Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
για την «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΑΕΠΠ)

Νέα 25 Ιουλ 11: Έκδοση 1.5.1 με υποστήριξη ψευδογλώσσας

Υποστήριξη πολυτονικών σε Windows 9x

 1. Πρώτα κατεβάστε το αρχείο Polyton.exe και εκτελέστε το. Θα δημιουργήσει το αρχείο Polyton.dot στο φάκελο C:\Program Files\Microsoft Office\Office\Startup.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν έχετε εγκαταστήσει το Word σε διαφορετικό φάκελο ή δίσκο, θα πρέπει να τον εισάγετε στη γραμμή που ζητάει τη διαδρομή αποσυμπίεσης.

 2. Αν δεν έχετε εγκαταστήσει πολυτονικές γραμματοσειρές στον υπολογιστή σας, κατεβάστε μία από τις παρακάτω:
 • Γραμματοσειρά MgOldTimes UC Pol: η γραμματοσειρά που χρησιμοποιούν τα σχολεία. Λείπουν όμως κάποιοι πολυτονικοί χαρακτήρες.
 • Γραμματοσειρά Palatino Linotype: η προτεινόμενη.
 • Επίσης, αν έχετε το cd του Office μπορείτε να εγκαταστήσετε τη γραμματοσειρά Arial Unicode MS, η οποία περιέχει τις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Το μέγεθός της είναι 23 Mb!!! και η εγκατάστασή της γίνεται εκτελώντας την εγκατάσταση του Office και επιλέγοντας από τα "Εργαλεία" τη γραμματοσειρά.
 1. Δείτε την αντιστοίχιση πληκτρολογίου, η οποία περιέχει τα πλήκτρα που πρέπει να εισάγετε για να εμφανιστούν πολυτονικοί χαρακτήρες.

Πληροφορίες για την υποστήριξη πολυτονικών γραμματοσειρών

Μέχρι τα Windows 95, ο υπολογιστής υποστήριζε μέχρι 224 διαφορετικά γράμματα (256 μείον 32 μη εκτυπώσιμα για τους τυπολάτρες) για κάθε γραμματοσειρά. Αυτό λέγεται κωδικοσελίδα. Η κωδικοσελίδα 1253 που χρησιμοποιείται στα Windows 9x για παράδειγμα, περιέχει τα Αγγλικά και τα Ελληνικά γράμματα. Δεν υπάρχει κωδικοσελίδα με πολυτονικό σύστημα.

Για να μπορέσουν να εμφανιστούν πολυτονικοί χαρακτήρες στο Office 95 (το οποίο είναι ανεξάρτητο από την έκδοση Windows που έχετε εγκατεστημένη) η εταιρεία Magenta έφτιαξε μια γραμματοσειρά που αντί για Αγγλικούς χαρακτήρες είχε πολυτονικούς (αλλά όχι όλους, είναι περισσότεροι από 224). Όμως αυτή η γραμματοσειρά δεν είναι "κανονική", είναι Αγγλικά γράμματα ζωγραφισμένα σαν πολυτονικά Ελληνικά. Το πρόβλημα είναι ότι αν ανοιχτεί από κάποιον άλλον υπολογιστή που δεν έχει αυτήν την γραμματοσειρά εμφανίζονται Αγγλικά και όχι πολυτονικά.

Από τα Windows 95 και μετά υπάρχει υποστήριξη για γραμματοσειρές Unicode. Το Unicode είναι ένα πρότυπο το οποίο υποστηρίζει 65536 διαφορετικούς χαρακτήρες, μαζί με τα Κινέζικα ιδεογράμματα κτλ. Έτσι υποστηρίζονται σωστά και τα πολυτονικά. Όμως το πρότυπο Unicode δεν υποστηρίζεται από το Office 95, αλλά από το Office 97 και μετά. Έτσι τα έγγραφα που γράφετε στο Office 95 είναι ασύμβατα με αυτά που γράφετε στο Office 97, το 2000 ή το XP. Υπάρχει βέβαια ένα πρόγραμμα μετατροπής, αλλά καλύτερα να γράφετε κατευθείαν σε Unicode. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση η έκδοση των Windows που χρησιμοποιείτε με την έκδοση του Office (μπορείτε να έχετε Windows 95 με Office 2000 οπότε να υποστηρίζονται οι γραμματοσειρές Unicode).

Για να εμφανιστούν σωστά οι πολυτονικοί χαρακτήρες, θα πρέπει να έχετε μια γραμματοσειρά η οποία να περιέχει αυτούς τους χαρακτήρες. Οι γραμματοσειρές Arial και Times New Roman, για παράδειγμα, δεν έχουν τις αντίστοιχες "ζωγραφιές" για τους πολυτονικούς χαρακτήρες. Όταν λοιπόν γράφετε πολυτονικά, επιλέξτε μία από τις γραμματοσειρές που αναφέρονται στις οδηγίες για την εγκατάσταση. Για να δει κάποιος τα αρχεία που γράφετε, θα πρέπει να έχει κι αυτός εγκαταστήσει τις γραμματοσειρές.

Εισαγωγή πολυτονικών χαρακτήρων από το πληκτρολόγιο

Για να γράψετε πολυτονικά, θα πρέπει να ορίσετε την γλώσσα του πληκτρολόγιου. Δυστυχώς τα Windows 95,98 και Me δεν περιλαμβάνουν την Ελληνική πολυτονική γλώσσα. Έτσι η εταιρία Magenta έφτιαξε το πρόγραμμα πολυτονιστής, ο οποίος επιτρέπει στο πληκτρολόγιο να εισάγει πολυτονικούς χαρακτήρες. Δε χρειάζεται σ' αυτούς που θέλουν να δουν ή να εκτυπώσουν κείμενα, παρά μόνο σ' αυτούς που τα γράφουν.

Τα Windows 2000 και τα Windows XP έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για τα πολυτονικά Ελληνικά, επομένως όσοι τα έχουν δε χρειάζονται κανένα βοήθημα, ούτε τον πολυτονιστή της Magenta ούτε το δικό μου. Αν έχετε τα Windows 2000 ή τα XP στις ιδιότητες του πληκτρολογίου επιλέγετε την Ελληνική γλώσσα και τη διάταξη "Ελληνική πολυτονική"

Ο πολυτονιστής polyton που παρέχεται εδώ δωρεάν, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τους δύο παραπάνω τρόπους αλλά μόνο μέσα στο Word (δε δουλεύει π.χ. στο Excel, θα πρέπει να γράφετε στο Word και να κάνετε Αντιγραφή - Επικόλληση).

Η πιο επίσημη αντιστοίχιση χαρακτήρων και πληκτρολογίου (δηλαδή ποια πλήκτρα πρέπει να πατήσετε στο πληκτρολόγιο για να βγει π.χ. η υπογεγραμμένη) είναι αυτή που υπάρχει στα Windows 2000. Αυτήν υλοποιεί και ο polyton, με τη διαφορά ότι πρέπει να είναι πατημένο και το Ctrl (για τεχνικούς λόγους). Έτσι όταν θα έχετε τα Windows XP, δε θα χρειαστεί να ξαναμάθετε ποιο πλήκτρο πρέπει να πατήσετε για να βγει η δασεία. Για την αντιστοίχιση δείτε την αντιστοίχιση πληκτρολογίου

Αντιμετώπιση προβλημάτων

 • Δεν κατάλαβα τι πρέπει να πατήσω για να βγάλω π.χ. το ε με δασεία

  Βλέπουμε στην αντιστοίχιση πληκτρολογίου ότι πρέπει να πατήσουμε το Control, το Shift και το ' (το πλήκτρο δεξιά από τον τόνο, ώστε να βγει το "). Στη συνέχεια τα αφήνουμε και πατάμε το ε.

 • Βλέπω τετραγωνάκια αντί για πολυτονικούς χαρακτήρες

  Δεν έχετε επιλέξει κάποια πολυτονική γραμματοσειρά στο Word. Αν δεν έχετε, πρέπει να κατεβάσετε κάποια από αυτές που αναφέρονται στις οδηγίες για την εγκατάσταση.

 • Πήρα το αρχείο σε άλλον υπολογιστή και βλέπω τετραγωνάκια

  Πρέπει να εγκαταστήσετε τις πολυτονικές γραμματοσειρές και στον άλλον Η/Υ.

 • Άλλη δυσκολία ή κάποια παρατήρηση

  Επικοινωνήστε μαζί μου.

Αντιστοίχηση πληκτρολογίου