Μορφές Αναζήτησης ως Θεωρία

Ξεκίνησε από EleniK, 04 Μαρ 2007, 11:22:16 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

EleniK

Συνάδελφοι θα ήθελα να θέσω την εξής ερώτηση σχετικά με τη θεωρία.
"Αν ζητηθεί ποιες μορφές αναζήτησης γνωρίζετε και να τις συγκρίνετε."
Τι θα απαντούσατε?
Μέσα στο βιβλίο υπάρχει μόνο η σειριακή και η δυαδική ή υπάρχουν και άλλες κρυμμένες???

Ευχαριστώ
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19

andreas_p

Γεια σου Ελένη.
Αυτές (είναι 2) που αναφέρει το βιβλίο  Κεφ. 9  σελ. 199.

Ανδρέας

evry


Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν 2 αλγόριθμοι αναζήτησης, αλλά δεν μπορούν να τους συγκρίνουν
διότι δεν γνωρίζουν τη δυαδική αναζήτηση, η οποία είναι εκτός ύλης. (κεφ. 4)
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

gpapargi

Υπάρχει και η κρυμμένη αναζήτηση κατακερματισμού. Δεν αναφέρεται ρητά αλλά περιγράφεται και αφήνεται ως άσκηση στη σελίδα 56 πάνω πάνω.

Η σύγκριση είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί να γίνει σε βάθος με βάση της γνώσεις του μαθητή. Ωστόσο εγώ εξήγησα όταν ρωτήθηκα πως δουλεύει η δυαδική αναζήτηση. Εύκολα εξηγείς ότι κάθε φορά περιορίζεις στο μισό το πλήθος μέσα στο οποίο είναι αυτό που ψάχνεις. Έτσι διαιρόντας συνεχώς δια 2, το 223 γίνεται διαδοχικά 222, 221, 220 κλπ. Μέχρι που μετά από 23 βήματα φτάνεις στο 20=1 δηλαδή βρίσκεις αυτό που ψάχνεις. Σε ένα μέγεθος της τάξη του πληθυσμού της γης (γύρω στα 8 δις) με 23 βηματάκια τελειώνεις.
Αν πήγαινες σειριακά θα ήθελες τα 8 δις βήματα.

Ίσως ξέφυγα λίγο, αλλα εξήγησα το αντικείμενο της πληροφορικής που είναι να βρίσκεις ωραίες λύσεις στα προβλήματα. Πιστεύω πως άξιζε τον κόπο και τα παιδιά νομίζω πως το εκτίμησαν. Η πληροφορική δεν είναι να επισκευάζεις και να χειρίζεσαι υπολογιστές όπως νόμιζαν αρχικά. Είναι να λύνεις προβλήματα με ωραίο, έξυπνο τρόπο και να αξιολογείς τις λύσεις. Το συγκεκριμένο μάθημα προσφέρεται για διαφήμιση της επιστήμης μας και εγώ δεν την έχασα την ευκαιρία  ;)

EleniK

Λοιπόν και εγώ θεωρούσα ότι υπάρχουν μόνο οι δυο μορφές.
Μάλιστα όταν λέω σύγκριση εννοώ να γράψουν ποια από τις δυο είναι η αποδοτικότερη μέθοδος, που χρησιμοποιείται η μία δλδ δυαδική μόνο σε ταξινομημένους, ενώ η σειριακή όταν 1)μη ταξινομημένος πίνακας 2) Ν<=20 και 3) όταν γίνεται σπάνια. Αυτό μόνο, όχι να αναλύσουν ακριβώς το πως δουλεύει η κάθε μία. Απλά επειδή είχα την κουβέντα με το Γιώργο (gpapargi) για το συγκεκριμένο θέμα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις ή αν έχω παρανοήσει μήπως έχουν κάνει και άλλοι το ίδιο λάθος.

Θα περιμένω και άλλες απόψεις
Ελένη Κοκκίνου
Καθηγήτρια Πληροφορικής, ΠΕ19