Οι εξετάσεις κατά καιρούς περιείχαν θέματα αυτούσια απο το τετράδιο. Για ποιό λόγο να διανέμεται το τετράδιο μαθητή αφού λέτε ότι είναι εκτός ύλης; Άλλο πράγμα αν δεν επιλέγει να το διδάξει ή το αγνοεί ο διδάσκων κι άλλο είναι εκτός ύλης.
Γιώργο έχεις παρανοήσει τα λεγόμενά μου. Δεν είπα ότι δεν μπορεί να πέσει άσκηση από το τετράδιο μαθητή, αλλά ότι δεν μπορεί να ζητηθεί θεωρία, που υπάρχει στο τετράδιο και όχι στο βιβλίο. Δηλαδή αν ο μαθητής δεν έχει ανοίξει ποτέ το τετράδιο μαθητή θα δίνονται επαρκείς επεξηγήσεις ώστε να λύσει την άσκηση.
Για παράδειγμα η άσκηση με το αραιούς πίνακες του 2013 έλεγε
Να ξαναγράψετε στο τετράδιό σας το παραπάνω τμήμα αλγορίθμου με τα κενά συμπληρωμένα, έτσι ώστε για τα μη μηδενικά στοιχεία ενός δισδιάστατου πίνακα ΠΙΝ[4,5] να τοποθετεί σε ένα μονοδιάστατο πίνακα Α[60] τις ακόλουθες πληροφορίες: τη γραμμή, τη στήλη, και κατόπιν την τιμή του. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει κάνει την αντίστοιχη δραστηριότητα του τετραδίου μαθητή για να το λύσει. Αρκετοί μαθητές το έλυσαν χωρίς καν να ξέρουν ότι υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο τετράδιο μαθητή.Αν όμως έπεφτε το παρακάτω θέμα θα ήταν εκτός ύλης:
Να δώσετε τον αλγόριθμο αποθήκευσης ενός αραιού πίνακα δυο διαστάσεων σε έναν μονοδιάστατο πίνακαδιότι πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρει τι είναι ο αραιός πίνακας, ούτε πως αποθηκεύεται σε μονοδιάστατο.
Η συγχώνευση είχε το θέμα που λές με την ορολογία αλλά φέτος λύθηκε στις οδηγίες μαθητή με τα 2 λυμένα παραδείγματα. Ή μήπως κι αυτό είναι εκτός ύλης;
Ναι είναι και αυτό εκτός ύλης

, με την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές να το ξέρουν απέξω γιατί δεν μπορούν να τους το ζητήσουν παρά μόνο αν περιγράψουν τη λειτουργία τους όπως για παράδειγμα έκαναν στο παραπάνω παράδειγμα που έδωσα με τους αραιούς πίνακες, διότι στην εξεταζόμενη ύλη αναφέρεται μόνο το βιβλίο και όχι το παράρτημα.
Επιπλέον η ταξινόμηση με επιλογή και η δυαδική αναζήτηση που ζητείται σε θεωρητικά θέματα δίνεται στο Τετράδιο Μαθητή Παρ.1&2 σελ. 38-39.
Δεν έχουν ποτέ ζητηθεί ως θεωρία!!!
Για παράδειγμα στο θέμα Β1 του 2014, τους έβαλαν να συμπληρώσουν τα κενά ώστε να λειτουργεί σωστά ο αλγόριθμος ταξινόμησης επιλογής. Τους περιέγραψαν όμως αναλυτικά πως δουλεύει. Δεν τους είπαν ότι ο παρακάτω αλγόριθμος είναι ο αλγόριθμος ταξινόμησης με επιλογή, γιατί δεν υπάρχει στο βιβλίο μαθητή. Ούτε τους είπαν σε θέμα Γ ή Δ :
Η ταξινόμηση να γίνει με τον αλγόριθμο επιλογής και ούτε φυσικά μπορεί να πέσει θέμα σε Γ ή Δ "
Να κάνετε δυαδική και όχι σειριακή αναζήτηση", χωρίς να περιγράφουν αναλυτικά πως γίνεται η δυαδική.
Τέτοιο θέμα δεν έχει πέσει ποτέ. Αν πέσει θα το μάθουμε από το πλήθος των προσφυγών που θα γίνουν στα δικαστήρια από γονείς.
Εν κατακλείδι μπορεί να πέσει στις εξετάσεις και όλο το τετράδιο μαθητή, αλλά
δεν μπορεί να πέσει άσκηση που περιέχει ορισμούς ή αλγορίθμους που πρέπει να ξέρει ο μαθητής για να τη λύσει και δεν περιγράφονται ούτε στην εκφώνηση του θέματος ούτε στο βιβλίο.