Σήμερα είχα μία εποικοδομητική πιστεύω επικοινωνία με τον Κ. Γιώργο Βαρελά σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε. Αρχικά του έστειλα ένα email σχετικά με το ποιος είναι ο λόγος που δεν βάζει την πληροφορική στο σχέδιό του και από εκεί και πέρα η συζήτηση άναψε. Δεν γράφω τα δικά μου email, αλλά τις απαντήσεις του, που πιστεύω ότι σε ορισμένα σημεία πρέπει να δώσουμε λίγο βάση. Βέβαια τα αναρτώ με δική του άδεια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1
Συνάδελφε έχεις δίκιο. Είμαι Χημικός Μηχανικός ΠΕ1208 και Φυσικός (Φυσικές Επιστήμες και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο). Όπως παρατηρείς όλες οι Φυσικές επιστήμες υποβαθμίζονται και η Πληροφορική εξοβελίζεται.Αρχικά είχα βάλει την Πληροφορική στην 1η ομάδα με τα Μαθηματικά (όπωςείναι και στο Ι.Β. και μάλιστα ή 6ωρο ή 3ωρο). Μετά ενοποίησα τις έξι ομάδες σε τέσσερις και άφησα την Πληροφορική έξω (δεν μπορούσα να βρω γενικό τίτλο). Σημασία έχει ότι δε θα λάβουν υπόψη τους ούτε τη δική μου πρόταση. Το Λύκειο θα γίνει παιδική χαρά. Τα μαθήματά μας τους δυσκολεύουν. Άρα πρέπει να φύγουν από τη μέση (άμεσα ή έμμεσα). Θα διαλέγουν: Μαθηματικά Γενικής, Περιβάλλον, Ιστορία εύκολη, Μουσική, Αγγλικά και Οικονομία (6ωρη), διότι δε θα συνδέσουν τα μαθήματα που διδάσκονται οι μαθητές - υποψήφιοι με αυτά που θα εξετασθούν στις Πανελλήνιες. Φιλικά Γιώργος Βαρελάς
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2
Δες την προηγούμενη πρότασή μου. Είναι καταχωρισμένη και στο site της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Σαφώς είναι μέσα και η Πληροφορική.Το σημαντικότερο, που δεν το έχεις αξιολογήσει, είναι ότι όλες οι ΦυσικέςΕπιστήμες υποβαθμίζονται τραγικά. Δε θα υπάρξει σύνδεση των Γενικώνεξετάσεων για τα ανώτατα ιδρύματα με τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει ο μαθητής. Θέλουν πλήρη αποσύνδεση του Λυκείου από τις εξετάσεις. Έτσι θα διαλέξει τα πιο εύκολα μαθήματα, διότι θα μετράει και ο συνολικός βαθμός και της Β΄ και της Γ¨ Λυκείου (όχι των μαθημάτων που δίνει πανελλαδικά). Περιμένω πρότασή σου ή και πρόταση του κλάδου σου, για να μπορέσουμε να βρούμε σημεία κοινά. Η Ένωση Χημικών έχει πρόταση. Η Ένωση Φυσικών έχει γενική πρόταση. Ομοίως η ΠΕΒ. Εσείς έχετε όμως κάποια πρόταση; Προσωπικά έκανα δύο προτάσεις. Στη δεύτερη σαφώς μπορεί να περιληφθεί και η Πληροφορική.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3
Κώστα θα έπρεπε να είχατε ήδη πρόταση. Μπορείς να αναρτήσεις ό,τι θέλεις. Απλώς δεν εκπροσωπώ κάποια επιστημονική ένωση (και ας συμμετέχω σε όλες). Παράλληλα είμαι γραμμένος στη Μαθηματική εταιρεία και στο ΤΕΕ. Δώστε πρόταση στις ενώσεις για να βρούμε κοινό τόπο. Ήδη γίνεται μια προσπάθεια στις Φυσικές Επιστήμες (να βγάλουμε κοινή πρόταση, ανεξάρτητα από την πρόταση της κάθε ένωσης). Πληροφοριακά εσείς θα μπορέσετε να δουλέψετε στα ολοήμερα (φαίνεται ότι για εκεί σάς θέλει η υπουργός). Εμείς ούτε εκεί θα μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αυτό σημαίνει απόλυση.
Μετά από τις απαντήσεις του Κ. Βαρελά, γνώμη μου είναι ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε και με τις άλλες ειδικότητες άμεσα. Στόχος της κυβέρνησης σίγουρα έιναι να φαγωθούν οι ειδικότητες μεταξύ τους. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη.