"Δραττόμενος της ανακοίνωσης του "νέου" εκπαιδευτικού συστήματος και διαφόρων σχολίων επ' αυτού"
Ο τρόπος εισαγωγής, ο σχεδιασμός των ΑΠΣ και των μαθημάτων, η ύλη, ο βαθμός εμβάθυνσης και η δυσκολία των πανελλαδικών θεμάτων σε ένα σύγχρονο, λογικό και μαθητοκεντρικό και όχι εξεταστικοκεντρικό σύστημα πρέπει να λαμβάνει πρωτίστως υπόψιν ότι ο μαθητής πρέπει να καλύπτεται πλήρως από το δημόσιο σχολείο και τον εκπαιδευτικό του.
Η πλειοψηφία των μαθητών εδώ και χρόνια αρχίζει προετοιμασία με φροντιστήρια από τη Β' Λυκείου και συνεχίζει στη Γ' (κάποια από τα φρ. του κέντρου κάνουν προετοιμασία και από την Α' ). Οι μαθητές κάνουν πλήθος διδακτικών ωρών για 2 χρόνια με περισσότερους από 2-3 καθηγητές. Ο λόγος .. ότι η θεματολογία στα περισσότερα μαθήματα (και στα δικά μας) είναι επιεικώς υπερβολική για τις προβλεπόμενες διδακτικές ώρες και τον τρόπο που δουλεύουν τα δημόσια σχολεία.
Εμείς από την άλλη όταν οι μαθητές μας επιτυγχάνουν, σπεύδουμε να διεκδικήσουμε τα αποκλειστικά εύσημα και έχοντας την ψευδαίσθηση ότι τα καταφέραμε και εφέτος και κάναμε καλά τη δουλειά μας.
Η αποτυχία είναι βλέπετε είναι ορφανή (δεν διάβασε ο μαθητής, ήταν άτυχος, βιάστηκε, έδειξε επιπολαιότητα), η επιτυχία από την άλλη έχει πολλούς μπαμπάδες (βγάλαμε την ύλη από τον Ιανουάριο !!! so what ??), ξεχνώντας έτσι την πραγματικότητα και η οποία εξουθενώνει από τη Β' Τάξη ψυχολογικά και οικονομικά τους μαθητές και οικογένειες τους.
Μόλις ακούμε τώρα για 6ωρα μαθήματα αντί εμείς να μιλήσουμε για εξορθολογισμό μαθήματος - ύλης - θεμάτων μία ευκαιρία για να στηρίξουμε περισσότερο τους αδύνατους μαθητές και γενικά να αποτελέσει μία αφορμή για το στήσιμο ενός ανεξάρτητου Λυκείου με επαναπροσδιορισμό των βασικών και σημαντικών, απεμπλοκή από το άγχος και από την ανάγκη σε τόσο εξοντωτικό βαθμό για την εξωτερική βοήθεια (δε μου αρέσει ο όρος παραπαιδεία η οποία ευδοκιμεί και καλά κάνει διότι συμπληρώνει τα κενά και τα λάθη του εκπαιδευτικού συστήματος) σπεύδουμε να μιλήσουμε για αύξηση του όγκου της ύλης, προφανώς θα θεωρήσουμε και εντελώς λογικά τα ακόμα πιο δύσκολα θέματα, συντηρώντας και ανατροφοδοτώντας έτσι τα κακώς κείμενα.
Ίσα ίσα επαρκεί το 6ωρο βλέπετε όπως είναι και τώρα η ύλη, το μάθημα και τα θέματα(2 ώρες στη Β' φροντ. + 2 ώρες στη Γ' Σχολείο + 2 ή 3 ώρες φροντ. στη Γ' = 6 ή 7 ώρες).
Ίσως θα έπρεπε κάποια στιγμή να δούμε μετά από αρκετές δεκαετίες στάσιμοι στα ίδια, τι πρέπει να θεωρούμε Γενική Παιδεία την οποία πρέπει όλοι οι μαθητές μας να έχουν και στη συνέχεια να δούμε και τον τρόπο επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εδώ ως συνήθως όμως κάνουμε τα πράγματα ανάποδα και πρωτίστως σκεφτόμαστε τις εκλογές, ποιον κάλο θα πατήσουμε, τις θέσεις ή τις ώρες μας και όχι το λογικό, το χρήσιμο, το επιστημονικό, το ωφέλιμο για τους μαθητές.
Οι απόφοιτοι του λυκείου ξέρουν να υπολογίζουν παραγώγους, να βρίσκουν ολοκληρώματα, να επιχειρηματολογούν στην έκθεση αντιγράφοντας συνταγές εξετάσεων, να γράφουν κώδικα, να λένε απέξω δεκάδες σελίδες και τύπους, δυσκολεύονται όμως να διαβάζουν ένα λογαριασμό της ΔΕΗ να συμπληρώσουν μία αίτηση, δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες ή ως αυριανοί εργαζόμενοι, δεν μπορούν να ράψουν ένα κουμπί από το πουκάμισό τους, να βιδώσουν μία βίδα στον μεντεσέ της πόρτας, να κρεμάσουν ένα πίνακα στον τοίχο χωρίς να χτυπήσουν το δάκτυλό τους, δεν έχουν ιδέα το τι πρέπει να κάνουν πρίν ή και μετά από μία φυσική καταστροφή ή να δίνουν πρώτες βοήθειες. Δεν έχουν μάθει από μικροί να συνεργάζονται, να μοιράζονται πράγματα και γνώσεις, να σέβονται τους αδύνατους, να προβάλουν το εμείς από το εγώ, υστερούν στην προσωπική επικοινωνία, δυσκολεύονται να φλερτάρουν ή να λύνουν πρόσωπο με πρόσωπο τα μεταξύ τους προβλήματα και προτιμούν απρόσωπα με ποστ ή μηνύματα. Φταίνε αυτοί βεβαίως και όχι, εμείς επαναπαυθήκαμε και έχουμε εναποθέσει τη γενική παιδεία στα ΜΜΕ και στην κοινωνική δικτύωση.
Υπάρχουν και εξαιρέσεις ? βεβαίως.... μην βιαστείτε να αναφέρετε αυτές, κοιτάξτε το σύνολο, οι πολλοί και όχι ο ένας θα τραβήξουν τη χώρα μπροστά, εμείς ως "μεγάλοι" κάναμε τα λάθη μας και το πληρώνουν τώρα τα παιδιά μας και οι ταλαντούχοι νέοι μαθητές. Οι "προνομιούχοι" δείχνουν απρόθυμοι να την παλέψουν εδώ και την κάνουν με ελαφριά πηδηματάκια για έξω. Ας εστιάσουμε πως θα βγάλουμε από το λύκειο υγιείς, μορφωμένους, σκεπτόμενους και υπεύθυνους νέους πολίτες και ας ξέρουν 10 σελίδες αποστηθισμένης ιστορίας, μία μαθηματική εξίσωση, ένα τύπο φυσικής ή χημείας, μία δομή δεδομένων ή μια ταξινόμηση λιγότερη.