Αποστολέας Θέμα: Pythonies — Προγραμματισμός Μέσα Από Παραδείγματα στην Python  (Αναγνώστηκε 3597 φορές)

odysseas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 842
Καλημέρα σε όλους.

Εδώ και αρκετούς μήνες δουλεύουμε σε μια προσέγγιση της εισαγωγής στον προγραμματισμό με χρήση της Python. Επιλέξαμε να καθοδηγούμε τους μαθητές μέσα από εκτεταμένα αυτοτελή παραδείγματα, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι ολοκληρώνουν «πραγματικές» εφαρμογές. Με βάση παλιότερες εμπειρίες μας, αυτό φαίνεται να παρέχει εντονότερο κίνητρο και αμεσότερη ανταμοιβή, σε σύγκριση με περισσότερο παραδοσιακές μεθόδους, στις οποίες εισάγονται σταδιακά οι προγραμματιστικές έννοιες και ακολουθεί εξάσκηση με μικρότερες, στοχευμένες ασκήσεις.

Η δουλειά μας είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως μπορείτε να βρείτε το διαθέσιμο υλικό στη διεύθυνση pythonies.mysch.gr. Τα κεφάλαια που είναι αναρτημένα εστιάζουν στις βασικές αλγοριθμικές δομές. Θ' ακολουθήσουν κεφάλαια που αφορούν στις δομές δεδομένων, καθώς και κεφάλαια με πιο σύνθετα προβλήματα και έννοιες.

Κάθε κεφάλαιο αντιστοιχεί σ' ένα πρόγραμμα, συνήθως ένα παιχνίδι. Δεν παρουσιάζουμε το πρόγραμμα ολοκληρωμένο, αλλά ξεκινάμε από το μηδέν και το χτίζουμε βήμα προς βήμα, εξηγώντας τη φιλοσοφία με την οποία περνάμε από το κάθε βήμα στο επόμενο. Οι προγραμματιστικές έννοιες δεν είναι το επίκεντρο· εισάγονται όταν προκύψει η ανάγκη, όταν είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από ασκήσεις, που βοηθούν στην εξάσκηση και εμπέδωση των εννοιών. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν επίσης σύντομα κείμενα, σχετικά με τις έννοιες που πραγματεύεται το συγκεκριμένο κεφάλαιο, τα οποία ευελπιστούμε να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και περαιτέρω προβληματισμού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό όπου και όπως επιθυμείτε, για να πάρετε εσείς οι ίδιοι μια γεύση από την Python, για να το δοκιμάσετε με τους μαθητές σας στην τάξη ή σε club προγραμματισμού, ακόμα και για να το δώσετε σε όσους μαθητές εκφράζουν ενδιαφέρον ν' ασχοληθούν με τον προγραμματισμό.

Ζητάμε όμως ένα πράγμα από εσάς: να μας πείτε τη γνώμη σας. Αν μοιραστείτε την εμπειρία σας από τη χρήση του υλικού, αν προτείνετε διορθώσεις ή προσθήκες, αν συνεισφέρετε ασκήσεις που μοιάζουν με μικρά προγραμματιστικά project και θα έχουν ενδιαφέρον για τα παιδιά, τότε το υλικό θα γίνει ακόμα καλύτερο για όλους μας. Στο site θα βρείτε μια φόρμα επικοινωνίας για τον σκοπό αυτό. Εκεί θα αναρτούμε επίσης τα νέα για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, για τυχόν προσθήκες και αναθεωρήσεις, κλπ.

-- Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργος Μπουκέας
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Οκτ 2015, 04:31:58 μμ από odysseas »

nikolasmer

 • Ομάδα Νέου Λυκείου
 • *
 • Μηνύματα: 572
 • There can be only one...may it be AEPP.
Για μια ακόμη φορά καταπληκτικοί.
Ευχαριστούμε.
Μερεντίτης Νικόλαος
Πληροφορικός

Λάμπρος Μπουκουβάλας

 • Η παιδεία είναι: στους φτωχούς, ΠΛΟΥΤΟΣ. Στους πλούσιους, ΣΤΟΛΙΔΙ. Στους νέους, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ (Διογένης) !
 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 1242
  • Το μπλογκάκι μου
Εξαιρετική προσπάθεια.
Λάμπρος Μπουκουβάλας
MSc - MRes

http://blogs.sch.gr/lambrosbouk

Ο Θουκυδίδης  (που τον διαβάζουν οι ξένοι, αλλά όχι εμείς)  έγραφε: «Αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας, και επί τα ετοίμα μάλλον τρέπονται» (Ι, 20, 3). Οι περισσότεροι δηλαδή αναζητούν αβασάνιστα την αλήθεια και στρέφονται σε ό,τι βρίσκουν έτοιμο. Δεν προβληματίζονται…

odysseas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 842
Καλό ξεκίνημα σε όλους και καλή δύναμη για τη νέα σχολική χρονιά.

Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που έγινε η πρώτη ανακοίνωση για τις pythonies και από τότε έχει προστεθεί αρκετό υλικό που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε πολλούς.

Πρόσφατα έγινε μια εκτεταμένη αναθεώρηση, με τροποποιήσεις στο κείμενο και προσθήκη νέων σχημάτων και ασκήσεων. Όμως το σημαντικότερο είναι πως κάθε ένα από τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια συνοδεύεται πλέον από ένα φύλλο εργασίας και τις αντίστοιχες ενδεικτικές απαντήσεις.

Τα φύλλα εργασίας δίνουν τη δυνατότητα ν’ ακολουθήσει κανείς τα βήματα κάθε κεφαλαίου με πιο δομημένο τρόπο. Περιέχουν επίσης πολλές στοχευμένες ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τον αναστοχασμό και κατευθύνουν τη διαδικασία της εμβάθυνσης. Η ύπαρξη των ενδεικτικών λύσεων είναι πολύτιμη για εκείνους που μελετούν το υλικό μόνοι τους. Μπορούν να συγκρίνουν τις ενδεικτικές λύσεις με τις απαντήσεις τους και να ωφεληθούν από τις επεξηγήσεις που παρέχονται στα πιο λεπτά σημεία. Οι ενδεικτικές λύσεις μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες για τους διδάσκοντες που χρησιμοποιούν τις pythonies ως εκπαιδευτικό υλικό, αφού κατά κάποιο τρόπο αποκαλύπτουν το σκεπτικό πίσω από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το κάθε φύλλο εργασίας.

ozorgnax

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 46
Συγχαρητήρια για την προσπάθεια, είναι καταπληκτική και θα την χρησιμοποιήσω φέτος για την Ερευνητική Εργασία της Β' τάξης. Τα φύλλα εργασίας είναι πολύ καλή προσθήκη και περιμένουμε στο μέλλον και περισσότερα κεφάλαια

dimitra

 • Βετεράνος
 • ****
 • Μηνύματα: 98
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, δημιουργική και άρτια δουλειά! Ειλικρινά είναι τιμή μας να έχουμε συναδέλφους που μοιράζονται απλόχερα τέτοιες, υψηλού επιπέδου εργασίες.
Θα σας πρότεινα να κάνετε μια ανάρτηση και στο thread του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς υπάρχει μάθημα προγραμματισμού με Python και στη Β και στη Γ' Λυκείου. Στη Β' Λυκείου μάλιστα είναι 4ωρο με τις 3 ώρες να είναι εργαστηριακές. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο στους συναδέλφους.

Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε
Ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο.

odysseas

 • Ομάδα διαγωνισμάτων 2011
 • *
 • Μηνύματα: 842
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, δημιουργική και άρτια δουλειά! Ειλικρινά είναι τιμή μας να έχουμε συναδέλφους που μοιράζονται απλόχερα τέτοιες, υψηλού επιπέδου εργασίες.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ Δήμητρα, να 'σαι καλά.

Θα σας πρότεινα να κάνετε μια ανάρτηση και στο thread του Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς υπάρχει μάθημα προγραμματισμού με Python και στη Β και στη Γ' Λυκείου. Στη Β' Λυκείου μάλιστα είναι 4ωρο με τις 3 ώρες να είναι εργαστηριακές. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο στους συναδέλφους.

Η ανάρτηση έγινε εδώ με το σκεπτικό ότι είναι "γενικότερο" νήμα. Αν όμως πιστεύεις ότι κάποιοι συνάδελφοι πιθανώς να μην το έχουν δει, ευχαρίστως να αναρτηθεί κι εκεί. Μακάρι να φανεί χρήσιμο.