@karinakis
Θα διαφωνήσω ευγενικά.
Αυτό που μου κάνει κάθε χρόνο εντύπωση στην αρχή της χρονιάς, είναι η αδυναμία πολλών μαθητών να καταλάβουν όλες αυτές τις έννοιες από την καθημερινή ζωή, όπως "ποσοστό, έκπτωση, τόκος, χρέωση" κτλ κτλ για αυτό και κάθε χρονιά καταναλώνουμε, νομίζω όλοι μας, κάποια μαθήματα πάνω σε τέτοια θέματα.
Άρα το πρόβλημα αυτό υπάρχει γενικότερα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι οι μαθητές δεν αξίζουν σαν μαθητές, τουλάχιστον για εμένα, αλλά απλούστατα ότι ενώ σε κάποια μαθήματα μπορεί να μαθαίνουν πολλά και ωραία πράγματα για πολλούς διαφορετικούς τομείς, σε κάποια πράγματα αν δεν έχουν εξωτερικά ερεθίσματα (κυρίως από γονείς, φίλους, ΜΜΕ κτλ) δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με την καθημερινότητα των μεγάλων που περιλαμβάνει όλες αυτές τις έννοιες.
Αν διαφωνείτε κάντε την απλή ερώτηση το Σεπτέμβριο σε 10 μαθητές και δείτε πόσοι απαντούν άμεσα, γρήγορα και εύκολα. "Πας να πάρεις ένα μπουφάν το οποίο έχει αρχική τιμή 200€ και έκπτωση 20%. Πόσο θα πληρώσεις;"
Δοκιμάστε να διαβάσετε τα βιβλία τα σχολικά του λυκείου σε διαφορετικά μαθήματα να δείτε πόσα "ωραία" πράγματα μπορεί μάθει ένας μαθητής.
Για μένα το πρόβλημα είναι στο πως αντιμετωπίζει το σχολείο πλέον ο μαθητής, αλλά και το πως αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των καθηγητών τους μαθητές.
Αν όλοι κάναμε σωστά τη δουλειά μας από το δημοτικό, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στην κατανόηση και ανάλυση των προβλημάτων πληροφορικής από τους μαθητές γιατί απλούστατα θα είχαν μάθει όλα τα παιδιά να σκέφτονται με τη λογική τους.
Συγγνώμη για το off-topic
Για μένα οι ερωτήσεις "τι είναι επιδότηση;" και "τι είναι το περιεχόμενο στη τρίτη στήλη;" στο Α θέμα θα μπορούσαν να διευκρινίζονται για όποιον ρώταγε.