Θέμα Α

Ξεκίνησε από gpapargi, 04 Ιουν 2026, 08:26:02 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ολγα

Α1.2 Δεν έπρεπε να τεθεί ως θέμα πανελλαδικών. 
Πώς θα βαθμολογηθεί είναι άλλο θέμα. Μάλλον αντιεπιστημονικά: με βάση το βιβλίο.

Α1.3 Η διατύπωση είναι σωστή αφού ο τίτλος της παραγράφου 2.3 του σχολικού είναι: περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων. Γιατί να μπερδέψει;

Α1.4 Στο έτος 2026 που διανύουμε τα έχουμε λύσει μερικά ζητήματα... Με κάτω παύλα ή χωρίς το: "με_βήμα" είναι εξ ίσου σωστό.

SuperTz

Παράθεση από: Vangelis στις Χθες στις 01:08:17 ΜΜΤι πρόβλημα έχει η κάτω παύλα;
Αν υποθέσουμε πως η χρήση κεφαλαίων στις εντολές είναι ενδεικτική της υλοποίησης σε ΓΛΩΣΣΑ και όχι σε Ψευδογλώσσα, είναι εσφαλμένη. Στη ΓΛΩΣΣΑ η εντολή είναι ΜΕ ΒΗΜΑ δύο λέξεις χωρίς κάτω παύλα (Σελ. 150 σχολικού)


SuperTz

Παράθεση από: ολγα στις Χθες στις 03:28:29 ΜΜΑ1.4 Στο έτος 2026 που διανύουμε τα έχουμε λύσει μερικά ζητήματα... Με κάτω παύλα ή χωρίς το: "με_βήμα" είναι εξ ίσου σωστό.
Η συνέπεια στο Συντακτικό μιας Γλώσσας δεν είναι θέμα έτους.

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: SuperTz στις Χθες στις 03:32:46 ΜΜΑν υποθέσουμε πως η χρήση κεφαλαίων στις εντολές είναι ενδεικτική της υλοποίησης σε ΓΛΩΣΣΑ και όχι σε Ψευδογλώσσα, είναι εσφαλμένη. Στη ΓΛΩΣΣΑ η εντολή είναι ΜΕ ΒΗΜΑ δύο λέξεις χωρίς κάτω παύλα (Σελ. 150 σχολικού)



Από πού προκύπτει ότι στη ΓΛΩΣΣΑ οι εντολές είναι με ΚΕΦΑΛΑΙΑ και στη Ψευδογλώσσα είναι με μικρά, και άρα στα Α1-4 και Β3 η εντολές είναι σε ΓΛΩΣΣΑ ?

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: SuperTz στις Χθες στις 03:35:18 ΜΜΗ συνέπεια στο Συντακτικό μιας Γλώσσας δεν είναι θέμα έτους.

Στη σελ. 158 στο παράδειγμα, η ταξινόμηση είναι με ΜΕ_ΒΗΜΑ 

SuperTz

Για τα κεφαλαία σελ. 127 του σχολικού.
Για τη σελ. 158 είναι γνωστό το θέμα ασυνέπειας του σχολικού

Νίκος Αδαμόπουλος

Παράθεση από: SuperTz στις Χθες στις 03:45:42 ΜΜΓια τα κεφαλαία σελ. 127 του σχολικού.
Για τη σελ. 158 είναι γνωστό το θέμα ασυνέπειας του σχολικού

Στη σελ. 127 λέει:

Σε όλο το βιβλίο οι εντολές της ΓΛΩΣΣΑΣ είναι γραμμένες με μπλε χρώμα και είναι πάντα με κεφαλαία, ενώ οι μεταβλητές είναι με πεζά ή κεφαλαία αλλά με το πρώτο γράμμα πάντα κεφαλαίο. Τα σχόλια των προγραμμάτων είναι γραμμένα με πράσινο χρώμα.

Εδώ μας λέει πώς είναι γραμμένες οι εντολές στο βιβλίο. Και όχι πώς πρέπει να γράφονται ώστε να είναι συντακτικά σωστές. Π.χ. αναφέρει και χρώματα! Θα πρέπει να τηρούμε και τα χρώματα; Και το 1ο γράμμα να είναι πάντα κεφαλαίο; Μετά από 26 χρόνια ακόμα κουβεντιάζουμε αυτά τα πράγματα;


evry

Παράθεση από: SuperTz στις Χθες στις 03:45:42 ΜΜΓια τα κεφαλαία σελ. 127 του σχολικού.
Για τη σελ. 158 είναι γνωστό το θέμα ασυνέπειας του σχολικού
Σε παρακαλώ πες μου ότι κάνεις πλάκα και δε μιλάς σοβαρά
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

George Eco

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 11:24:51 ΠΜΔημήτρη ψάξε στο διαδίκτυο ή ρώτα ένα εργαλείο ΑΙ τι αποθηκεύεται στην στοίβα χρόνου εκτέλεσης και θα καταλάβεις τι λέω.
Επίσης στο βιβλίο δε λέει ότι αποθηκεύεται μόνο η διεύθυνση επιστροφής.
Δε χρειάζεται πουθενά να λέει explicitly το μόνο αυτό για να ισχύει αυτό που λέει ο Δημήτρης και δε μιλά πουθενά για παραμέτρους. Απαράδεκτο επιστημονικά το ΣΛ, αλλά καθόλου ασαφές. Ο μαθητής Γ Λυκείου έχει διαβάσει για διευθύνσεις επιστροφής. Τέλος. Βάσει αυτού βαθμολογείται και το ΣΛ. Καταλαβαίνω όμως τη γκρίνια σου.

evry

Παράθεση από: George Eco στις Χθες στις 05:30:41 ΜΜΔε χρειάζεται πουθενά να λέει explicitly το μόνο αυτό για να ισχύει αυτό που λέει ο Δημήτρης και δε μιλά πουθενά για παραμέτρους. Απαράδεκτο επιστημονικά το ΣΛ, αλλά καθόλου ασαφές. Ο μαθητής Γ Λυκείου έχει διαβάσει για διευθύνσεις επιστροφής. Τέλος. Βάσει αυτού βαθμολογείται και το ΣΛ. Καταλαβαίνω όμως τη γκρίνια σου.
Ok πες μου που στο βιβλίο αναφέρει που αποθηκεύονται οι παράμετροι. Το λέει?
Αν δεν το λέει πως ζητάει να το γνωρίζουν?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

George Eco

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 01:54:00 ΜΜΕίμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών και όχι το σχολικό βιβλίο.
Επίσης που ακριβώς στο σχολικό βιβλίο αναφέρεται αυτή η φράση?


Λέει αυτό. Δεν είναι αρκετό;


Σελ 182


Όταν μία διαδικασία ή συνάρτηση καλείται από το κύριο πρόγραμμα, τότε η αμέσως επόμενη διεύ-
θυνση του κύριου προγράμματος, που ονομάζεται διεύθυνση επιστροφής (return address), αποθη-
κεύεται από το μεταφραστή σε μία στοίβα που ονομάζεται στοίβα χρόνου εκτέλεσης (execution time
stack). Μετά την εκτέλεση της διαδικασίας ή της συνάρτησης η διεύθυνση επιστροφής απωθείται
από τη στοίβα και έτσι ο έλεγχος του προγράμματος μεταφέρεται και πάλι στο κύριο πρόγραμμα.


https://blogs.sch.gr/dgraul/files/2021/10/%CE%91%CE%95%CE%A0%CE%A0-%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F-%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%A4%CE%97.pdf



evry

Παράθεση από: George Eco στις Χθες στις 05:39:09 ΜΜΛέει αυτό. Δεν είναι αρκετό;


Σελ 182


Όταν μία διαδικασία ή συνάρτηση καλείται από το κύριο πρόγραμμα, τότε η αμέσως επόμενη διεύ-
θυνση του κύριου προγράμματος, που ονομάζεται διεύθυνση επιστροφής (return address), αποθη-
κεύεται από το μεταφραστή σε μία στοίβα που ονομάζεται στοίβα χρόνου εκτέλεσης (execution time
stack). Μετά την εκτέλεση της διαδικασίας ή της συνάρτησης η διεύθυνση επιστροφής απωθείται
από τη στοίβα και έτσι ο έλεγχος του προγράμματος μεταφέρεται και πάλι στο κύριο πρόγραμμα.


https://blogs.sch.gr/dgraul/files/2021/10/%CE%91%CE%95%CE%A0%CE%A0-%CE%92%CE%99%CE%92%CE%9B%CE%99%CE%9F-%CE%9C%CE%91%CE%98%CE%97%CE%A4%CE%97.pdf
όχι δεν είναι γιατί δεν λέει πουθενά ότι σε αυτή την στοίβα δεν αποθηκεύονται και άλλα πράγματα, κάτι που ισχύει φυσικά!!
Και το βασικότερο δεν λέει που αποθηκεύονται οι παράμετροι ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την επιστροφή.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

George Eco

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 05:52:09 ΜΜόχι δεν είναι γιατί δεν λέει πουθενά ότι σε αυτή την στοίβα δεν αποθηκεύονται και άλλα πράγματα, κάτι που ισχύει φυσικά!!
Και το βασικότερο δεν λέει που αποθηκεύονται οι παράμετροι ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την επιστροφή.
Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσω πως είμαι μαζί σου στο αντιεπιστημονικό του ΣΛ.
Ωστόσο αυτό όπως το διατυπώνεις δεν είναι επιχείρημα που στέκει, είναι fallacy που απολογητές το ισοπεδώνουν αλλά σε άλλο γνωστικό αντικείμενο. 

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να το ξεκαθαρίσει. Είναι τραγική παράλειψη, ναι. Ο μαθητής ωστόσο δε θα σκεφτεί: "Α!  Επειδή το βιβλίο δε λέει πουθενά ότι σε αυτή την στοίβα δεν αποθηκεύονται και άλλα πράγματα, ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΘΕΣΩ και θα το θεωρήσω γεγονός ότι αποθηκεύονται κι άλλα πράγματα!"  Δε θα ασχοληθεί καν. Δεν είναι επιστήμονας Πληροφορικής.


Και το βασικότερο δεν λέει που αποθηκεύονται οι παράμετροι ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά την επιστροφή.

Αυτό που λές έχει ενδιαφέρον σαφώς, όχι για το Σ/Λ και πάλι δε μας νοιάζει βλέπει ο μαθητής το παρακάτω κι είναι ξεκάθαρο.


"...η αμέσως επόμενη διεύθυνση του κύριου προγράμματος, που ονομάζεται διεύθυνση επιστροφής (return address), αποθηκεύεται από το μεταφραστή σε μία στοίβα που ονομάζεται στοίβα χρόνου εκτέλεσης... "

Ξεκάθαρο και ξεκάθαρα λάθος.

Πού αλλού το βιβλίο λέει πως αποθηκεύονται άλλα πράγματα στη στοίβα χρόνου εκτέλεσης; Πουθενά; Άρα ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! 
ΈΤΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ.

Κι ας είναι λάθος το βιβλίο, βάσει βιβλίου βαθμολογείσαι. 
Γι αυτό κι εγώ Ευριπίδη όταν διδάσκω κάτι που είναι λάθος στα παιδιά, όπως π.χ. πως ξεκινάμε το iteration πινάκων από 1, τα ενημερώνω: ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Κι αν θέλω τους εξηγώ και τι παίζει στη πραγματικότητα.
Κι έτσι έχω και τη συνείδησή μου καθαρή.




Laertis

Χρόνια τώρα γίνεται κριτική για θέματα που γράφει το βιβλίο (ξεκάθαρα ή όχι ξεκάθαρα), τα οποία όμως είναι λάθη (ξεκάθαρα). 
Για 20η φορά και φέτος θα πρέπει να σχολιάσουμε τα ίδια και τα ίδια, τι θα έπρεπε να είναι, ενώ δεν είναι, και το τι θα έπρεπε να γράφει το βιβλίο, ενώ γράφει άλλα. 
Φτάνει πια ρε παιδιά ...... αν δεν αλλάξει το βιβλίο θα γράφουμε τα ίδια σχόλια, θα κάνουμε τις ίδιες παρατηρήσεις, θα τσακωνόμαστε για τα ίδια πράγματα για άλλα 20 χρόνια ....
Νικολακάκης Γιώργος
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής
http://users.sch.gr/gnikola

akalest0s

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 11:45:28 ΠΜΕπίσης γενικά τα ΣΛ είναι κάπως.
Αυτό το "περιγραφής" αλγορίθμου κάπως μου χτυπάει. Γιατί δεν έβαλαν αναπαράστασης;
Είχα μαθητή που μπερδεύτηκε για ακριβώς αυτό τον λόγο (και διαβασμένος ο κακομοίρης) και τελικά το έβαλε Λάθος!
Επίσης να πάρω πίσω το ότι τα θέματα δεν είχαν.. τα "θεματάκια" τους! Με μια πιο προσεκτική ματιά, όντως τόσο το "ισοδύναμα" του Β2 όσο και στα Σ-Λ, υπάρχουν... "θέματα".
Παράθεση από: SuperTz στις Χθες στις 12:11:43 ΜΜΝα πούμε και για την κάτω παύλα στο ΜΕ_ΒΗΜΑ;
Και στο 4 του Α1 και στο Β3
Μα... αυτό είναι το σωστό!

Παράθεση από: evry στις Χθες στις 01:54:00 ΜΜΕίμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών και όχι το σχολικό βιβλίο.
Με όλο το σεβασμό... το 2022 με το τραγικό θέμα Α2 στα δένδρα, προσπαθούσες να στηρίξεις ότι κάποιες λύσεις έπρεπε να χάσουν μονάδες (με αναδιάταξη κόμβων) μέσα από τον τρόπο που το παρουσίαζε το βιβλίο.
Θέλω να πω, αφού δεν διορθώνεται το βιβλίο... αναγκαζόμαστε να πέφτουμε σε αυτό που είπε ο Γιώργος Καρκαμάνης. Δεν είναι δυνατόν ένας καθηγητής να διδάξει με επαρκή τρόπο το μάθημα αλλιώς.

παράδειγμα, τι θα έλεγες αν δίδασκες αυτό το σημείο θεωρίας. "παιδιά, στην ΣΧΕ αποθηκεύονται και οι παράμετροι, αλλά επειδή αυτό δεν το λέει το βιβλίο, εσείς αν σας ρωτήσουν θα γράψετε..." Τι;
ό,τι λέει το βιβλίο;
ό,τι είναι επιστημονικώς σωστό;
Τι θα τους έλεγες να γράψουν; Γιατί (υποθέτω) ότι θα πάρουν σωστό μόνο αυτό που λέει το βιβλίο, οπότε αν πεις το επιστημονικώς ορθό, θα έχεις εκθέσει εαυτόν και αλλήλους...

Όταν, προσπαθώντας να δώσω την διάσταση του προβλήματος, πω κάτι τέτοιο, ειδικά οι καλοί μαθητές νευριάζουν, γιατί σου λέει "τελικά τι πρέπει να γράψουμε;" Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη.
Τους δικούς μας δικαιότατους προβληματισμούς, δεν τους συμμερίζονται οι μαθητές (όπως είναι λογικό βέβαια).

Θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά ήδη, behind the scenes. Και να μην φτάνουν στις εξετάσεις...
Αν δεν λυθούν αυτά τα προβλήματα στο επίπεδο που υπάρχουν πραγματικά, δεν έχει νόημα η κουβέντα. Γράψαμε πολλά χιλιόμετρα και ακόμη συζητάμε χωρίς νόημα. Γιατί δεν λύνονται αυτά με συζητήσεις "πάνω από το πτώμα".


@ SuperTz
Εδώ μέσα έχουν γραφεί τόνοι και τόνοι μηνυμάτων επί του θέματος. Κάνε μια καλή αναζήτηση και μελέτησέ τα. Αξίζει. Έχεις στρεβλή εντύπωση για το τι ισχύει (αν είσαι νέος καθηγητής, δεν φταις εν πολλοίς)

@ Laertis
Έτσι είναι. Φοβάμαι όμως ότι και με αλλαγή στο βιβλίο, θα μπουν νέα προβλήματα.. Το τωρινό βιβλίο ΕΠΑΛ της python με απογοήτευσε.
"Abstraction is not the first stage, but the last stage, in a mathematical development." MK
"I don't want to write about a high level thing, unless I fully understand about a low level thing" DK