Προσπαθούσα να το γράψω μισή ώρα αυτό το μήνυμα αλλά είχα πρόβλημα σύνδεσης και με πρόλαβε ο Ευριπίδης, σε κάποια πράγματα που ήθελα να πω:
Επι της ουσίας συμφωνώ με το Γιώργο: Η κριτική είναι χρήσιμη και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι, όταν όμως αυτή είναι συγκεκριμένη και όχι γενικόλογη και γεμάτη αφορισμούς (πχ. επίδειξη γνώσεων, εκτός πραγματικότητας). Καλό θα ήταν λοιπόν να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία του διαγωνίσματος.
Θέλω λοιπόν να απαντήσω στα συγκεκριμένα θέματα της παραπάνω κριτικής:
Επειδή κατά την διάρκεια της χρονιάς κάνω στους μαθητές μου (σε ένα τυπικό λύκειο) όλες τις ασκήσεις που έχουν μπει στα διάφορα διαγωνίσματα του στεκιού και ακούω γκρίνιες του στυλ ότι τόσο δύσκολα δεν μπαίνουν ούτε στο φροντιστήριο, η απάντηση που έδινα και δίνω και εδώ είναι ότι οι διαφορετικές ασκήσεις είναι αυτές που έχουν αξία, γιατί αν κατακτήσεις τον τρόπο σκέψης αυτών τότε μπορείς να κάνεις και τις απλούστερες και φυσικά έχεις και κέρδος σε περίπτωση δύσκολου θέματος. Καταγράφω επίσης, χωρίς περαιτέρω σχόλιο, ότι οι μαθητές που δεν έχουν επαφή με τυποποιημένες ασκήσεις, έχουν πιο θετική αντιμετώπιση. Επιπλέον σε ό,τι αφορά το είδος και το επίπεδο των θεμάτων των πανελλαδικών, ό,τι λεγεται είναι απλά και μόνο υποθέσεις με βάση την προηγούμενη εμπειρία. Οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι εντελώς παρακινδυνευμένη. Κανείς δεν πρέπει να αποκλείει πιο δύσκολα ή/και 'διαφορετικά' θέματα, ειδικά όταν είναι όπως σωστά ανέφερε ο Γιώργος στο πνεύμα του τετραδίου του μαθητή.
Σε ό,τι αφορά την διάρκεια του διαγωνίσματος κανένας από τους μαθητές μου που μίλησα σημέρα και το έλυσαν το Πάσχα δεν διαμαρτυρήθηκε πως δεν πρόλαβε. Επειδή δεν είχα σήμερα ΑΕΠΠ και η παραπάνω συζήτηση έγινε στους διαδρόμους θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα όταν τα συζητήσουμε (με όσους δυστυχώς έρθουν).
Στο θέμα της αυτοπεποίθησης θεωρώ ότι όντως υπάρχει ένας κίνδυνος, αλλά όλα είναι θέμα σερβιρίσματος. Δεν το παρουσιάζεις ως "ένα διαγώνισμα πανελληνίων". Το παρουσιάζεις ως κάτι πιο δύσκολο από τις πανελλήνιες, επισημαίνοντας και αυτό που έγραψα πριν σχετικά με τις προβλέψεις. Έτσι και αυτός που θα τα πάει καλά θα ανέβει ψυχολογικά (δικαίως) και όποιος δεν τα πάει καλά δεν θα αποθαρρυνθεί. Επίσης δεν χρειάζεται να το δώσεις ως διαγώνισμα, με την έννοια της βαθμολογίας, αλλά ως κάποιες ασκήσεις που σκοπό έχουν να 'προκαλέσουν' τους μαθητές.
Τέλος το διαγώνισμα του Στεκιού δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιηθεί πουθενά. Αν κάποιος διδάσκων κρίνει ότι δεν συμβαδίζει με τους στόχους που έχει θέσει, απλά δεν το χρησιμοποιεί.