Αν και έχω χάσει λίγο την μπάλα στην συζήτηση αυτή, γι αυτό θα πω την άποψη μου στην αρχική ερώτηση που έκανε ο evry. Πρέπει να κοπούν μονάδες σε κάποιον που συνεχίζει την αναζήτηση ενώ έχει βρει το στοιχείο;
Νομίζω πως η απάντηση πρέπει να είναι ναι, γιατί ή είναι απρόσεχτος ή το πιθανότερο ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνει. Και τα δύο αυτά κοστίζουν.
Τα προβλήματα που συζητάμε εδώ, δεν έχουν σχέση με την πολυπλοκότητα αλγορίθμων όπως την είδαμε στο πανεπιστήμιο.Έχουν σχέση με την κατανόηση του τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε σε έναν αλγόριθμο (τι πρόβλημα επιλύουμε).
Στο παράδειγμα της Αναζήτησης που συνεχίζει, όταν σου λέει ότι κάθε στοιχείο υπάρχει μόνο μια φορά, αν ο μαθητής συνεχίσει ενώ το έχει βρεί, μάλλον σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει τι κάνει.
Αν αντί του υπολογιστή φανταστείς κάποιον άνθρωπο να εκτελεί τον αλγόριθμο και παρόλο βρήκε το στοιχείο συνεχίζει, τότε μάλλον θα σκεφτείς ότι κάτι δεν πάει καλά...
Εγώ αυτό νομίζω ότι ο συνάδελφος εννοεί με τον όρο αποτελεσματικότητα. Μια καλύτερη λέξη μπορεί να ήταν η κομψότητα (αν δεν μιλούσαμε για κοινή λογική).
Το ίδιο ισχύει και για την εύρεση μεγίστου/ελαχίστου με ταξινόμηση: Αν φανταστείς ότι κάποιος για να βρεί το μικρότερο τα βάζει όλα σε σειρά τότε νομίζω ότι είναι λογικό να αναζητήσεις καλύτερο τρόπο.
Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να κόβονται μονάδες. Τώρα αν θα κοπούν στην συγκεκριμένη άσκηση ή θα κοπούν κάπου αλλού είναι θέμα που εξαρτάται από τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Στα αντεπιχειρήματα περί αδικίας, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι πάντα θα υπάρχει και κάποιος που ξέρει τι κάνει. Γιατί να αδικηθεί αυτός;;;