Στα δύο σχολεία που είμαι φέτος (γυμνάσια) οι δύο συναδέλφισσες που έχουν τις αντίστοιχες οργανικές είναι μεν ενήμερες αλλά σχεδόν όλη η πληροφόρησή τους προέρχεται από εμένα... Δεν τις αφήνει αδιάφορες το θέμα όμως πιστεύω ότι μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Τις "ψήνω" να κατέβουμε μαζί στη διαμαρτυρία (για την οποία δεν είχαν ακούσει κάτι), ευελπιστώ ότι θα πείσω τουλάχιστον τη μία. Δε το λέω φυσικά ως ψόγο αλλά μόνο για να τονίσω κι εγώ ότι αρκετοί συνάδελφοι έχουν λίγη ή καθόλου ενημέρωση και δεν έχουν καταλάβει τι μας έρχεται...
Υπάρχουν όμως κι άλλες περιπτώσεις ίσως πιο αποκαρδιωτικές (τουλάχιστον κατά τη δική μου άποψη). Συνάδελφος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μου είπε ότι μάλλον είναι προς όφελός μας οι αλλαγές, αφού στο λύκειο δε γίνεται μάθημα και ότι ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να μην ξαναμπεί στην τάξη ενώ προτιμά την τεχνική υποστήριξη καθώς είναι κάτι το οποίο το γνωρίζει καλά... Πρόσθεσε δε πως δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα σημαντικά μαθήματα είναι άλλα (μαθηματικά, φυσική κτλ...) Άλλος συνάδελφος, επίσης ενήμερος, δεν είναι πεπεισμένος κατά πόσο η διεκδίκησή μας για αναβάθμιση του μαθήματος της πληροφορικής είναι αντικειμενικά σωστή, δηλ. αν είναι πράγματι προς όφελος της εκπαίδευσης, με την έννοια ότι εμείς, ως πληροφορικοί και άμεσα εμπλεκόμενοι, δε μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί κριτές... ΟΚ, δεν είναι εντελώς παράλογο, όμως με αυτή τη λογική κανείς δε θα έπρεπε να διεκδικεί τίποτα αφού δε μπορεί να είναι αντικειμενικός με τον εαυτό του...
Πάντως πέρα από τα ζητήματα για το μάθημα της πληροφορικής, αυτό που θα μας "σαρώσει" είναι το θέμα της αύξησης του ωραρίου που έχει ήδη τεθεί χωρίς ως τώρα να υπάρξουν ιδιαίτερες αντιδράσεις... Σήμερα στο σχολείο έγινε αρκετή κουβέντα για το θέμα και κάποιος συνδικαλιστής (μέλος της ΕΛΜΕ Γ' Αθήνας) μας ενημέρωσε ότι ακούγεται για αύξηση 3-4 ωρών εβδομαδιαίως με την εξής κλιμάκωση: 24 (νεοδιόριστοι) - 22 - 20 (αυτοί που τώρα κάνουν 16). Δεν ξέρω αν πράγματι τα νούμερα είναι αυτά, όμως κάθε αύξηση του διδακτικού ωραρίου θα έχει σοβαρές συνέπειες. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στην έξτρα δουλειά που συνεπάγεται (αν και καθημερινά 5ωρα σε 30αρια τμήματα δεν είναι το πιο εύκολο και ευχάριστο πράγμα, εντούτοις ας πούμε ότι παλεύεται) αλλά κυρίως στο ότι θα χαθούν πολλές οργανικές θέσεις και πολλοί από εμάς (αλλά ακόμη και αρκετά παλαιότεροι συνάδελφοι) θα πρέπει να βρεθούν σε 2 ή ακόμη και σε 3 σχολεία (π.χ. για τον εαυτό μου σκέφτομαι ότι αν φέτος τσίμα-τσίμα συμπληρώνω ωράριο σε 2 σχολεία με 24 ώρες θα πρέπει να πάω σίγουρα σε 3...)
Για δε τις συνενώσεις σχολείων για την οποία γίνεται τόση κουβέντα, αυτό έχει ήδη γίνει έμμεσα με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Αν π.χ. σε μια περιοχή με 10-12 γυμνάσια κάθε σχολείο "κόψει" ένα τμήμα, στην ουσία έχουμε αθροιστικά μείον ένα σχολείο σε ολόκληρη την περιοχή...
Και βέβαια, μπορεί το Υπουργείο, η Κυβέρνηση κι ο κόσμος όλος να μας θεωρεί χαραμοφάηδες, τεμπέληδες και μη παραγωγικούς και ίσως και να μας θεωρεί και αναλώσιμους, όμως όλα αυτά που γίνονται τελικά θα έχουν επίπτωση κυρίως στο επίπεδο της εκπαίδευσης των μαθητών. Όμως φαίνεται ότι ούτε αυτό ενδιαφέρει τους κρατούντες παρά τα μεγαλόστομα συνθήματα του στυλ "Πρώτα ο μαθητής"...
Καλή κουράγιο και δύναμη σε όλους μας...
Δημήτρης Σκυριανόγλου