Λοιπόν θα χρειαστείς οπωσδήποτε το εργαστήριο σε 2 μαθήματα τουλάχιστον
1ον στην αρχή για να εξηγήσεις πως λειτουργούν οι Διάβασε, Γράψε. Αν δεν το δείξεις αυτό στο εργαστήριο και επιμείνεις στον πίνακα, πολλά παιδιά θα έχουν παρανοήσεις για την λειτουργία της Διάβασε. Σκέψου ότι παρόλο που πάνε στο φροντιστήριο εκεί δεν έχουν εργαστήριο και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχεις σε σχέση με το φροντιστήριο. Να τους δείξεις τι πραγματικά συμβαίνει για κάθε εντολή και όχι να κάνεις ασκήσεις επί χάρτου.
2ον Η δομή επανάληψης πρέπει στο πρώτο μάθημα να γίνει στο εργαστήριο ώστε να γίνει κατανοητή στους μαθητές η έννοια της επανάληψης. Είναι ίσως η πιο κρίσιμη έννοια στο μάθημα γιατί πάνω σε αυτή είναι χτισμένα όλα. Αν ο μαθητής καταλάβει καλά την δομή της επανάληψης τα υπόλοιπα θα του φανούν παιχνιδάκι.
Μερικές φορές ίσως νιώθεις ότι στο εργαστήριο είναι πιο δύσκολο να ελέγξεις τους μαθητές από ότι στην τάξη ειδικά αν είναι πολλοί, αλλά πίστεψε με, αν χρησιμοποιήσεις προβολέα και κάποιες δραστηριότητες από την Αλγοριθμική (π.χ. αυτή με τα ποτήρια για την αντιμετάθεση) θα πάει καλά.
Τώρα σχετικά με τη σπειροειδή προσέγγιση που λέει και το βιβλίο καθηγητή και θεωρείται και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος.
Αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να δουλέψεις σπειροειδώς. Δεν έχεις να κερδίσεις απολύτως τίποτα. Σύγχυση θα προκαλέσεις στους μαθητές αν ξεκινήσεις ταυτόχρονα και με αλγόριθμο και πρόγραμμα.
Γιατί τότε το βιβλίο καθηγητή προτείνει την σπειροειδή προσέγγιση. Την προτείνει για να μπεις στο εργαστήριο για τους λόγους που είπα παραπάνω, διότι κάποιες δομές πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε στο εργαστήριο για να γίνουν κατανοητές από τους μαθητές.
Έλα όμως που τώρα υπάρχει ο διερμηνευτής της ψευδογλώσσας του Στάθη
www.pseudoglossa.gr οπότε και στο εργαστήριο μπορείς να μπεις και να εκτελέσεις τον αλγόριθμο και να δουλέψεις σε ψευδογλώσσα χωρίς να μπλέξεις από τώρα με μεταβλητές.
Ας πούμε λοιπόν αντίο στην σπειροειδή προσέγγιση