Τί να κάνετε, αν δεν αναγνωρίζεται ο δίσκος NVMe από το BIOS / UEFI

Ξεκίνησε από mandarinos, Σήμερα στις 09:26:21 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

mandarinos

Πρόσφατη "περιπέτεια" με νέο δίσκο τύπου NVMe, που έπρεπε να βάλω στον "gaming" ΗΥ της κόρης μου (motherboard MSI H610M-E) : δεν τον έβλεπε το BIOS / UEFI! Αλλά έληξε αισίως.

Να ξέρετε ότι τα πρόσφατα UEFI τα έχουν κάνει πολύπλοκα σε μάλλον περιττό βαθμό· παρ' όλ' αυτά, άλλες (απαραίτητες) λειτουργίες δεν τις έχουν. (Πχ απενεργοποίηση booting γιά τη θέση NVMe. Τη χρειάστηκα σε κάποια φάση των δοκιμών, αλλά δεν την εύρισκα - διότι δεν υπήρχε. Εναλλακτικώς, έπρεπε να ορίσω ως RAID τους δίσκους, λέει -η ΤΝ-, ώστε να μη μπορεί να ξεκινάει ο NVMe.)

Οπότε, γιά να μη σπάτε κι εσείς το κεφάλι σας (σαν εμένα), αν σας τύχει τέτοια περίπτωση, να κάνετε τα εξής:

• CSM off.
  • (μόνον) UEFI boot.
  • Απενεργοποίηση της επιλογής Intel VMD.
  • Secure boot on· και μάλιστα υποεπιλογή όχι "στάνταρ", αλλά "Custom" / σχετική με το ΛΣ.

Μόνον με την τελευταία ρύθμιση "είδε" τον NVMe δίσκο ο υπολογιστής! (Τώρα, βέβαια, δουλεύει ρολόϊ.)

Υγ 1: Υπάρχει και μία περίπτωση να μη βλέπει τον δίσκο το UEFI, αλλά να τον βλέπει το περιβάλλον diskpart των Ms-Windows 11, κατά την εγκατάστασή τους. (Αφού gaming ήθελε η μικρή, αυτά έπρεπε να εγκαταστήσω!) Όμως, η εγκατάσταση των Παραθυριών θα σας ζητήσει driver τύπου Intel RST / VMD, που πρέπει να τον βρήτε (και δή, μερικές φορές όχι τον γενικό της Intel, αλλά ανά εταιρεία motherboard!!!), να τον κατεβάσετε, να τον βάλετε στο usb της εγκατάστασης, κλπ κλπ.
Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν ήδη μερικές τέτοιες επιλογές και στο UEFI· οπότε το συμπέρασμα είναι ότι θα φάτε αχρείαστα χρόνο απ' τη ζωή σας, μέχρι να πετύχετε τον σωστό συνδυασμό.

Θα έλεγα, μη μπλέκετε με ιστορίες αγρίων. Ρύθμιση του UEFI, και τέλος.

Υγ 2: Ολικός χρόνος δοκιμών, περίπου 6 ώρες. Και να πείς ότι είμαι κανένας άσχετος!...

Υγ 3: Υποψιάζομαι ότι τα πρόσφατα UEFI κάνουν χοντρές πλάτες στην Μικροτέτοια, σα μιλημένοι διαιτητές!  :) (Εις βάρος του Linux, εννοείται, που πάντα τρέχει να προλάβει αχρείαστες αλλαγές.) Παρεκτός αν είναι ιδέα μου.