Κι εγώ έκανα πέρυσι ένα πείραμα στο project με το Arduino με ικανοποιητικά αποτελέσματα: Ένα αυτοκινητάκι που καθοδηγείται με φωνητικές εντολές και αποφεύγει εμπόδια με δεδομένα από αισθητήρες υπέρηχων. Απλό, εύκολο, διασκεδαστικό κι άρεσε πολύ στα παιδιά.
Φέτος επαναλαμβάνω το project με κάποιες νέες ιδέες και είχα μεγάλη ανταπόκριση.
Εγώ αγόρασα τα πάντα με δικά μου χρήματα από ebay και aliexpress, γιατί οι τιμές εδώ είναι φωτιά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να περιμένεις κανένα μήνα για να έρθουν.
Πέρυσι, είχα αγοράσει ένα βασικό κιτ που είχε μία πλακέτα Uno και πολλά βασικά εξαρτήματα (αντιστάσεις, λεντάκια, κινητηράκια, αισθητήρες υπερήχων, φωτοαντιστάσεις κλπ.) με κόστος περίπου 40€, έναν σκελετό για αμαξάκι με κινητήρες (γύρω στα 10-15€) και ένα motor shield για τους κινητήρες (7-8€ αν θυμάμαι καλά)
Φέτος παρήγγειλα άλλες τρεις πλακέτες (συμβατές) με 5-6€ κόστος η καθεμία, έναν αισθητήρα υπέρυθρων και κάποια ραστεράκια, καλώδια κλπ
Συνολικό κόστος, δηλαδή, περίπου 100€
Σκοπός μου είναι να δώσω μία πλακέτα σε κάθε ομάδα και μετά από μία εισαγωγική σειρά μαθημάτων να προσπαθήσουν να φτιάξουν μία "έξυπνη" κατασκευή, π.χ.
όχημα που σταματά όταν βρει πεζό
όχημα που αποφεύγει εμπόδια
όχημα που ακολουθεί γραμμή
όχημα που καθοδηγείται με φωνητικές εντολές μέσω κινητού
σταθμός που να ανιχνεύει φως, υγρασία, φωτιά και βγάζει κατάλληλη ένδειξη
έξυπνο πότισμα ανάλογα με την υγρασία του χώματος
Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα, και άν θέλετε, μπορούμε να ανταλλάξουμε ιδέες, φύλλα εργασίας και εμπειρίες. Έχει και πολύ υλικό, βέβαια, στο ίντερνετ, και νομίζω ότι μπορεί δειλά δειλά να ενταχθεί και στο μάθήμα της Α Λυκείου.
Το κακό, βέβαια, είναι ότι δε μπορείς να συμμετάσχεις στο διαγωνισμό ρομποτικής. Νομίζω, θέλουν μόνο LEGO.