Mind+ extension για το κιτ Polytech S1 (Δημοτικού Σχολείου)

Ξεκίνησε από ale3andro, 18 Απρ 2024, 07:19:51 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ale3andro

Καλησπέρα,
πριν μερικές εβδομάδες παραλάβαμε κι εμείς (Δημοτικό στα Γιαννιτσά) τα νέα κιτ της Polytech (R2, R3 και S1).
Επειδή η εφαρμογή Ard:icon: (0) δεν παίζει σε Linux, (1) είναι εκτός λογικής των εφαρμογών που χρησιμοποιούμε στο Δημοτικό, (γ) θέλει κλειδιά για ενεργοποίηση ... (δεν περιγράφω άλλο), έχω φτιάξει ένα πρόσθετο Mind+ για το κιτ S1. Λειτουργεί με χρήση Board Arduino Uno σε offline mode.
Για την ώρα έχω προσθέσει τους βασικούς ενεργοποιητές και αισθητήρες, σε δεύτερο χρόνο θα προστεθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία του kit S1.
Παράλληλα ετοιμάζω αντίστοιχα πρόσθετα για το R2 (το αυτοκίνητο) αλλά και για το Microbit GigoRobot που παραλάβαμε πριν λίγους μήνες.
Ο κώδικας είναι διαθέσιμος στο https://gitlab.com/ale3andro/mindplus_ext_s1 εκεί θα βγαίνουν και οι ενημερώσεις
Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα και τα αντίστοιχα πρόσθετα για R2 και Gigo.
Το θέτω στη διάθεση σας ως εναλλακτική αξιοποίησης των κιτ αυτών. Κώδικας εννοείται ανοιχτός.
Θα χαρώ πολύ να έχω feedback ώστε να το βελτιώσω.

markakis

Συνάδελφε αν και στα Δημοτικά που διδάσκω δεν έχουν έρθει ακόμα τα κιτ για να μπορώ να δοκιμάσω τις επεκτάσεις, έχω εντυπωσιαστεί από το υλικό που έχεις ανεβάσει στο GitLab και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που είναι από Έλληνα εκπαιδευτικό.

Μέχρι τώρα αγνοούσα την ύπαρξη του Mind+ και είναι διπλή η ευχάριστη έκπληξη. Θα έχουμε, μαζί με το PictoBlox, 2 επιλογές σε Scratch like περιβάλλοντα, μια που στο Scratch 3 βασίζεται τόσο το Mind+ όσο και το PictoBlox. Θα μπορούμε με τους μαθητές μας να δουλέψουμε, τόσο τα κιτ ρομποτικής της Polytech (Arduino Uno) όσο και της δράσης 1821 (Micro:bit) και μάλιστα στο οικείο περιβάλλον του Scratch και όχι στο κακόγουστο και όχι πλήρως μεταφρασμένο περιβάλλον του ARD:icon που προτείνει/διανέμει η Polytech.

Και όλα τα παραπάνω διαθέσιμα τόσο σε Windows, όσο και Linux και Mac. Η κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού έκανε (πάλι) το θαύμα της!

Ευχαριστούμε!

ale3andro

Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια συνάδελφε.
Εγώ το Mind+ το έμαθα λόγω διαγωνισμού WRO που συμμετέχουμε τα τελευταία χρόνια και πλέον το χρησιμοποιώ αντί του αυθεντικού Scratch. Ειδικά τώρα που θα περάσουν από αυτό R2, S1, Gigorobot και πιθανόν και το R3, θα γίνει ακόμη πιο πολύτιμο.

Dimos.

Καταρχάς, συγχαρητήρια συνάδελφε για το εξαιρετικό πρόσθετο που έχεις δημιουργήσει! Η δουλειά σου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και προσφέρει πολλές δυνατότητες.
Ήθελα να ρωτήσω τι χρειάζεται να γίνει, έτσι ώστε το πρόσθετο να μπορεί να λειτουργήσει και online (χωρίς upload τις εντολές στο arduino). Για παράδειγμα, στο Pictoblox υπάρχει η δυνατότητα να τρέχει online με τον υπολογιστή το arduino, κάτι που διευκολύνει τη χρήση του, αλλά δεν υποστηρίζει τόσο καλά τους αισθητήρες και τους κινητήρες. Σκέφτεσαι να προσθέσεις κάτι αντίστοιχο;
Συγχαρητήρια και πάλι για τη δουλειά σου!

ale3andro

Συνάδελφε σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Το Mind+ υποστηρίζει το Arduino και σε online mode, όπως ακριβώς και το Pictoblox. Υποστηρίζει και μια σειρά από αισθητήρες και ενεργοποιητές στο online mode. Οπότε και τα κιτ της Polytech μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο online mode από το Mind+ όπως και από το Pictoblox. Υπάρχουν όμως μερικά μειονεκτήματα:
(0) Δεν υπάρχει πλήρης Ελληνική μέταφραση στο online mode
(1) Όλα τα πρόσθετα (πχ servo, αισθητήρας απόστασης κλπ) θα πρέπει ένα προς ένα να ενσωματώνονται στο project και μετά να λειτουργούν, δηλαδή είναι διαφορετική ομάδα πλακιδίων.
(2) Δυστυχώς το Mind+ δεν επιτρέπει τη δημιουργία plugin για το online mode. Οπότε στο online mode δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.

Ελπίζω να βοήθησα

aspd

Καλησπέρα,
για τα S2, R4 του Γυμνασίου έχετε χρησιμοποιήσει το Mind+;
Σήμερα έμαθα γι΄ αυτό. Ήξερα μόνο το Pictoblox και αυτό σκόπευα να χρησιμοποιήσω, αλλά μήπως θα έπρεπε να κοιτάξω και το Mind+.

Ευχαριστώ και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

ale3andro

Καλησπέρα & σας ευχαριστώ,
επειδή ανήκω οργανικά στην Πρωτοβάθμια δεν έχω διαθέσιμα τα κιτ S2 και R4.
Αν βασίζονται στο Arduino, όπως βλέπω στο internet, σίγουρα μπορεί να δημιουργηθεί σετ εντολών και για αυτό.
Ειδικά για το S2 τα κοινά στοιχεία (αισθητήρες και ενεργοποιητές) φαίνονται να είναι πολλά, κάτι που κάνει τη δουλειά ακόμη πιο εύκολη.

aspd

Για linux to τελευταίο .deb αρχείο που βρήκα είναι αυτό MindPlus_1.7.1-202107301900_amd64.deb.

Επιβεβαιώστε, αν γίνεται, αν είναι σωστά τα παρακάτω βήματα:
Θα εγκαταστήσω το MindPlus_1.7.1-202107301900_amd64.deb
Θα κατεβάσω την επέκταση που είναι παραπάνω και
μέσα από το mind+, θα προσθέσω την επέκταση για arduino και offline mode.

ale3andro

Καλημέρα,
η τελευταία έκδοση (με deb αρχείο για Linux) είναι η 1.7.3 RC3, διαθέσιμη για λήψη από [εδώ]
Για να χρησιμοποιήσεις την επέκταση για το S1 μπορείς είτε να το εγκαταστήσεις [οδηγίες εδώ], είτε για πιο γρήγορα να κατεβάσεις ένα έτοιμο έργο Mind+ στο οποίο έχει ενσωματωθεί η επέκταση. Έτοιμο έργο με την τελευταία έκδοση του πρόσθετου (ενημερώνεται κάθε φορά που βγαίνει η νέα έκδοση), μπορείς να βρεις [εδώ].
Εγώ προτιμώ τον 2ο τρόπο με τα έτοιμα έργα. Τα στέλνω στους Υπολογιστές των μαθητών και απλά ανοίγουν το έργο και ξεκινούν να προσθέτουν blocks.

aspd

Τέλεια.
Εγκατέστησα την 1.7.3 και φόρτωσα την επέκταση με το έτοιμο παράδειγμα που μου έστειλες.
Άναψα και ένα λαμπάκι στην d5 για test.
Όλα ΟΚ,
Δοκιμάζω να ενημερώσω τον εικονικό δίσκο να δω αν θα δουλέψουν και στους clients.

Ευχαριστώ πάρα πολύ

aspd

Δούλεψε μια χαρά και στους clients.
Ευχαριστώ

ale3andro

aspd

Τα παραπάνω δουλεύουν μια χαρά με S2, οπότε πρόβλημα δεν υπάρχει και έχουμε ό,τι μας χρειάζεται για να δουλέψουμε.

Σε επιμορφωτικό υλικό από το https://portal.stem.edu.gr
υπάρχει μία άλλη επέκταση για S1, S2, αλλά δεν μπορώ να την εισάγω σε ubuntu. Διαλέγοντας το arduino και πηγαίνοντας στις επεκτάσεις χρήστη δεν βλέπω να μπαίνει. Αυτά εξαρτώνται από το ΛΣ, ή έπρεπε να δουλεύει;

Το υλικό  και η επέκταση κατεβαίνει με απλή εγγραφή. 
Επειδή δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να την αναρτήσω εδώ, ας μου στείλει κάποιος προσωπικό μήνυμα.

ale3andro

Καλησπέρα,
οι επεκτάσεις είναι σίγουρα ανεξάρτητες του ΛΣ.

aspd

Λύθηκε το πρόβλημα με άλλη έκδοση του extension.
Ευχαριστώ πολύ