Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικά => Γενικά Παιδαγωγικά, Επιστημονικά και Τεχνικά Θέματα => Μετά το Λύκειο => Μήνυμα ξεκίνησε από: papageorge στις 24 Ιουν 2016, 02:06:45 μμ

Τίτλος: Επιλογή Σχολής Πληροφορικής-Μεταγραφές 2016
Αποστολή από: papageorge στις 24 Ιουν 2016, 02:06:45 μμ
Γεια σε όλο το Φόρουμ. Είμαι νέο μέλος και αυτό είναι το πρώτο θέμα που ανοίγω, οπότε συγχωρέστε με για τυχόν λάθη.  :)

Είμαι απόφοιτος του Λυκείου και αποφάσισα να ακολουθήσω την επιστήμη της πληροφορικής και να σπουδάσω πάνω σε αυτήν. Έχω ασχοληθεί αρκετά με τους υπολογιστές και να σημειώσω πως ήμουν απ τους λίγους που αγάπησαν το ΑΕΠΠ.  ;)
Έχω διαβάσει αρκετά θέματα εδώ στο φόρουμ, αλλά και σε διάφορους οδηγούς και αποφάσισα πως η πρώτη μου επιλογή θα είναι η σχολή Εφαρμοσμένης Πληροφορικής(ΠΑΜΑΚ), στην Θεσσαλονίκη.

Θα ήθελα αρχικά να μου πείτε την γνώμη σας για την συγκεκριμένη σχολή(τα άτομα που έχουν σπουδάσει ή σπουδάζουν εκεί).
Επιπλέον, αν θέλετε να μου προτείνεται και κάποια άλλα τμήματα/σχολές πληροφορικής, που αξίζουν υψηλή θέση στο μηχανογραφικό μου. 
Τέλος, αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μου εξηγήσετε λίγο το θέμα των μεταγραφών. Δηλαδή, τι χρειάζεται για να πάρω μεταγραφή, και από ποιες σχολές μπορώ να πάρω μεταγραφή, προς ποιες;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τίτλος: Απ: Επιλογή Σχολής Πληροφορικής-Μεταγραφές 2016
Αποστολή από: dkontos στις 24 Ιουν 2016, 11:29:10 μμ
Καλησπέρα,
Δεν είμαι απόφοιτος της συγκεκριμένης σχολής επομένως δεν μπορώ να σου δώσω πληροφορίες σχετικά με αυτή.
Για τις άλλες ερωτήσεις που κάνεις θα πρέπει να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος και να μας πεις κάποια περισσότερα στοιχεία.
Τίτλος: Απ: Επιλογή Σχολής Πληροφορικής-Μεταγραφές 2016
Αποστολή από: papageorge στις 25 Ιουν 2016, 03:09:49 πμ
Επέλεξα αυτό το τμήμα πληροφορικής λόγο του ότι με εξυπηρετεί η Θεσσαλονίκη, γιατί απέχει σχεδόν 2 ώρες από την περιοχή που μένω. Επιπλέον, η επιλογή έγινε βάση τα μορίων μου.

Δεν έχω διαβάσει ακόμα προγράμματα σπουδών για άλλες σχολές, γι αυτό και ζήτησα πρώτα την βοήθειά σας.

Επειδή μπορεί να μην έγινα σαφής, δεν θα ήθελα μεταγραφή από το συγκεκριμένο τμήμα σε κάποιο άλλο, αλλά από άλλα τμήματα πληροφορικής σε αυτό, καθώς έχω πάρει έναν οδηγό, αλλά δεν αναφέρει ξεκάθαρα για τις μεταγραφές.
Τίτλος: Απ: Επιλογή Σχολής Πληροφορικής-Μεταγραφές 2016
Αποστολή από: dkontos στις 25 Ιουν 2016, 10:20:27 μμ
Ωραία, επομένως είσαι από Οικονομίας & Πληροφορικής και έχεις συγκεντρώσει γύρω στα 15000 μόρια.
Επειδή όπως καταλαβαίνεις είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων θα πρότεινα να μην βάζεις ταβάνι στις επιλογές σου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη πτώση στις βάσεις του συγκεκριμένου πεδίου, αλλά σίγουρα θα υπάρχει μια νέα κατανομή ειδικά στις σχολές που ανήκουν μόνο σε αυτό το πεδίο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, είσαι από την Μακεδονία και ενδιαφέρεσαι για κάποια σχολή κοντά στον τόπο κατοικίας σου με αντικείμενο της Επιστήμη της Πληροφορικής.
Οι επιλογές από το συγκεκριμένο πεδίο για την Θεσσαλονίκης είναι τρεις.

Πρώτα από όλα, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, καλό είναι να διαβάσεις τα προγράμματα σπουδών τους. Είναι αξιόλογες και οι 3 σχολές που αναφέρω.
Το τμήμα του ΑΠΘ είναι ένα καθαρό τμήμα που ασχολείται με την επιστήμη της Πληροφορικής, σωστά οργανωμένο, στελεχωμένο με καταξιωμένους καθηγητές και συσσωρευμένη εμπειρία στο χώρο. Πολλά θεωρητικά μαθήματα κυρίως Μαθηματικών και μαθήματα Φυσικής.
Το τμήμα του ΠαΜακ είναι ένα τμήμα Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου, η διαφορά που υπάρχει είναι ότι παράλληλα με την επιστήμη της Πληροφορικής έχεις την δυνατότητα να αποκομίσεις γνώσεις από την Διοικητική Επιστήμη και τα Οικονομικά. Και εδώ έχεις πολλά θεωρητικά μαθήματα κυρίως Μαθηματικών. Με την απόκτηση του συγκεκριμένου πτυχίου έχεις την δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
Το τμήμα των ΤΕΙ σε σχέση με τα δύο προηγούμενα σου δίνει τις γνώσεις της επιστήμης της πληροφορικής αλλά με μείγμα θεωρίας - εφαρμογής διαφορετικό από τα προηγούμενα δύο. Δηλαδή εδώ θα δεις ότι υπάρχουν λιγότερες ώρες θεωρητικών μαθημάτων σε σχέση με τα ΑΕΙ και το αντίθετο για τα εργαστηριακά μαθήματα.

Για το θέμα της μεταγραφής (η μοριοδότηση είναι αυτή που σου έγραψα στο προηγούμενο μήνυμα)
για το ΤΕΙ ισχύει η αντιστοιχία όλων των τμημάτων "Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ" όλων των ΤΕΙ που έχουν τέτοιο τμήμα.
για τα ΑΕΙ τα αντίστοιχα τμήματα είναι:
«Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
«Πληροφορικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου,
«Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
«Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κρήτης,
«Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και
«Πληροφορικής και Τηλεματικής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.


 
Τίτλος: Απ: Επιλογή Σχολής Πληροφορικής-Μεταγραφές 2016
Αποστολή από: papageorge στις 27 Ιουν 2016, 07:10:28 μμ
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Διάβασα πληροφορίες από ένα οδηγό, το "Επιλέγω σπουδές και επάγγελμα 2016" και από ότι είδα τα δικαιώματα εργασίας όσων αφορά τα ΤΕΙ και ΑΕΙ είναι παρόμοια.
Έχω κατανοήσει κάποια πράγματα, αλλά θα ήθελα να μου προτείνετε κι εσείς μια σειρά προτίμησης σχολών πληροφορική, σε περίπτωση που δεν περάσω στην Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, θα ήθελα να ρωτήσω για το ΤΕΙ Μηχανικών πληροφορικής στην Θεσσαλονίκη. Είναι "καλό"? Από ότι είδα είναι αρκετά μακρυά από το κέντρο. Ξέρει κάποιος εαν υπάρχει συγκοινωνία?
Τέλος, θα ήθελα να ρωτήσω εαν το πτυχίο που θα πάρω από ένα ΑΕΙ είναι ίδιο(σχετικά με την ισχύ) με αυτό που θα πάρω από ένα ΤΕΙ?