Ένα πράγμα που δε μου άρεσε ποτέ ούτε ως μαθητής και περισσότερο ως καθηγητής, είναι η κατηγοριοποίηση και οι λεζάντες στις ασκήσεις. Είναι ζητούμενο της εποχής μας η κονσερβοποίηση και η παπαγαλία αλγορίθμων ώστε να λύνονται δεκάδες ασκήσεις χωρίς σκέψη.
Κάθε άσκηση είναι διαφορετική και χρειάζεται κάποια εργαλεία για την επίλυσή της (πχ εύρεση μεγίστου, άθροισμα ανα γραμμή κλπ). Τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούνται σε όλες τις ασκήσεις κατά το δοκούν. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται ποτέ σε δικό μου υλικό να δεις:"κατηγορία 75: ασκήσεις με γνωστό πλήθος επαναλήψεων και χρήση μετρητή..." και άλλα τέτοια.
Αυτό δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει ομαδοποίηση των ασκήσεων. Στην ενότητα των μονοδιάστατων πινάκων υπάρχουν έστω 10 μεθοδολογίες. Θα αναλυθούν και θα παρουσιαστούν ασκήσεις που τις χρησιμοποιούν. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν πολλές άλλες άλυτες ασκήσεις για χρήση και αφομοίωση των εργαλείων. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να παρουσιάσω τη δομή της ενότητας των πινάκων (Β τεύχος), αλλά περίπου έχει φανεί απο την πρώτη έκδοση του βιβλίου.
Για το Α τεύχος , όπως φαίνεται απο το κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα που αναφέρεται σε προηγούμενο μήνυμα έχει γίνει ομαδοποίηση των ασκήσεων κατά κατηγορία και κατά βαθμό δυσκολίας.
Αυτό που εννοείς πάντως στο μήνυμά σου, μάλλον θα το έχεις, καθώς η πολυδιάσπαση του υλικού του βιβλίου σε πολλά κεφάλαια (πρόταση των εκδοτών) με την φιλοσοφία του "κεφάλαιο ανα διδακτική ενότητα", μάλλον κινείται στην κατεύθυνση της κατηγοριοποίησης που προτείνεις . Το έργο του διδάσκοντος θα είναι πιο εύκολο, καθώς θα εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα αλλά και για το μαθητή θα είναι πιο εύκολο αφού υπάρχουν και αρκετές πιο εύκολες ασκήσεις και πιο αναλυτική μεθοδολογία σε σημεία που χρειαζόταν (πχ κεφάλαιο μετατροπών δομών επανάληψης).
Ελπίζω να σε κάλυψα, είμαι στη διαθεσή σου και θα ήθελα πολύ τις εντυπώσεις σου όταν ξεφυλλίσεις το βιβλίο...