Βαγγέλη την πρώτη παράγραφο, την έχω πει μέχρι και στο τελευταίο κόμμα, αυτούσια πολλές φορές. Ο Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχζαν ε καταργήσει τις μπάρες, το 1997 περίπου. Είχε απαγορευτεί η ομιλία της πομακικής γλώσσας και επιβαλλόταν (και επιβάλλεται) η διδασκαλία της τουρκικής. Πριν μερικά χρόνια γράφηκε το πρώτο λεξικό της πομακικής γλώσσας, από Πομάκο φαντάρο, ο οποίος είχε σπουδάσει στο παιδαγωγικό. Από όσο ξέρω γι' αυτή την πρωτοβουλία του, δέχτηκε πολλές απειλές από άλλους Μουσουλμάνους παράγοντες. Βλέπεις ζούσαν Πομάκοι και στη Νότιο Βουλγαρία και επειδή το θέμας της εθνικής τους συνείδησης ήταν συγκεχυμένο (όλες οι πλευρές τους διεκδικούν) τους κάναμε δώρο στους ΝΑΤΟϊκοούς σύμμαχους Τούρκους για να μην τους "οικειοποιηθούν" οι του σιδηρούν παραπετάσματος Βούλγαροι.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια δασκάλα. Πριν 2-3 χρόνια μια δασκάλα στο Μεγάλο Δέρειο του Νομού Έβρου περνούσε ΕΔΕ και την απειλούσαν με απόλυση, γιατί μάθαινε ελληνικά στις Μουσουλμάνες του χωριού. Τα απογεύματα αξιοποιούσε τον ελεύθερο χρόνο της διδάσκοντας ελληνικά στις γυναίκες του χωριού, οι οποίες μέχρι τότε ήταν αποκομμένες από την υπόλοιπη κοινωνία του νομού, για να μπορέσουν να ενταχτούν καλύτερα. Και όμως το ελληνικό κράτος μετά από διαμαρτυρία του προξενείου άσκησε δίωξη εναντίον αυτής της γυναίκας.