Κανένας πιστεύω δεν αμφισβητεί ότι η ΠΕΚΑΠ είναι μια από τις πιο δραστήριες ενώσεις εκπαιδευτικών στον τόπο μας και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επιστημονική και παιδαγωγική μας διάσταση.
Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι πέρα από την επιστημονική και παιδαγωγική μας διάσταση υπάρχει και ο αντικειμενικός χώρος εργασίας μέσα στον οποίο καλούμαστε να προσφέρουμε.
Είναι δύο πράγματα λοιπόν που θα πρέπει να φέρει μαζί του κάθε νέος συνάδελφος που μπαίνει σ'αυτόν τον χώρο πέρα από την επιστημονική και παιδαγωγική του διάσταση.
1ο Η γνώση του χώρου μέσα στον οποίο μπαίνει για να προσφέρει και
2ο ο ρόλος του μέσα σ'αυτόν τον χώρο.
Η δική μας ειδικότητα καλώς ή κακώς συνδέεται άμεσα με τις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι και το στοιχείο που μας κάνει να διαφέρουμε από τις υπόλοιπες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα όπου δε φημίζεται για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα(μέσα σ'ατόν είναι και τα σχολεία -ακόμα) σε θέματα νέων τεχνολογιών, μην περιμένουμε να μας αντιμετωπίζουν ώς εκπαιδευτικούς(σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού μας δηλαδή).
Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει σε κάθε μας ενέργεια(ή μη ενέργεια-γιατί και αυτή έχει την αξία της) εντός και εκτός του σχολείου να αποδεκνύουμε ότι ο ρόλος μας είναι προτίστως και κύρια εκπαιδευτικός.
Καθένας απο εμάς ως μονάδα (όχι όλοι δυστυχώς) κάνουμε διάφορα(συνήθως εκτός ωραρίου σχολείου) για να στηρίξουμε και τον εκπαιδευτικό μας ρόλο και τον επιστημονικό αλλά και τον συμβουλευτικό προς άλλους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Παράδειγμα αυτού είναι η ενεργιτική συμμετοχή αρκετών συναδέλφων στο παρόν FORUM αλλα και σε άλλα οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους προς όφελος του κλάδου αλλά και της Ελληνικής εκπαίδευσης γενικότερα χωρίς καν οι περισσότεροι να είναι οργανωμένοι σε κάποια ένωση(εκπαιδευτική).
Δυστυχώς όμως για να πετύχουμε κάτι συλλογικό και στέρεο για τον κλάδο μας θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να οργανωθούμε και να κινητοποιηθούμε(πάντα με νόμιμο τρόπο) προς την παραπάνω κατευθυνση.
Ένα άτομο απο μόνο του ούτε μπορεί αλλα ούτε και έχει τις αρμοδιότητες να το κάνει.
(Αν και γω προσωπικά έχω κάνει κάποιες προτάσεις (πρακτικές και ακατέργαστες ίσως, αλλά προτάσεις)
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=2114.msg16851#msg16851 )
Τα 7 έστω άτομα όμως της ΠΕΚΑΠ και μπορούν και έχουν τις αρμοδιότητες να μας οργανώσουν και να μας κατευθύνουν προς συλλογικές αλλά πάντα νόμιμες δράσεις.
Δε μιλάω για απεργίες και προτροπές προς συναδέλφους να κάνουν τούτο ή το άλλο.
Θα μπορούσε να ενημερώνεται (με e-mail για παράδειγμα προς όλα τα σχολεία) ο κάθε συνάδελφος της πληροφορικής όχι μόνο για τις διάφορες ημερίδες και σεμηνάρια, αλλα και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει μέσα στο σχολείο όπως αυτά/ες προκύπτουν από τις διάφορες εγκυκλίους κλπ.
Ότι ενημερώσεις και ότι ψηφίσματα κάνει η ΠΕΚΑΠ ας τα στέλνει και στα σχολεία υπόψιν των καθηγητών Πληροφορικής με e-mail.
Το παραπάνω είναι και ένας τρόπος για να μάθει ο κάθε νέος συνάδελφος της πληροφορικής την ύπαρξη της ΠΕΚΑΠ και έτσι να γίνει και μέλος της.
Η ΠΕΚΑΠ σιγουρα δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, μπορεί όμως αξιοποιώντας τουλάχιστον την εμπειρία της να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον κλάδο.
Με εκτίμηση για την προσπάθεια και τον κόπο σας
Παναγιώτης Πέντσας