείο φέτος για το μάθημα της Πληροφορικής Γυμνασίου.....
Επιπρόσθετο υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό. Ναι. ΟΚ. Αλλά, ποιο είναι το βασικό εκπαιδευτικό υλικό δεν μας το λένε.
Ούτε οδηγίες έχουν στείλει ούτε τίποτα και οι σύμβουλοι, όπως πάντα άφαντοι.

Πέρυσι τον Απρίλιο (2025), ο σύμβουλος μας είπε πως 9 νέα βιβλία (3 για κάθε τάξη) είχαν πάρει έγκριση από το ΙΕΠ και θα ερχόταν στα σχολεία πριν το καλοκαίρι για διαλέξουμε οι καθηγητές ποια θα κάναμε την επόμενη χρονιά!!
Φούμαρα.
Έστειλαν το δήθεν υποστηρικτικό υλικό των 19 συμβούλων (που λένε πως δούλεψαν αμισθί) γιατί μάλλον δεν ήθελαν να πληρώσουν πνευματικά δικαιώματα και δικαιώματα έκδοσης, αλλά και γιατί ίσως υπήρχαν νομικές δυσκολίες στη κατάργηση του παλιού βιβλίου.

Τελικά, ούτε βιβλία έστειλαν, ούτε αναλυτικά προγράμματα έστειλαν, ούτε οδηγίες, ούτε τίποτα.

Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει και .... έχει ο Θεός!

din_os

#1
Έχεις δίκιο. Φέτος στο Γυμνάσιο ήρθαν βιβλία που αναγράφουν συμπληρωματικό/υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό το οποίο μπερδεύει. Πιστεύω πως θα αλλάξει το εξώφυλλο κάποια στιγμή γιατί νομίζω δεν δόθηκε το παλιό βιβλίο στην α' γυμνασίου διορθώστε με αν κάνω λάθος. Ελπίζω και φέτος (2025-26) να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και το παλιό.

Αυτά τα βιβλία παρόλο που είναι καλοδεχούμενα όσον αφορά το πιο επίκαιρο υλικό, δυστυχώς δεν έχουν την ίδια ποιότητα με το παλιό και αυτό είναι επειδή δεν γράφτηκε από καθηγητές - συγγραφείς ανώτατης διδακτικής αλλά από συμβούλους πληροφορικής και ο σκοπός του ήταν συμπληρωματικός άρα:
 - Σε κάποιες ενότητες δεν υπάρχει λογική σειρά των διδασκαλιών και αρκετά κενά στις έννοιες (π.χ. εξήγηση λίστας σε python γ' γυμνασίου)
 - Λείπει υλικό θεωρίας και ασκήσεων (ορισμοί, κουκκίδες, λέξεις κλειδιά κτλ) για εξέταση προφορική και γραπτή
 - Η δυσκολία δεν είναι διαβαθμισμένη (σωστός τρόπος μάθησης είναι διαβαθμισμένα, π.χ. "Hour of code")
 - Το λεξιλόγιο είναι δύσκολο για μαθητές α', β', γ' γυμνασίου αντίστοιχα
 - Δεν υπολογίζουν ότι το μάθημα είναι μονόωρο (β' γ')

Αντιθέτως, υπάρχουν παραδείγματα "εντυπωσιασμού" (π.χ. παιχνίδι πέτρα ψαλίδι χαρτί γ' γυμνασίου) τα οποία ένας έμπειρος καθηγητής ή θα προσανατολίσει τους μαθητές σε αντιγραφή-επικόλληση και δοκιμή ή θα προετοιμάσει διαβαθμισμένης δυσκολίας υλικό για να μπορέσουν οι μαθητές να φτάσουν στο τελικό πείραμα μόνοι τους. Το δεύτερο δυστυχώς απαιτεί χρόνο και κόπο (σε μονόωρο μάθημα δεν χωράει έτσι και αλλιώς).

Όσον αφορά τη ρομποτική και τα συστήματα arduino κτλ. Αν θέλετε να ενθουσιάσετε τα παιδιά με αντιγραφή/επικόλληση και πειραματισμούς, γράψτε υλικό για προγραμματισμό Video Games. Εγώ δοκιμαστικά έχω διδάξει επιλεκτικά γλώσσες προγραμματισμού παιχνιδιών όπως lua (love) και godot, οι οποίες δεν απαιτούν ούτε ανεπαρκή ρομποτικά συστήματα (3 έως 10 σε κάθε σχολείο, ενω οι μαθητές είναι έως 21) ούτε απαιτήσεις hardware. Μέσα σε λίγα μαθήματα οι μαθητές φτιάχνουν παιχνίδι platformer (π.χ. mario) μαθαίνοντας τις έννοιες προγραμματισμού όπως μεταβλητές, συντεταγμένες, τύποι δεδομένων, επαναλήψεις, λίστες, αλγορίθμους κτλ. Ο κάθε ένας στον δικό του υπολογιστή, μόνος του, για να βαθμολογείται και δίκαια.

Έχω και άλλα πολλά να πω για τα νέα βιβλία, σταματώ όμως γιατί καταλαβαίνω ότι το υπουργείο βιάστηκε να τα διαφημίσει ως νέα ενώ είναι ότι γράφουν: "ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ"

Χωρίς παρεξήγηση στους συμβούλους που ασχολήθηκαν, μάλιστα συγχαρητήρια για την προσφορά, είναι πολύ καλή. Τα βιβλία όμως έπρεπε να παραμείνουν όπως λέει στο εξώφυλλο και όχι ως βασικά βιβλία μέχρις ότου τα νέα βιβλία να μπορούν να καλούνται επαρκή. Θα πρέπει όμως δυστυχώς να ξαναγραφτούν με στόχο αυτή τη φορά να αντικαταστήσουν τα παλιά, όχι να τα συμπληρώσουν.

Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει όμως...

evry

Το βασικό υλικό είναι τα βιβλία αυτά.
Δυστυχώς δεν άλλαξαν το εξώφυλλο και οι οδηγίες που θα το ορίζουν δεν έχουν βγει ακόμα. Υπάρχουν όμως οι περυσινές οδηγίες τις οποίες έπρεπε να γνωρίζατε. Προφανώς επιλέξατε να τις αγνοήσετε.
Επίσης σε πολλά σχολεία αρκετοί εκπαιδευτικοί που δεν τα είχαν χρησιμοποιήσει πέρυσι και δεν είχαν διαβάσει τις αναλυτικές οδηγίες που είχαν σταλεί πέρυσι, αλλά ούτε και είχαν παρακολουθήσει τις ώρες επιμορφώσεων που έγιναν πέρυσι, προσπαθούν να βρουν το εξώφυλλο ως δικαιολογία για να συνεχίσουν να κάνουν από τα παλιά.
Αρκετοί σκέφτηκαν πέρυσι ότι δεν χρειάζεται να κάνουν από αυτά διότι είναι σε ηλεκτρονική μορφή άρα δεν τα έχουν δει παιδιά-γονείς. Φέτος όμως ήρθαν έντυπα και πλέον είναι υποχρεωμένοι να κάνουν από εκεί.

ΥΓ. Μέσα στο βιβλίο έχει και Lua-Roblox, ενημερωτικά


What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

#3
Και κάτι που είδα τώρα.
Πολύ κακώς τα βιβλία αυτά δεν υπολογίζουν ότι το μάθημα είναι μονόωρο.
Έπρεπε να έχουν  σχεδιαστεί για μονόωρο μάθημα έτσι ώστε οι ώρες μας να μην αυξηθούν ποτέ!
Μάλλον αυτό θα εννοείτε.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

Παράθεση από: din_os στις 22 Σεπ 2025, 09:55:01 ΜΜΌσον αφορά τη ρομποτική και τα συστήματα arduino κτλ. Αν θέλετε να ενθουσιάσετε τα παιδιά με αντιγραφή/επικόλληση και πειραματισμούς, γράψτε υλικό για προγραμματισμό Video Games. Εγώ δοκιμαστικά έχω διδάξει επιλεκτικά γλώσσες προγραμματισμού παιχνιδιών όπως lua (love) και godot, οι οποίες δεν απαιτούν ούτε ανεπαρκή ρομποτικά συστήματα (3 έως 10 σε κάθε σχολείο, ενω οι μαθητές είναι έως 21) ούτε απαιτήσεις hardware. Μέσα σε λίγα μαθήματα οι μαθητές φτιάχνουν παιχνίδι platformer (π.χ. mario) μαθαίνοντας τις έννοιες προγραμματισμού όπως μεταβλητές, συντεταγμένες, τύποι δεδομένων, επαναλήψεις, λίστες, αλγορίθμους κτλ. Ο κάθε ένας στον δικό του υπολογιστή, μόνος του, για να βαθμολογείται και δίκαια.
Ουδέν σχόλιο.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

din_os


evry

Παράθεση από: vassthan στις 22 Σεπ 2025, 09:13:57 ΜΜΟύτε οδηγίες έχουν στείλει ούτε τίποτα και οι σύμβουλοι, όπως πάντα άφαντοι.

Είναι οι οδηγίες που δεν στείλαμε πέρυσι, άρα αγνοήθηκαν
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

pgrontas

#7
ΠαράθεσηΟύτε οδηγίες έχουν στείλει ούτε τίποτα και οι σύμβουλοι, όπως πάντα άφαντοι.
Πάντως ειδικά τον Ευριπίδη άφαντο δεν τον λες. :D :D :D

Επί της ουσίας όμως, κατά τη γνώμη μου, υπάρχει όντως θέμα με τις οδηγίες που τελικά υποβαθμίζουν την δουλειά που έχει γίνει.

Ένα μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι η μετάβαση δεν έγινε σταδιακά. Για παράδειγμα τα παιδιά που φοίτησαν πέρσι στη β Γυμνασίου, στην α είχαν διδαχθεί το παλιό βιβλίο. Προσωπικά, στην ενότητα ψηφιακός κόσμος δαπάνησα 9 ώρες (οι οδηγίες έλεγαν 4), γιατί οι μαθητές δεν είχαν διδαχθεί καν δυαδικό σύστημα την προηγούμενη χρονιά.
Επίσης για τη β γυμνασίου, σε 4 ώρες στα υπολογιστικά φύλλα δεν μπορείς να πεις τίποτα. Τα φύλλα εργασίας που έδινα παλιότερα θέλουν 8 ώρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβω να κάνω καθόλου προγραμματισμό  - με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ξεκινήσω από την αναδρομή στη γ.
Γενικά στη γ καλύτερα θα ήταν κατά τη γνώμη μου να ξεκιναγε από το κεφ. 2 (π.χ 2 - 4 - 7 - 1) και η αναδρομή να γινόταν σε Python.
Ακόμα χειρότερα για τους μαθητές που ήταν στη γ πέρσι, αν και η ύλη είναι πιο ξεκομμένη εκεί.

Εφόσον λοιπόν δεν μπορούσαν (δεν αναλύω τους λόγους), να δοθούν ξεκάθαρα μεταβατικά μονοπάτια για τις τάξεις που δεν είχαν διδαχθεί το βιβλίο πρόπερσι, και την προηγούμενη χρονιά, ίσως θα έπρεπε τα νέα βιβλία να ξεκινήσουν από την α.

Και φυσικά είναι σημαντικό τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, να έχουν τα βιβλία στα χέρια τους.

Πιο σημαντικά όμως για το μέλλον - τα νέα βιβλία είναι εξαιρετικά αλλά απαιτητικά.
Με την παρούσα δομή των οδηγιών, όμως, προβλέπω να γίνεται πασάλειμμα (για όσους τις ακολουθούν).
Είναι σημαντικό να υπάρχουν τα κεφάλαια για το μέλλον, αλλά ίσως θα ήταν καλύτερο να αφαιρεθούν κάποια κομμάτια από την ύλη και όταν/αν το μάθημα γίνει δίωρο ας μπουν όλα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson