Παραβίαση Αλγοριθμικών Κριτηρίων

Ξεκίνησε από redhata, 01 Νοε 2004, 11:29:46 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gpapargi

Αυτό που λες redhata είναι κάτι άλλο. Είναι η return value που επιστρέφει το πρόγραμμα και δεν έχει σχέση με αυτό που βάλαμε στον αλγόριθμο να κάνει. Όταν το βιβλίο μιλάει για έξοδο αναφέρεται στο αποτέλεσμα του αλγορίθμου. Δηλαδή αν βάλαμε τον αλγόριθμο να βρίσκει ένα μέσο όρο, αυτή η τιμή δεν είναι ο μέσος όρος, αλλά μια τιμή που βάλαμε εμείς να επιστρέφει και σχετίζεται με τη σωστή ή όχι εκτέλεση και όχι με το απαραίτητα με το αποτέλεσμά της. Αν δε βάλουμε τίποτα θα πάρει την default value που είναι 0.

Επίσης κάτι πολύ βασικό είναι οτι η return value επιστρέφεται (έστω και σαν default) γιατί έτσι έχει φτιαχτεί το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα από τους δημιουργούς του. Κάλλιστα θα μπορούσε το unix ή κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα να έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να μην επιστρέφει τίποτα. Θέλω να πω ότι τι επιχείρημά που είπα σε προηγούμενο post εξακολουθεί να ισχύει: Μπορεί να υπάρξει αλγόριθμος χωρίς έξοδο ακόμα κι αν συμπεριλάβουμε στην έξοδο και τη return value (κάτι για το οποίο έτσι κι αλλιώς διαφωνώ).

Κατά τη γνώμη μου αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Κάθε αλγόριθμος έχει κάποιο σκοπό, δηλαδή κάνει «κάτι». Αυτό το «κάτι» πρέπει να βγαίνει προς το περιβάλλον εκτός αλγορίθμου διαφορετικά ο αλγόριθμος είναι άχρηστος. Αυτό το «κάτι» δεν είναι απαραίτητα έξοδος σε οθόνη, αρχείο, ή άλλο αλγόριθμο. Μπορεί να είναι και μια λειτουργία όπως η κλήση κάπου άλλου προγράμματος.

Βέβαια δεν κάθομαι να σκοτίσω τους μαθητές με τέτοια. Απλά τους δίνω κάποια χτυπητά παραδείγματα και αφήνω αυτά που λέω παραπάνω για τις μεταξύ μας κουβέντες. Πάντως η ασάφεια σε διάφορα θέματα είναι λογικό να οδηγεί σε συζητήσεις που τελικά καταλήγουν να μην έχουν και πολύ ουσία από κάποιο σημείο και μετά.

Νομίζω πως και εγώ είπα ότι ειχα να πω πάνω στο θέμα. :-X

Φιλικά