Δημιουργία e-mail σε μαθητές του Δημοτικού

Ξεκίνησε από ipop, 27 Σεπ 2011, 11:37:37 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

Crazy_Waters

Σύμφωνα με το συνημμένο έγγραφο "επεκτείνεται η ισχύς της εγκυκλίου 14880/Λ/4.2.2011 και για την εγγραφή των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο". Το έχει κάνει κάποιος συνάδελφος?

Vangelis

Προσοχή σε άνοιγμα λογαριασμών σε μαθητές/μαθήτριες χωρίς άδεια των γονιών τους.  Μπορείτε να βρεθείτε μπλεγμένοι χωρίς  να το καταλάβετε και με καλές προθέσεις.  Θέματα που άπτονται της πρόσβασης σε υπηρεσίες του Internet θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. 
Μια λύση είναι  να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες του πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και μέσα από αυτό να έχουν ένα λογαριασμό ταχυδρομείου οι μαθητές σας.  Είναι περισσότερο ασφαλές επειδή είναι του Υπουργείου Παιδείας και ελέγχεται (χωρίς  να σας εξασφαλίζει 100%).
Επίσης δεν επιτρέπεται να απαιτείτε αποστολή ασκήσεων ή υλικού γι ατο μάθημα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και μάλιστα από το σπίτι τους.  Υπάρχουν μαθητές που μπορεί να μην έχουν υπολογιστή ή σύνδεση Internet και εφόσον το σχολείο δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα σε όλους δεν μπορούμε να την απαιτούμε.  Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να λέτε ότι αυτός είναι ένας εναλλακτικός τρόπος αποστολής (απο το σπίτι) αλλά όσοι δεν μπορέσουν τότε την ...(τάδε ημέρα) θα το κάνουμε από το εργαστήριο ή θα μπορούν να παραδοθούν σε χαρτί.   

Στέλνω τις πλήρεις οδηγίες για τη δημιουργία λογαριασμών μαιλ.

attila

Μια επιπλέον ασφαλής λύση είναι η χρήση ενός "εσωτερικού" mail server για τη σχολική μονάδα που δεν στέλνει ούτε παραλαμβάνει emails στο (ή από το) Διαδίκτυο. To mail domain μπορεί να είναι π.χ. 4dim.sch. Χρησιμοποιώντας ένα Linux ή Windows server και κάποιο πακέτο email μπορεί κανείς να στήσει το email backend ενώ ως frontend μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα πακέτο webmail π.χ. το roundcube 

Crazy_Waters

Vangelis συμφωνώ με όσα γράφεις, το καλό με το σχολικό δίκτυο, εκτός από το ότι κάπως ελέγχεται, είναι ότι από όσο θυμάμαι από όταν ήμουν σε Γυμνάσιο σου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις λογαριασμό που δέχεται mail μόνο από λογαριασμό του σχολικού δικτύου. Το link με τις οδηγίες δεν μου δούλεψε αλλά υπάρχουν στο sch.gr και τις έχω δει, το θέμα είναι αν σαν πρώτο βήμα χρειάζεται να δηλώσει το σχολείο της Α/θμιας κάπου ότι θα κάνει χρήση της υπηρεσίας και αν έχει ενεργοποιηθεί και στην πράξη για την Πρωτοβάθμια. Κάποιος που να το έχει κάνει?

epafos

H δημιουργία και χρήση λογαριασμού e-mail στο Δημοτικό είναι κάτι που προβλέπεται από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει εκδόσει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από όσο γνωρίζω, δεν αναφέρεται πουθενά ότι πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση του γονέα. Συνεπώς, δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να βρεθούμε υπόλογοι επειδή εφαρμόζουμε το επίσημο πρόγραμμα σπουδών.

Οι λογαριασμοί που έχω φτιάξει με τους μαθητές μου είναι στο Yahoo. Το προηγούμενο σχολικό έτος είχα προσπαθήσει να φτιάξω στο ΠΣΔ, όμως δεν ήταν διαθέσιμο για μαθητές Δημοτικού, παρόλο που και τότε προβλεπόταν από το πρόγραμμα.

Ntinos24

Πάντως εγώ ζήτησα από την δασκάλα των ΤΠΕ να με εγγράψει ως μαθητή Γυμνασίου .... Εεε εντάξει παράνομο μεν αλλά έχω ενα e-mail στο ΠΣΔ ... ( tasoskonst@sch.gr )
Κων/νος Τάσος,
Μαθητής Δημοτικού
10dim-ioann.ioa.sch.gr

rodotheos

Τελικά, χρειάζεται συγκατάθεση των γονέων για να δημιουργήσουν τα παιδιά λογαριασμό ηλ. ταχυδρομείου ναι ή όχι;
Από τη στιγμή που υπάρχει ως αντικείμενο στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, ποιος ο λόγος να ζητηθεί η συγκατάθεση;
Θα μου πείτε "για να δέσεις το γαϊδαρό σου", ναι ωραία αλλά αν βρεθούν δυο τρεις σταρβοί γονείς οι οποίοι αρνηθούν, τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Δεν διδάσκεις στα παιδιά το αντικείμενο παρακάμπτωντας το πρόγραμμα σπουδών;

Μόλις προ ολίγου πάντως κατάφερα αβίαστα να στήσω Google Apps για το σχολείο μου και είμαι έτοιμος να προχωρίσω αλλά θα ήθελα να σιγουρευτώ πρώτα για να μην έχω περιπέτειες.


παρις

Το σχολικό δίκτυο επιτρέπει πλεον email σε μαθητες Δημοτικου. Η ερώτηση είναι πλέον αν χρειάζεται το έντυπο γονικής συγκατάθεσης
https://register.sch.gr/students/docs.php    (κατω κατω)

γιατι το έδωσα και καποιοι γονείς δεν το υπογράφουν γιατι δεν εμπιστευονται το παιδι τους. Οπότε τα είχα μεσα στην ταξη να μας κοιτάνε και να ενοχλούνε.
Τι κάνουμε;

Έλενα Σιδηροπούλου

Εγώ ειπα στα παιδια να μου στειλουν ενα email και τους εδειξα πως, απο το ταβλετ ή κινητο Android που έχουν. Τους εξήγησα οτι εφόσον εχετε λογαριασμο στο Playstore για νΑ ΚΑΤΕΒΆΖΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, εχετε λογ/σμο στη Google, ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΩΣ ,  Gmail και Google Drive, Google Phhotos κλπ
Δεν με ενδιαφερει αν ο λογαριασμος είναι των γονιων ή δικο σας . θελω μονο στο email που θα στειλετε να γραψετε στο θεμα : Τμημα - Ονοματεπωνυμο. Ας το παρακολουθουν και οι γονεις ακομα καλυτερα. Εφτιαξα ενα gmail για το μάθημα ΤΠΕ και τους το δωσα για να μου στειλουν εκει.  Με το που λαμβανω email απο μαθητη ,μοιραζομαι φακελο στο Google Drive του λογ/σμου του μαθηματος , οπου ανεβαζω υλικο (εγγραφα , Υπολογιστικο Φυλλο με συνδεσμους κλπ) για το μάθημα..

Αυτό από Δ' Δημοτικού και πανω..

happiness

Έλενα αυτό δουλεύει μόνο για συγκεκριμένα σχολεία. Υπάρχουν ακόμα πάμπολλοι μαθητές δημοτικού που δεν διαθέτουν υπολογιστή ή ίντερνετ στο σπίτι τους ή δεν τους επιτρέπεται η χρήση. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα τσιγγανόπαιδα, όπου δεν υπάρχουν γενικά σταθεροί υπολογιστές και οι κινητές συσκευές (τηλέφωνα, τάμπλετ κτλ) χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους του σπιτιού.
Επίσης, και για αυτό πρέπει να ενημερώσεις τους γονείς (ότι ζητάς το email των παιδιών ή το δικό τους).
Εγώ γενικά εξακολουθώ να δομώ το μάθημά μου με τη λογική ότι οι μαθητές του δημοτικού δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή/ίντερνετ κτλ στο σπίτι τους, γι αυτό θέλω όλα να γίνονται στο σχολείο. Ακόμα και σε γυμνάσιο/λύκειο ρωτάω πρώτα τι έχουν στην διάθεσή τους πριν ζητήσω κάτι που να απαιτεί χρήση από το σπίτι.

mitsospap

O Happiness θετει μια σωστη παραμετρο. Λεγεται ισες ευκαιριες στην εκπαιδευση. Δεν μπορεις να ζητας κατι για το σπιτι αν δεν εχουν τον τεχνολογικο εξοπλισμο ΟΛΟΙ. δεν μπορεις να κανεις προαιρετικο μαθημα.
Ηταν θεμα σε μια ενημερωση που μας καναν. Για να αποφευγουμε αυτο το λαθος. Θα αρχισει το υπουργειο παιδειας να δινει παραπανω εμφαση σε αυτο το θεμα, που ηδη το κανει.

ale3andro

Καλησπέρα,
επιτρέψτε μου να ξεθάψω αυτό το παλιό thread για να σας προτείνω κάτι για την ενότητα e-mail στο Δημοτικό.
Όπως σε όλα τα Δημοτικά, έτσι και στα σχολεία στα οποία εργάζομαι, έχουμε πολλούς παλιούς Υπολογιστές οι οποίοι μαζεύουν σκόνες και περιμένουν να έρθει η ώρα να πάνε στην ανακύκλωση.
Είχα λοιπόν φέτος την ιδέα να χρησιμοποιήσω έναν από αυτούς για mail server. Βρήκα ένα P4 με 1gb RAM και εγκατέστησα Ubuntu server και στη συνέχεια τον ρύθμισα ως mail server.
Ετοίμασα μαθητικούς λογαριασμούς για κάθε υπολογιστή / για κάθε τμήμα.
Φέτος χρησιμοποιήσα το setup αυτό για πρώτη φορά. Ο παραπάνω server δούλεψε χωρίς προβλήματα σε εργαστήριο 8 θέσεων εργασίας + 1 το δικό μου.
Το ίδιο εφάρμοσα και σε άλλο σχολείο που πηγαίνω με ένα παλιό Orangepi pc με ubuntu server και αυτό σε εργαστήριο 15 θέσεων εργασίας + 1 το δικό μου. Αυτό ζορίστηκε λίγο αλλά ανταπεξήλθε τελικά.
Το εφάρμοσα στην Στ τάξη. Κρίνω ότι μπορεί να λειτουργήσει και θα το κρατήσω. Ήδη φέτος στις ασκήσεις του LibreOffice που κάνουμε ζητάω στο τέλος να μου τις στέλνουν ως συνημμένο με e-mail. Μετά από 2-3 αποστολές, ο χρόνος που κάνουν τα παιδιά για να το στείλουν βελτιώθηκε πάρα πολύ.
Παλιότερα είχα (και έχω ακόμη) το Google Apps for Education σε 3ο domain (όχι στο sch.gr). Παλιότερα το δούλευα αλλά εδώ και 1-2 χρόνια οι έλεγχοι ασφαλείας έγιναν πολύ αυστηρότεροι και κλείδωνε συνέχεια λογαριασμούς τους οποίους θα έπρεπε εγώ να ξεκλειδώνω χειροκίνητα. Από ένα σημείο και μετά ήταν αδύνατο να το χρησιμοποιήσω οπότε το εγκατέλειψα.
Αν κάποια/κάποιος βρίσκει την πρόταση αυτή ενδιαφέρουσα, θα χαρώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης

elektrologospatra

Έχει επιλογή στο gmail να διαλέξεις δημιουργία λογαριασμού για το παιδί μου.
elektrologospatra