Αναβάθμιση BIOS σε παλιούς ΗΥ nano How-To

Ξεκίνησε από mandarinos, 21 Δεκ 2023, 08:04:50 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Αυτές τις μέρες βρήκα δύο 64μπιτους παλιούς ΗΥ (εποχής DDR2 - 2007 περίπου) "κουφάρια", που τους γέμισα με ό,τι τους έλειπε από υλικό (RAM, κλπ). Μιά χαρά γιά δουλειές γραφείου! (Είτε μ' έναν τοπικό δισκάκο με σύγχρονο Linux, που τρέχει μιά χαρά επάνω τους, είτε στο σχολικό τοπικό δίκτυο του LTSP.)
Ωστόσο, από επίσκεψη στους ιστοτόπους των κατασκευαστριών εταιρειών, διαπίστωσα ότι το BIOS έπρεπε να αναβαθμιστεί.

(Ένα παλιότερο BIOS σπάνια είναι πρόβλημα αφ' εαυτού, και συνήθως δεν με απασχολεί. Αλλά στον ένα ΗΥ απ' αυτούς δεν είχε ευθέως επιλογή "boot from LAN", και υπέθεσα πως την έβαλαν σε νεώτερο BIOS.)

Βρέθηκαν και τα νεώτερα BIOS's, τα κατέβασα... έλα, όμως, που (γιά να περαστούν στη ROM) θέλανε οπωσδήποτε τα CD με τις utilities γιά τη motherboard... που τρέχουν μόνο σε Ms-Windows XP / 7 !!!
Τα iso files και των utility CD's, αλλά και αυτών των ΛΣ βρέθηκαν. Όμως, το τρέξιμο μέσα σε virtual machine δεν βοήθησε· όπως δεν βοήθησε ούτε το "δίπολο" Wine / PlayOnLinux. Άρα, έπρεπε να κάνω κατευθείαν εγκατάσταση σε έναν δισκάκο ελεύθερο, που τον έχω γιά τέτοιες δουλειές και πειραματισμούς. Και, ναι, τελικά περάστηκαν τα χρονικώς τελευταία αρχεία των BIOS's με επιτυχία.

Τώρα, αν σας τύχει κι εσάς τέτοια ανάγκη:
  • Ψάξτε (διαδικτυακώς) γιά το utility CD της motherboard όπου το βρήτε, διότι η κατασκευάστρια μπορεί να μην το έχει πιά στο site της. (Υπάρχουν, όμως, sites που συγκεντρώνουν παλιά εγχειρίδια και iso's.)
  • Ψάξτε κάπως εκτεταμένα γιά τα iso's των παρελθοντικών αυτών ΛΣ, και μάλιστα σε sites που να έχουν και το product key, διότι αλλοιώς δεν θα ολοκληρώσετε εγκατάσταση ούτε μέσα σε virtual machine.

Η Microsoft ναι μεν δεν τα υποστηρίζει πιά, αυτά συνήθως βρίσκονται πλέον στο archive.org, το οποίο όμως είναι κάπως χαώδες. Μπορεί σε μία υποσελίδα να τα έχει χωρίς κωδικούς, και σε άλλη με original κωδικό. Τα XP που έκαναν τη δουλειά που ήθελα, βρίσκονται εδώ: https://archive.org/details/windows-xp-all-sp-msdn-iso-files-en-de-ru-tr-x86-x64

Σημειώστε πως τα Ms-Windows XP έχουν ημερομηνία κυκλοφορίας κάπου το φθινόπωρο του 2001, και τα Ms-Windows 7 κάπου αρχές φθινοπώρου του 2007. Άρα, τα αντίστοιχα utility CD's πρέπει να προσέχουμε να παίζουν στο κατάλληλο ΛΣ. (Κοιτάζουμε ημερομηνία πρώτου BIOS, να δούμε πού είμαστε.)