Εγώ συμμερίζομαι την αγωνία σου, έστω και με τον τρόπο που τη διατυπώνεις. ok, στείλε τη διαμαρτυρία σου και ενημέρωσέ με για την πορεία της υπόθεσής σου... κι όταν πάρεις απάντηση από κάποιον, ή έστω από "την ίδια την υπουργό παιδείας, που σε υποχρεώνει να χρησιμοποιήσεις το eschool", κοινοποίησέ την για να τη διαβάσουμε όλοι. Μπορώ να σου στείλω μια έκθεση με τις διαμαρτυρίες που έχω κάνει εγώ o ίδιος, από τον Μάιο του 2009 μέχρι σήμερα για το eschool.
Εγώ έχω πει επανειλημμένως ότι εδώ και σχεδόν 30 χρόνια μας κυβερνά ό,τι μας αξίζει. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση. Είμαστε άξιοι της ατυχίας μας, ή μάλλον απολαμβανουμε τις επιπτώσεις των επιλογών μας. Εγώ πιστεύω ότι θα αλλάξουμε νοοτροπία, αλλά αυτή η αλλαγή δε γίνεται με εντάσεις και άσκοπες πορείες, ούτε μπορεί να γίνει άμεσα, ούτε γίνεται με ουτοπικές θεωρίες και ανεφάρμοστες ιδεολογίες. Και τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας... Η υποστήριξη του eschool εντάσσεται στο γενικό κενό ηθικής της εποχής μας! Γι' αυτό έγραψα ότι το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ήταν σαφώς περισσότερο ηθικό από την άκρατη υποκρισία του σήμερα.
Σχετικά με την υποστήριξη και το ρόλο των κεπληνέτ, ισχύουν τα εξής: όσοι από τα κεπληνέτ ήθελαν, συμμετείχαν στο έργο της εγκατάστασης σε σχολεία επ' αμοιβή. Η αμοιβή κατά την προσωπική μου άποψη ήταν υπερβολική, αλλά αυτή ήταν. Θα προτιμούσα να πληρώνεται 1 άτομο ανά διεύθυνση, για να εγκαθιστά και να υποστηρίζει το eschool, και οι οποίοι θα μιλούν απευθείας με το κεντρικό eschool support. Τότε η δουλειά θα μοιραζόταν καλύτερα, αλλά δεν τα κανονίζω εγώ αυτά. Το προσωπικό των κεπληνέτ δεν μπορεί (όχι δεν θέλει, ούτε βαριέται, ούτε όλα τα κεπληνέτ έχουν ανεύθυνους τεμπέληδες, αλλά δεν μπορεί) να κάνει υποστήριξη, για τους εξής λόγους:
1. δεν έχει εκπαιδευτεί γι' αυτό.
2. δεν δίνουν τη δυνατότητα επέμβασης στον κώδικα και διόρθωσης λαθών.
3. δεν εξουσιοδοτούνται γι' αυτό. ποιοις από εμάς αναλαμβάνει να κάνει υποστήριξη σε ένα λ.χ. εμπορικό πρόγραμμα, χωρίς άδεια και χωρίς κώδικα;
4. ούτε την εφαρμογή δε μπορούμε να έχουμε στημένη στο γραφείο μας, εκτός αν "κλέψουμε" το αρχείο παραμετροποίησης από ένα σχολείο και κάνουμε εγκατάσταση. και μετά, αν δημιουργηθεί πρόβλημα με το σχολείο, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι ο συνάδελφος, άντε να αποδείξεις ποιος έκανε το λάθος...
Επομένως από το τοπικό κεπληνέτ πολύ καλά έκαναν και σε παρέπεμψαν στο επίσημο support. Παρόλα αυτά, σε πολλά πληνέτ της χώρας έχει γίνει υπέρβαση και έχουν συγκεντρώσει μια λίστα από απλές συνήθεις περιπτώσεις, και βοηθούμε όπου μπορούμε, ως μη ωφείλαμε. Κάποιοι οργανώθηκαν περισσότερο (π.χ. ο Τσιωτάκης στην Κορινθία έφτιαξε ένα φόρουμ για τεχνική υποστήριξη, αλλά για διάφορους προφανείς λόγους το κατέβασε). Καμιά προσπάθεια τοπικού χαρακτήρα δε μπορεί να υποκαταστήσει το κεντρικό επίσημο support.