Θέμα Α

Ξεκίνησε από gpapargi, Χθες στις 08:26:02 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

SuperTz

Παράθεση από: evry στις Σήμερα στις 11:23:50 ΠΜΛάθος κάνεις. Η ΤΝ το βγάζει σωστό γιατί είναι σωστό. Δεν είναι call stack αλλά runtime stack στο οποίο αποθηκεύονται και οι τοπικές μεταβλητές και οι παράμετροι.

Την απάντηση μου την έδωσε το gemini (pro - extended) όταν ρώτησα γιατί διάλεξε "σωστή". Δεν ήταν η δική μου άποψη ;)

ΠαράθεσηΓια να είμαι ειλικρινής (και δεδομένης της AI φύσης μου), "παρασύρθηκα" από τη γενικότερη θεωρία της Επιστήμης των Υπολογιστών. Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής συστημάτων και σε γλώσσες όπως η C, στο call stack (stack frame) αποθηκεύονται όντως και οι παράμετροι, μαζί με τις τοπικές μεταβλητές και τη διεύθυνση επιστροφής.

Vangelis

Οι συγγραφείς έβαλαν μια σημείωση, στην κλήση υποπρογραμμάτων, θέλοντας να δείξουν μια χρήση της διαδικασίας LIFO (στοίβας) χωρίς εμβάθυνση - και καλά κάνανε.  Προσωπικά δεν γνωρίζω  τι ακριβώς αποθηκεύεται και που ακριβώς αποθηκεύεται, και αμφιβάλω αν όλες οι γλώσσες αποθηκεύουν τα ίδια στοιχεία.
Θεωρώ ότι το θέμα έχει πρόβλημα και οι θεματοδότες έπρεπε να μείνουν στη διαδικασία LIFO και να μην ασχοληθούν με λεπτομέρειες υλοποίησης.
Σύμφωνα με το βιβλίο -που τελικά έτσι θα πάμε- είναι λάθος. 

evry

Παράθεση από: SuperTz στις Σήμερα στις 11:32:15 ΠΜΤην απάντηση μου την έδωσε το gemini (pro - extended) όταν ρώτησα γιατί διάλεξε "σωστή". Δεν ήταν η δική μου άποψη ;)

Δηλαδή κατάφερες να παρασύρεις και να ξεγελάσεις ολόκληρο gemini pro extended!!!!
Στο τέλος όμως είπε το σωστό  :D
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

Επίσης γενικά τα ΣΛ είναι κάπως.
Αυτό το "περιγραφής" αλγορίθμου κάπως μου χτυπάει. Γιατί δεν έβαλαν αναπαράστασης;

Δημήτρης Χατζόπουλος

Παράθεση από: evry στις Σήμερα στις 11:45:28 ΠΜΕπίσης γενικά τα ΣΛ είναι κάπως.
Αυτό το "περιγραφής" αλγορίθμου κάπως μου χτυπάει. Γιατί δεν έβαλαν αναπαράστασης;
Ισχύει. Πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις αυτές.
Τα παιδιά αγχώνονται. Μαθήτριά μου καλή, την πάτησε γιατι σκέφτηκε τη λέξη...

Chrisaaa

Μα δεν είναι τρόπος περιγραφής είναι τρόπος αναπαράστασης και το αναπαράσταση με το περιγραφή δεν είναι συνώνυμα σε καμία περίπτωση...

SuperTz

Να πούμε και για την κάτω παύλα στο ΜΕ_ΒΗΜΑ; 
Και στο 4 του Α1 και στο Β3

petrosp13

Παράθεση από: evry στις Σήμερα στις 11:45:28 ΠΜΕπίσης γενικά τα ΣΛ είναι κάπως.

Αυτό έχει ξαναζητηθεί έτσι ακριβώς
Περιγραφής
Παπαδόπουλος Πέτρος
Καθηγητής Πληροφορικής

gpapargi

Όταν καλούνται υποπρογράμματα διαδοχικά, προφανώς κατά τον τερματισμό τους θα πρέπει να ξέρουμε από ποιο σημείο θα  συνεχίσει η εκτέλεση. Άρα πρέπει να αποθηκεύεται η διεύθυνση επιστροφής. ΟΚ. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε και τι τιμές είχαν οι μεταβλητές πχ σε αναδρομικές κλήσεις. Αυτό δεν πρέπει λοιπόν να αποθηκεύεται; Που αποθηκεύεται αυτό; Στη στοίβα προφανώς. Άρα αποθηκεύονται οι διευθύνσεις επιστροφής στη στοίβα, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που αποθηκεύεται εκεί. 

Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και ένας ακαδημαϊκός στην επιτροπή που ελέγχει την επιστημονική αρτιότητα των θεμάτων. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να το δει.

Και εμείς πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με τη λογική "το λέει το βιβλίο, άρα έτσι είναι". Η επιστημονική αρτιότητα είναι πάνω από όλα. Αλλά τι λέω; Στην υλοποίηση ουράς (που θεωρείται γεμάτη με ένα στοιχείο) δε βλέπουμε τι γίνεται;

Μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε κύρος στην τριτοβάθμια;
Γιώργος Παπαργύρης

gpapargi

Και στο Α13 το ΔΡ δεν είναι τρόπος περιγραφής αλγορίθμου; 
Οι φιλόλογοι και οι οικονομολόγοι βάζουν την κόλλα δίπλα στο βιβλίο,  βλέπουν ποια λέξη είναι αλλαγμένη και κόβουν βαθμούς. Έχουν εισάγει την παπαγαλία επίσημα στο μάθημά τους. Ας μην κάνουμε το ίδιο. Υποτίθεται ότι μπορείς να απαντήσεις με δικά σου λόγια. 

ΥΓ
Σε χαριτωμένες συζητήσεις που έχω με φιλόλογους, τους λέω ότι αν έγραφε εξετάσεις ο συγγραφέας του σχολικού βιβλίου, δε θα θυμόταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει όταν έγραφε το βιβλίο. Οπότε θα τα έγραφε με δικά του λόγια ... και θα τον έκοβαν βαθμούς από το γραπτό.  
Γιώργος Παπαργύρης

Vangelis

Παράθεση από: SuperTz στις Σήμερα στις 12:11:43 ΜΜΝα πούμε και για την κάτω παύλα στο ΜΕ_ΒΗΜΑ;
Και στο 4 του Α1 και στο Β3
Τι πρόβλημα έχει η κάτω παύλα;

Καρκαμάνης Γεώργιος

Είμαστε υποχρεωμένοι να  ακολουθούμε το σχολικό βιβλίο. Οπότε σύμφωνα με αυτό για το θέμα Α1 η 2η πρόταση είναι Λ.
Δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε περισσότερο 

nikolasmer

Παράθεση από: gpapargi στις Σήμερα στις 12:48:27 ΜΜΚαι στο Α13 το ΔΡ δεν είναι τρόπος περιγραφής αλγορίθμου;
Οι φιλόλογοι και οι οικονομολόγοι βάζουν την κόλλα δίπλα στο βιβλίο,  βλέπουν ποια λέξη είναι αλλαγμένη και κόβουν βαθμούς. Έχουν εισάγει την παπαγαλία επίσημα στο μάθημά τους. Ας μην κάνουμε το ίδιο. Υποτίθεται ότι μπορείς να απαντήσεις με δικά σου λόγια.

ΥΓ
Σε χαριτωμένες συζητήσεις που έχω με φιλόλογους, τους λέω ότι αν έγραφε εξετάσεις ο συγγραφέας του σχολικού βιβλίου, δε θα θυμόταν τα λόγια που είχε χρησιμοποιήσει όταν έγραφε το βιβλίο. Οπότε θα τα έγραφε με δικά του λόγια ... και θα τον έκοβαν βαθμούς από το γραπτό. 
10 ολόκληρες μονάδες θεωρία, ανάπτυξης (μπλα μπλα). Ενώ δεν αγγίξαμε δέντρα, γράφους, εκσφαλμάτωση, ουρές, λίστες κλπ. 
Όταν ολοκληρώνεται η ύλη στην Πληροφορική οι συνάδελφοι στο ΑΟΘ είναι στην τρίτη επανάληψη. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το πράγμα. 
Μερεντίτης Νικόλαος
Πληροφορικός

pgrontas

Τεράστιο επιστημονικό σφάλμα το Α1.2. Πάλι ρεζίλι θα γίνουμε.

Στην πραγματικότητα αποθηκεύεται (και η διεύθυνση επιστροφής και) οι παράμετροι.
Οι μαθητές που πάνε με το.βιβλιο θα το έχουν οκ.
Αν κάποιος ήξερε περισσότερα ελπίζω να τα ξεχασε για το συγκεκριμένο θέμα.
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

evry

Παράθεση από: Καρκαμάνης Γεώργιος στις Σήμερα στις 01:22:48 ΜΜΕίμαστε υποχρεωμένοι να  ακολουθούμε το σχολικό βιβλίο. Οπότε σύμφωνα με αυτό για το θέμα Α1 η 2η πρόταση είναι Λ.
Δεν χρειάζεται να την αναλύσουμε περισσότερο
Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε το πρόγραμμα σπουδών και όχι το σχολικό βιβλίο.
Επίσης που ακριβώς στο σχολικό βιβλίο αναφέρεται αυτή η φράση?