Αποστολέας Θέμα: Συντακτικά λάθη  (Αναγνώστηκε 1103 φορές)

Program Ypopsifios

  • Νέος
  • *
  • Μηνύματα: 3
Συντακτικά λάθη
« στις: 17 Απρ 2014, 09:50:18 μμ »
Καλησπέρα είμαι καινούργιος στο forum και έχω μια απορία σχετικά με το μάθημα του δομημένου προγραμματισμού. Ειδικότερα με τον τελεστή ίσον ( = ) και τα ερωτηματικά πότε μπαίνουν και πότε δεν μπαίνουν.Στη γλώσσα Pascal το = ,όπως το ξέρουμε απο τα μαθηματικά, είναι = ή ==; Ο καθηγητής μου λέει ότι και τα δύο είναι σωστά και ότι όπως και να το γράψεις δεν θα το πάρουν για λάθος. Επίσης το ερωτηματικό δεν μπαίνει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει απο e ή όταν η επόμενη λέξη είναι η εντολή else ? Στη περίπτωση που έχουμε end (είτε τέλος τμήματος προγράμματος τέλος προγράμματος) η προηγούμενη εντολή χρειάζεται ερωτηματικό; επειδή στο βιβλίο αναφέρει πως "ερωτηματικό δεν μπαίνει στην περίπτωση που η επόμενη εντολή αρχίζει με end." Στο else της εντολής case στην αμέσως προηγούμενη βάζουμε ερωτηματικό ή όχι; Θέλω τα φώτα σας   ??? ;D

Ιωάννης Γκίνης

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 130
  • I share because I care
    • Προσωπική ιστοσελίδα
Απ: Συντακτικά λάθη
« Απάντηση #1 στις: 19 Απρ 2014, 07:37:34 μμ »
Στη γλώσσα Pascal το = ,όπως το ξέρουμε απο τα μαθηματικά, είναι = ή ==; Ο καθηγητής μου λέει ότι και τα δύο είναι σωστά και ότι όπως και να το γράψεις δεν θα το πάρουν για λάθος.
Στη γλώσσα Pascal ο σχεσιακός τελεστής = είναι το μαθηματικό αντίστοιχο της ισότητας δύο εκφράσεων. Ο τελεστής == χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού όπως π.χ. η "C", "C++", "Java" κ.άλ. ως σχεσιακός τελεστής. Γι' αυτό το λόγο, καταχρηστικά, ίσως οι διορθωτές το εκλάβουν ως σωστό.

Επίσης το ερωτηματικό δεν μπαίνει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει απο e ή όταν η επόμενη λέξη είναι η εντολή else
Το ελληνικό ερωτηματικό ; που οριοθετεί το τέλος εντολής, δεν επιτρέπεται όταν ακολουθεί η λέξη else της εντολής if-then-else καθότι είμαστε στην ίδια εντολή. Επιτρέπεται οπουδήποτε αλλού. Είναι προαιρετικό, αλλά προσωπικά θα το συνιστούσα να γράφετε, πριν την εντολή end και, περιέργως κατ' εμέ, τη λέξη else της εντολής case-of-else.

Πηγές:
Το πρόβλημα της Αριθμομηχανής (3η έκδοση)
Pascal - Case Else Statement