Πολλαπλό Βιβλίο - Νέα Διδακτικά Πακέτα

Ξεκίνησε από dski, Χθες στις 01:35:29 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

dski

Δείτε τα νέα διδακτικά πακέτα (πολλαπλό βιβλίο) εδώ:

https://ebooksdl.cti.gr/didaktika_paketa

Στην Πληροφορική Γυμνασίου υπάρχουν δύο βιβλία για την Α' και τη Β' τάξη (από ΕΠΥ και Εκδόσεις Πουκαμισά) ενώ στη Γ' τάξη υπάρχει μόνο ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις Πουκαμισά.

Πρόλαβα και έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά. Είναι φανερό ότι οι συγγραφείς κατέβαλαν προσπάθεια όμως όλα τα βιβλία μου φάνηκαν εξαιρετικά πυκνογραμμένα και, από τα δείγματα που είδα, αρκετά απαιτητικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπάρχει πάρα πολλή πληροφορία και κάποιες ασκήσεις/δραστηριότητες μου φάνηκαν τραβηγμένες. Το υλικό που διατίθεται είναι πάρα πολύ ακόμη και για το δίωρο της Α'. Εκτιμώ ότι κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει κάποια επιλογή που θα επιμείνει.

Είδα λίγο και το βιβλίο για την Α' ΓΕΛ (Εφαρμογές Πληροφορικής, και εκεί διατίθεται μόνο ένα βιβλίο από την ΕΠΥ). Αν και επίσης πυκνό μου φάνηκε κάπως πιο down to earth.

Φυσικά αυτή είναι μόνο η προσωπική μου γνώμη μετά από μια γρήγορη ματιά και ίσως είναι βιαστική.

Ερώτηση προς όποιον γνωρίζει (evry;): Τα (νέα) βιβλία στην Πληροφορική Γυμνασίου που μοιράστηκαν φέτος θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται; Θα μπορεί κάποιος να επιλέξει αυτά αντί για τα νέα προσφερόμενα;

pgrontas

Παράθεση από: dski στις Χθες στις 01:35:29 ΜΜΠρόλαβα και έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά. Είναι φανερό ότι οι συγγραφείς κατέβαλαν προσπάθεια όμως όλα τα βιβλία μου φάνηκαν εξαιρετικά πυκνογραμμένα και, από τα δείγματα που είδα, αρκετά απαιτητικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπάρχει πάρα πολλή πληροφορία και κάποιες ασκήσεις/δραστηριότητες μου φάνηκαν τραβηγμένες. Το υλικό που διατίθεται είναι πάρα πολύ ακόμη και για το δίωρο της Α'. Εκτιμώ ότι κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να κάνει κάποια επιλογή που θα επιμείνει.
Ένα πρώτο σχόλιο στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί (όπως συζητείται και στην ομάδα στο FB), είναι ότι οι συγγραφείς ακολουθούν κατά γράμμα το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιέχει τρελά πράγματα: ανάλυση μέσης περίπτωσης αλγορίθμου - σε μαθητές Γ Γυμνασίου που δεν ξέρουν τι είναι η πιθανότητα.
Για να μην πούμε πως υπάρχει αναδρομή με memoization στο ίδιο βιβλίο.

Και εγώ έχω ρίξει μια ματιά μόνο - είναι φανερό ότι οι συγραφείς το πάλεψαν, αλλά νομίζω ότι η πυκνότητα οφείλεται στο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο ακολουθεί την τάση της εποχής για εύκολο εντυπωσιασμό.
Κατα τα άλλα μετά τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές μου της Α Λυκείου θα με ρωτάνε πώς να ανεβάσουν τα site τους στην η-τάξη σε αρχεία zip.

Χαιρετισμούς παλιοσειρά Δημήτρη!
Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute - Harold Abelson

George Eco

Το βιβλίο Α Λυκείου με το λευκό εξώφυλλο δε χόρταινα να το "ξεφυλλίζω". Πολύ μου άρεσε.

evry

Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο

Το πάνω τμήμα κώδικα είναι από το βιβλίο της Γ ΕΠΑΛ σελ. 143.
Το κάτω από το νέο βιβλίο πληροφορικής εκδόσεων Πουκαμισάς, σελ, 32.
Εν τω μεταξύ σιγά τον κώδικα. Δεν είναι κάτι βαθυστόχαστο. Απλά το μάτι μου έπεσε πρώτα στα σχήματα στοίβας και ουράς που είχαν τα οποία ήταν ολόιδια με το βιβλίο του ΕΠΑΛ και μετά είδα και τον κώδικα.

Εννοείται πρόκειται για σύμπτωση έτσι;
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

Παράθεση από: dski στις Χθες στις 01:35:29 ΜΜΕίδα λίγο και το βιβλίο για την Α' ΓΕΛ (Εφαρμογές Πληροφορικής, και εκεί διατίθεται μόνο ένα βιβλίο από την ΕΠΥ). Αν και επίσης πυκνό μου φάνηκε κάπως πιο down to earth.

Ερώτηση προς όποιον γνωρίζει (evry;): Τα (νέα) βιβλία στην Πληροφορική Γυμνασίου που μοιράστηκαν φέτος θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται; Θα μπορεί κάποιος να επιλέξει αυτά αντί για τα νέα προσφερόμενα;

Δημήτρη δεν είσαι προσεκτικός και δεν είδες ότι στην Α Λυκείου είναι δυο βιβλία, και θα μου στεναχωρήσεις τον Βαγγέλη, τον Άλκη και τον Σέργιο που είναι στην συγγραφική ομάδα ;D . Από όσο το είδα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά.

Για το άλλο που ρωτάς τα νέα βιβλία που πήγαν στα σχολεία φέτος και θα πάνε και του χρόνου, δεν ξέρω τι θα γίνουν. Είναι θέμα του Υπουργείου.
Ωστόσο τα βιβλία αυτά εφαρμόζουν το νέο πρόγραμμα σπουδών σε ένα σημαντικό βαθμό (80%), άρα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και όταν έρθει το πολλαπλό. Δεν βάλαμε επιπλέον ενότητες που θεωρήσαμε ότι ήταν too much. Για παράδειγμα έννοιες όπως πολυπλοκότητα και αντικειμενοστρέφεια είναι too much για Γυμνάσιο.
Μου φαίνεται too much εκεί που μιλάς για δομές επανάληψης και επιλογής και το παιδί δεν τα έχει εμπεδώσει ξαφνικά να πηγαίνεις σε υλοποίηση στοίβας , ουράς και υλοποίηση κλάσεων (!!!).
Θα δούμε όμως.
Ας περιμένουμε πρώτα να πάνε στα σχολεία και μετά τις οδηγίες και την κατανομή των ωρών ανά ενότητα.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr