Δε χρειάζεται να επικαλούμαστε αποσπάσματα από το διδακτικό πακέτο για να υποστηρίξουμε ότι στη εντολή «ΓΙΑ» δεν πρέπει να αλλάζουμε το μετρητή. Αυτό το ξέρουμε και από μόνοι μας. Τι σόι πληροφορικοί είμαστε; (Άσε που θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε το διάγραμμα ροής (σελ 43) από το οποίο προκύπτει ότι μπορείς να κάνεις την αλλαγή.)
Εγώ στέκομαι στην ουσία: Μπορούμε να το κάνουμε αλλά δεν πρέπει. Και δυστυχώς το θέμα ρωτάει αν μπορούμε και όχι αν πρέπει.
Το συγκεκριμένο θέμα που έθεσα με απασχόλησε κυρίως εξαιτίας της κουβέντας που είχαμε κάποτε με το μαθητή Coolio.
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=286.0Εκεί του εξηγήσαμε γιατί το συγκεκριμένο πράγμα δεν πρέπει να το κάνει. Τι θα γινόταν όμως αν δεν είχε ρωτήσει; Προφανώς υπάρχουν και άλλοι που ξέρουν αυτά που ήξερε ο Coolio και δεν έκαναν ερώτηση.
Προσωπικά έχω προσπαθήσει πολύ να ενοχοποιήσω τη νοοτροπία του να φτιάχνεις κάτι που τρέχει παραβιάζοντας τις αρχές του προγραμματισμού, ειδικά με το θέμα που είχα ανοίξει περί ανορθόδοξων αλγορίθμων. (Περίπτωση 2)
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=231.0Αλλά η ενοχοποίηση θα πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι να βασίζεται στα συναισθήματά μας.
Ας υποθέσουμε ότι ένας μαθητής μας φέρνει τον αλγόριθμο που τερματίζει πρόωρα τη «ΓΙΑ» και ισχυρίζεται ότι το θέμα 1 Α2 πρέπει να απαντηθεί σαν «σωστό». Τι θα του πούμε; Ότι δε γίνεται να κόψεις πρόωρα την εντολή; Αφού το έχει γραμμένο στο χαρτί.
Φοβάμαι πως όταν χρεώνουμε λανθασμένη την απάντηση του παραπάνω μαθητή βασιζόμαστε στα συναισθήματά μας και όχι σε αντικειμενικά κριτήρια. Εγώ δεν έχω επιχειρήματα για να εξηγήσω στο μαθητή ότι έκανε λάθος.
Πιστεύω πως το θέμα δε διατυπώθηκε σωστά. Είναι βέβαια ξεκάθαρο τι θέλει να ρωτήσει και τι απάντηση περιμένει, αλλά πιστεύω πως δεν το ρώτησε σωστά.
Για το θέμα του πίνακα τιμών, το θεωρώ και εγώ σωστό. Ας το κάνει με όποιο τρόπο θέλει, αρκεί να φαίνεται η ουσία. Λίγο πολύ όλοι το ίδιο θα κάνουν. Αριστερά η εντολή και δεξιά οι τιμές των μεταβλητών.