R4 στο Mind+

Ξεκίνησε από ale3andro, 06 Φεβ 2026, 09:29:41 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

ale3andro

Καλησπέρα,
έχω φτιάξει μια επέκταση Mind+ για το κιτ Ρομποτικής R4 του Γυμνασίου, σε περίπτωση που κάποια / κάποιος ενδιαφέρεται. Είναι διαθέσιμη εδώ.

mandarinos

Πολύ καλή δουλειά, και την εκτιμώ!

Δικό μου σχετικό περισυνό thread, γιά το στήσιμο του R4 - με τη μέθοδο trial and error. Το εγχειρίδιο έχει λάθη, αλλά με τις δοκιμές βρέθηκαν τα σωστά.

Μήπως ξέρεις την απάντηση γιά το καλιμπράρισμα του βραχίονα στις "θέσεις μηδέν" ( = στη μέση, στις κινήσεις αριστερά-δεξιά και πάνω-κάτω), όταν βάζουμε μπρός το ρομποτάκι; Είναι το μόνο θέμα, στο οποίο κόλλησα και δεν έχω βρει ακόμη απάντηση.

ale3andro

Παράθεση από: mandarinos στις 07 Φεβ 2026, 09:57:21 ΠΜΠολύ καλή δουλειά, και την εκτιμώ!

Δικό μου σχετικό περισυνό thread, γιά το στήσιμο του R4 - με τη μέθοδο trial and error. Το εγχειρίδιο έχει λάθη, αλλά με τις δοκιμές βρέθηκαν τα σωστά.

Μήπως ξέρεις την απάντηση γιά το καλιμπράρισμα του βραχίονα στις "θέσεις μηδέν" ( = στη μέση, στις κινήσεις αριστερά-δεξιά και πάνω-κάτω), όταν βάζουμε μπρός το ρομποτάκι; Είναι το μόνο θέμα, στο οποίο κόλλησα και δεν έχω βρει ακόμη απάντηση.

To thread σου περιέχει πραγματικά πολύ πληροφορία για το R4!
Με τους σέρβο δεν έχω πρόβλημα με καλιμπράρισμα γιατί κρατούν τη σχετική τους θέση. Πχ αν ανεβεί ένα σενάριο που ολοκληρώνεται με τον βραχίονα κατεβασμένο, αν στο επόμενο σενάριο υπάρχει block "βραχίονα κατέβασε" δεν θα κατεβεί περισσότερο.
Για να φτιάξω το πρόσθετο, βασίστηκα στο αρχείο R4_Final_ardicon.ino που αναφέρεις στο thread σου το οποίο βρήκα ψάχνοντας στο internet (δεν έχω πρόσβαση στο συνοδευτικό υλικό της Polytech επειδή δεν διδάσκω σε Γυμνάσιο).
Από το αρχείο R4_Servo_Setup.ino και τις οδηγίες συναρμολόγησης βρήκα τις αρχικές γωνίες για τα 3 σέρβο.
Τα jumpers της πλακέτας οδήγησης κινητήρων τα έχω όπως περιγράφονται στις οδηγίες συναρμολόγησης χωρίς αλλαγές.
Πρόσθεσα επίσης το 3pin breakout led που υπάρχει στη συσκευασία και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει στις οδηγίες συναρμολόγησης.
Τέλος η εφαρμογή Android της Polytech είναι μεν καλή αλλά δεν δίνει δυνατότητα προγραμματισμού, εκεί είναι η ένσταση μου. Προσφέρει απλώς τηλεχειρισμό και έτοιμα σενάρια. Σκοπός είναι να μπορούν με εύκολο τρόπο να ετοιμάζουν οι μαθητές δικά τους σενάρια.
Στο ιστολόγιο μου, έχω ένα άρθρο όπου καταγράφω την εμπειρία μου από την μικρή επαφή λίγων ημερών που έχω με το κιτ.