Είναι προφανώς αδύνατο να καλύψεις όλη την ύλη του Α.Π. με χρήση εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ένα μεγάλο μέρος της όμως είναι εφικτό. Πρέπει όμως να δουλέψεις με project και πριν ξεκινήσει η χρονιά να έχεις κάνει ένα πλάνο (πολύ εύκολα "χάνεσαι" στην μέθοδο project, ειδικά αν δεν έχεις προβλέψει μερικά πράγματα και είσαι λίγο "άνετος").
Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πρέπει να διδάξουμε (εκτός των άλλων) στα παιδιά τα παρακάτω:
1) Βασικές έννοιες στα Λειτουργικά Συστήματα
2) Διαχ/ση αρχείων - φακέλων κλπ
3) Διαδίκτυο και υπηρεσίες του
4) Επεξ. κειμένου - Λογιστικό φύλλο - Λογισμ. Παρουσιάσεων
5) Βασικές αρχές προγραμματισμού
και πολλά άλλα που αφορούν την Πληροφορική, γιατί έχουμε και την Τεχνολογία...
Ένα συνολικό project (συνεργασία διαφορετικών τάξεων) μπορεί να σε καλύψει.
Εμείς φέτος έχουμε 5 ρομπότ τα οποία θα συλλέγουν κάποιες μπάλες (που υποτίθεται θα έχουν μέσα ανακυκλώσιμα υλικά) και θα τα μεταφέρουν σε ένα σημείο όπου θα γίνεται η διαλογή τους (ΚΔΑΥ) περνώντας μέσα από ένα χωριό κατασκευασμένο από χαρτόνι (κάθε σπίτι έχει κολλημένο πάνω του εκτυπωμένους τοίχους από πέτρα, πόρτες, πατζούρια, κεραμίδια, ξύλινα κάγκελα, κλπ).
Για την συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, εκτύπωση όλων αυτών των εικόνων τα παιδιά (της Α΄ Γυμνασίου) μαθαίνουν τα 1, 2, και 3. Βέβαια μπορεί να μάθουν και πράγματα "εκτός ύλης", π.χ. δεν βρήκαν όλα τα παιδιά στο διαδίκτυο τοίχους που να τους αρέσουν, οπότε έβγαλαν φωτογραφίες και έπρεπε να τις επεξεργαστούμε (με το GIMP του Edubuntu).
Όταν τελειώσει το project θα κάνουμε παρουσίαση (παρουσιάσεις για την ακρίβεια), όπου απαιτούνται προσκλήσεις, αφίσες, παρουσίαση κάθε ομάδας, κάποια οικονομικά στοιχεία (χρήση λογ. φύλλου) κλπ.
Φτάνοντας στον προγραμματισμό, έχω παρατηρήσει (εκτός από μεγαλύτερη διάθεση των παιδιών) καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση π.χ. με την διδασκαλία της "Γλώσσας".
Όταν δίδασκα αλγορίθμους με χρήση του διερμηνευτή της Γλώσσας, δεν προλάβαινα να αγγίξω όλες τις προγραμματιστικές δομές (ειδικά της επανάλληψης). Τώρα μπορεί να προλάβω να τους δείξω και υποπρογράμματα.
Εκτός αυτού, τα παιδιά (ένα σημαντικό μέρος τους) δεν μπορώ να πω ότι είχε "γοητευτεί" από το μάθημα (ίσως και εγώ να δουλεύω με περισσότερο κέφι τώρα σε σχέση με παλιά).
Ελπίζω να σε κάλυψα, αν έχει και κάποιος άλλος συνάδελφος παρόμοιες εμπειρίες ας μας τις πει για να έχουμε καλύτερο δείγμα.