Αναβάθμιση Ms-Windows 10 προς Ms-Windows 11: είναι απαραίτητη;

Ξεκίνησε από mandarinos, 13 Ιουλ 2024, 07:06:50 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

(Κάπως) Επείγον.

Συνάδελφοι, επειδή τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, έμειναν ελάχιστες ημέρες γιά δωρεάν αναβάθμιση των Ms-Windows 10 προς 11, αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να κάνω ένα "ντού" την επόμενη Πέμπτη, 18/07/2024 (ημερομηνία εντός προθεσμίας), που το σχολείο θα είναι ανοιχτό, και ν' αναβαθμίσω τα Παραθύρια στους τοπικούς δίσκους των τερματικών των εργαστηρίων στο σχολείο μου. (Εννοείται πως τα Παραθύρια στους τοπικούς δίσκους είναι "του κουτιού", προεγκατεστημένα όταν παραλάβαμε τους ΗΥ και με κανονικούς κωδικούς άδειας προϊόντος. "Γνήσια", που λένε.)

Προσωπικά, δεν βλέπω τον λόγο να το κάνω, καθ' ό ένθερμος οπαδός του πακέτου Linux / LTSP / sch-scripts. Αλλά, επειδή πάντα υπάρχει δεύτερο άτομο ΠΕ86 στο σχολείο (και συνήθως αναπληρωτές), δεν ξέρω αν θα με βρίζει που δεν έκανα την αναβάθμιση, ενώ είχα την ευκαιρία. (Βλέπετε, ο καθένας το μάθημα το κάνει σε όποια πλατφόρμα νομίζει. Κι υπάρχουν ακόμη άτομα, που ακούνε "Linux" και τους έρχεται ...κάπως...  :) )

Εσείς βλέπετε κάποια σκοπιμότητα σε μιά τέτοια αναβάθμιση; βοηθάει σε κάτι; Ή απλά θα μου σπάσει τα νεύρα, μέχρι να ξαναβρώ πού βρίσκεται ο Πίνακας Ελέγχου; :)
Την έχει κάνει κάποιος από εσάς την αναβάθμιση αυτή; Κι αν ναι, εντυπώσεις;

...........

Σας εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

mandarinos

Τελικά δεν πήγα, ούτε θα πάω.

Το Linux ποτέ δεν θα κράσαρε εξ αιτίας ελαττωματικού προγράμματος - νομίζω, δηλαδή. Και, υποθέτω, κατά 99.9% όλοι οι ΗΥ που κράσαραν σε αεροδρόμια κλπ με το πρόγραμμα CrowdStrike, φορούσαν Παραθύρια 11άρια, όχι 10άρια. (Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα σπεύδουν να έχουν την τελευταία λέξη από τεχνολογικές καινοτομίες, άρα τα 11άρια τα είχαν εδώ καί μήνες.)

Linux / LTSP / school scripts, λοιπόν, και ξερό ψωμί! :)

Υγ: Το πρόβλημα, λέει, βρισκόταν σε λάθος εγγραφή κάπου στη registry, που διορθωνόταν με το χέρι· αλλά κι αυτό, πάλι... 15 διαδοχικά resets, γιά να στρώσει το μηχάνημα... Δεν μπορώ να καταλάβω αν η Μάϊκροσοφτ αυτοτρολλάρεται.

Κράτος μας, κάνε μας τη χάρη και μή μας φορτώνεις Παραθύρια στα σχολεία.

pgrontas

Παράθεση από: mandarinos στις 21 Ιουλ 2024, 10:17:02 ΜΜΤο Linux ποτέ δεν θα κράσαρε εξ αιτίας ελαττωματικού προγράμματος - νομίζω, δηλαδή.
Κατ' αρχήν όχι μόνο θα κράσαρε και το Linux, αλλά ήδη κράσαρε από updates της ίδιας εταιρείας (Crowdstrike είναι η εταιρεία, το πρόγραμμα είναι το Falcon) τον Απρίλιο.
CrowdStrike broke Debian and Rocky Linux months ago, but no one noticed - Neowin
Απλά δεν έγινε τόσος ντόρος, το γιατί νομίζω το καταλαβαίνεις και μόνος σου.
Παράθεση από: mandarinos στις 21 Ιουλ 2024, 10:17:02 ΜΜΚαι, υποθέτω, κατά 99.9% όλοι οι ΗΥ που κράσαραν σε αεροδρόμια κλπ με το πρόγραμμα CrowdStrike, φορούσαν Παραθύρια 11άρια, όχι 10άρια. (Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα σπεύδουν να έχουν την τελευταία λέξη από τεχνολογικές καινοτομίες, άρα τα 11άρια τα είχαν εδώ καί μήνες.).
Δεν ξέρω αν έτρεχαν 10 ή 11 ή κάτι άλλο, πάντως οι μεγάλες επιχειρήσεις πάντα είναι συντηρητικές ως προς την αναβαθμίσεις τους ακριβώς για να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Το εν λόγω update πουσαρίστηκε ως critical από την  CrowdStrike, γι'αυτό και έγινε η αυτόματη αναβάθμιση αποδεικνύοντας στην πράξη γιατί πρέπει να είναι συντηρητικές. Εκεί ήταν το μεγάλο λάθος της όλης διαδικασίας.

Επί της ουσίας το αν έπρεπε να είχε πρόσβαση το συγκεκριμένο λογισμικό στον πυρήνα του ΛΣ είναι μεγάλη κουβέντα την οποία καλύτερα να κάνουν άνθρωποι με εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα. H MS λέει ότι είναι υποχρεωμένη για λόγος ανταγωνισμού να δίνει ισότιμη πρόσβαση με τον κώδικα των Windows σε όλα τα λογισμικά ασφάλειας  CrowdStrike Outage Has Roots in Microsoft's Antitrust Problems - Thurrott.com
Πάντως το συγκεκριμένο είδος λογισμικού (ένα υπερ antivirus που παρακολουθεί την επικοινωνία μεταξύ όλων των διεργασιών) μάλλον δύσκολο να μην έπρεπε να είχε, άλλα δεν είμαι ειδικός. Τώρα αν είναι καλό να υπάρχει τέτοιο λογισμικό είναι πάλι μεγάλη συζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι έγινε πολύ μεγάλη φασαρία, στην πραγματικότητα λιγότερο από 1% των εγκαταστάσεων Windows επηρεάστηκε  Helping our customers through the CrowdStrike outage - The Official Microsoft Blog.
Ο λόγος της φασαρίας οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι επηρεάστηκαν κυρίως αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, τα οποία από την δεκαετία του 70  κιόλας - βλ. το ιστορικό σύστημα Sabre (Sabre (travel reservation system) - Wikipedia) είναι αυτοματοποιημένα και βελτιστοποιημένα ως προς την αποδοτικότητα όσο δεν πάει. Οπότε και η παραμικρότερη παραφωνία έχει μεγάλο αντίκτυπο  Why the Global CrowdStrike Outage Hit Airports So Hard | WIRED

Κανείς δεν έχει αντίρρηση με το ανοικτό λογισμό επί της αρχής, αλλά στην πράξη αν δεν υπάρχει δέσμευση στη συντήρησή του από επαγγελματίες, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει το κλασικό κόμικ του xkcd (https://xkcd.com/2347/) το οποίο είναι βγαλμένο από την πραγματική ζωή (πχ. το Heartbleed Bug του OpenSSL)

Γι' αυτό τον λόγο ζητούμε την επαγγελματική και όχι χομπίστικη υποστήριξη του LTSP και όχι επειδή η MS είναι 'κακιά' ή 'άσχετη' (που ειδικά το δεύτερο δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς).

ΥΓ: Τα 15 reboots είναι όντως αστείο, αλλά ενδομένως να έχει νόημα (κάθε φορά υπάρχει όλο και περισσότερος κώδικας φορτωμένος οπότε κάποια στιγμή ενεργοποιείται το τμήμα του που απομονώνει τον κακό driver) αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

mandarinos

Μάλιστα!...

Αναρωτιέμαι, ειδικά γιά το Linux, ποιά η σκοπιμότητα να μπαίνει ένα ξένο πρόγραμμα ως γενικός επόπτης των διεργασιών του. Είναι σαν ν' αφήσεις τον τυχόντα καλεσμένο σου να κάνει κουμάντο στο σπίτι σου, πχ να φτιάξει φαγητό, τη στιγμή που δεν ξέρει ούτε πού βρίσκονται τα δωμάτια - πολλώ δέ μάλλον πού έχεις το αλάτι και τη ρίγανη. Είναι νομοτελειακό ότι κάποια στιγμή θα τα κάνει θάλασσα.
Αν θέλαν οι λεβέντες τόσο σφιχτόν έλεγχο, που δεν τον έχουν οι ήδη υπάρχουσες διανομές, ας φτιάχνανε δικό τους Linux κι ας το βγάζανε στην πιάτσα διά πάντα ενδιαφερόμενον. Θα ήταν πολύ ομαλώτερη η μετατροπή του πυρήνα, προς αυτό που θα ήθελαν.

(Αξιοσημείωτο είναι, ότι στο άρθρο που παραπέμπεις, δεν γράφεται ότι επηρεάστηκαν τα "βαρέως επαγγελματικά" Linuxes Redhat / SuSE, ούτε κάν το "τεθωρακισμένο" Ubuntu το 24άρι.)

Τη Μάϊκροσοφτ με τίποτε δεν θα την αποκαλούσα "άσχετη". (Θα ήμουν εγώ άσχετος, αν δεν ήξερα πόση προσπάθεια χρειάζεται να γραφτεί ένα ΛΣ.) Αλλά δεν θέλω να χρησιμοποιώ Παραθύρια, εφ' όσον επιμένει (την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα) σε λάθος αρχιτεκτονικό μοντέλο: αφήνω να μπαίνουν ιοί, καί μετά τρέχω να τους εξουδετερώσω. Αφήνω, δηλαδή, τους κλέφτες να μπούν στο σπίτι μου, να σηκώσουν ό,τι μπορούν, και μετά τρέχω να τους πιάσω. (Και θα τους πιάσω σίγουρα, διότι τα antiviruses πάντα έχουν αποτέλεσμα.)
Προτιμώ να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, όσον αφορά ένα πρόβλημα που (γιά τους νουνεχείς) έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν άλλα σημεία "τρωτότητας", στα οποία το Linux οφείλει να δώσει προσοχή, και να γίνεται καλύτερο με κάθε έκδοση.

.................

Ευχαριστώ γιά τις παραπομπές! Πάντα χρειάζεται να έχουμε μιά καλύτερη εικόνα γιά το τί γίνεται στον κόσμο.

sgsfak

Γεια σας, 

πιστευω θα ηταν καλο να αφήσουμε τα holy wars πισω μας ( εξάλλου όλοι ξερουμε οτι τα *BSD unixes  ειναι καλυτερα απο το Linux </sarcasm>)

Δυο παρατηρησεις με τα αντίστοιχα links:

* Και το RedHat επηρεάστηκε απο το crowdstrike : https://access.redhat.com/solutions/7068083https://www.theregister.com/2024/07/21/crowdstrike_linux_crashes_restoration_tools/ 

* Κύκλοι της Microsoft ριχνουν το φταιξιμο για την πρόσβαση στο kernel στην ..Ευρωπαικη Επιτροπη που για λόγους ανταγωνισμού τους "αναγκασε" απο το 2000 να αφήσουν και αλλες εταιρείες να εχουν ίδιο (με την Microsoft) επίπεδο πρόσβασης στα Windows: https://www.forbes.com/sites/davidphelan/2024/07/22/crowdstrike-outage-microsoft-blames-eu-while-macs-remain-immune/ 
--
Stelios

mandarinos

Επειδή πότε-πότε χρειάζεται και το μαύρο χιούμορ: κάπου διάβασα μία ανακοίνωση της Μάϊκροσοφτ, ότι παγκοσμίως επηρεάστηκαν από το CrowdStrike λιγώτεροι από το 1% των υπολογιστών με Παραθύρια. (Όπως το διατύπωσαν - κι αν κατάλαβα καλά. Πχ εδώ: https://fortune.com/2024/07/20/crowdstrike-global-outage-less-than-1-percent-all-microsoft-windows-devices/.)

Σύμφωνοι, αλλά στη Μάϊκροσοφτ πρέπει να κάνουν μαθήματα Στατιστικής: οι ΗΥ που είχαν εγκατεστημένο το CrowdStrike, κατέρρευσαν στο 100%! >:D >:D

................

Καλά να περάσετε τον Αύγουστο!