Το Στέκι των Πληροφορικών

Γενικό Λύκειο => Γ΄ Λυκείου => Θεωρία => Μήνυμα ξεκίνησε από: Kalli στις 24 Φεβ 2010, 12:31:58 μμ

Τίτλος: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: Kalli στις 24 Φεβ 2010, 12:31:58 μμ
Καλημέρα σας συνάδελφοι!
Ζητάω τη βοήθεια και τη συμβουλή σας για ένα θέμα που απασχολεί. Ένας μαθητής στο φροντιστήριο, απο τους αδιάφορους για το μάθημα μέχρι χτες, μου ζήτησε τι να διαβάσει από θεωρία για να πάει να γράψει τουλάχιστον 8.
Μου είπε: "Στα άλλα μαθήματα μου είπαν οι καθηγητές τι να διαβάσω, για να γράψω εστω κάτι(μια θεωρία), σε αυτό το μάθημα που είναι πιο εύκολο δεν υπάρχει κάτι να διαβάσω?Από ασκήσεις δεν μπορώ να γράψω.Πες μου γιατί αν δεν γράψω εσείς θα φταίτε!".
Εχετε κάτι να μου προτείνετε?
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: Νίκος Αδαμόπουλος στις 24 Φεβ 2010, 01:04:56 μμ
Για να γράψει 8 χωρίς ασκήσεις, θα πρέπει να γράψει τέλεια όλο το 1ο θέμα!
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: poursali στις 24 Φεβ 2010, 01:13:43 μμ
δεν νομιζω οτι ειναι σωστο να μπαινουμε στη λογικη αυτη καποιων μαθητων.
και δεν νομιζω οτι τετοια νοοτροπια μπορει να σου εξασφαλισει οποιοδηποτε βαθμο.
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: Λάμπρος Μπουκουβάλας στις 24 Φεβ 2010, 01:27:55 μμ
Πρόκειται για μια εντελώς λανθασμένη - κατά την άποψή μου - προσέγγιση από έναν μαθητή, που είναι αδιάφορος...

Όταν μου κάνουν μια τέτοια ερώτηση, η απάντησή μου είναι η εξής:
1. κακώς λέγεται ότι το μάθημά μας είναι πιο εύκολο. Είναι πιο εύκολο για εκείνον που διαβάζει. Για έναν αδιάφορο μαθητή όλα είναι δύσκολα ή αδιάφορα.
2. από το σχολικό βιβλίο έχουν πέσει κατά καιρούς διάφορα τμήματα της θεωρίας σε διαφορετικές εξετάσεις και με διαφορετικό τρόπο. ελάχιστα τμήματα του βιβλίου δεν έχουν πέσει ποτέ και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πέσουν φέτος ή του χρόνου. Τί θα του πεις τότε; θα του προτείνεις να διαβάσει εκείνα που έχουν πέσει τις λιγότερες φορές; ή θα κάνεις στατιστική μελέτη για τη συχνότητα με την οποία πέφτουν ορισμένα κεφάλαια; Θεωρώ ότι έτσι αυτοκτονεί ο μαθητής κι εμείς γινόμαστε ηθικοί αυτουργοί!!! Κι αν υποθέσουμε ότι κινδυνεύεις να απολυθείς από το φροντιστήριο αν δυσαρεστήσεις τον μαθητή, τότε εξήγησέ τους ότι οι απαιτήσεις του μαθητή ήταν εκτός πραγματικότητας! Άλλωστε θα φανεί στους βαθμούς του και τέτοιοι μαθητές δεν αποτελούν διαφήμιση ούτε μελλοντική επένδυση για ένα φροντιστήριο!
3. κανένας σοβαρός καθηγητής δεν μπορεί να πει σε πανελλαδικές "διάβασε αυτό, και θα γράψεις", εκτός αν έχει προφητικό χάρισμα. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι του είπαν άλλοι καθηγητές. Συνήθως τέτοιοι μαθητές "ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα"...
4. εγώ δεν έχω επιτρέψει σε μαθητή, εντός ή εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, να μου πει "αν δε γράψω εσείς θα φταίτε". Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Προτείνω: να του το κόψεις εδώ, να του πεις "αν θέλεις να γράψεις 8, έχεις 3 μήνες μπροστά σου για να διαβάσεις όλη την ύλη..." και πάντα με ευγένεια, γιατί το φροντιστήριο είναι επιχείριση και δεν πρέπει να παραπονεθεί ο μαθητής ότι του συμπεριφέρθηκες απότομα και απρόσεκτα!

Και να σου πω κάτι άλλο: ακόμη κι αν του πεις τί να διαβάσει, νομίζω ότι ούτε 8 θα γράψει...
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: evry στις 24 Φεβ 2010, 01:46:02 μμ
 Εγώ θα του απαντούσα ότι αν διαβάσει όλη τη θεωρία τέλεια θα γράψει άνετα 10
αλλά στα 100 :D

Επίσης όλοι έχουν την εντύπωση ότι το 1ο θέμα είναι θεωρία ενώ δεν είναι. Δηλαδή από τις 40 μονάδες του 1ου θέματος το πολύ 8-10 (και υνήθως λιγότερες) είναι καθαρές ερωτήσεις ανάπτυξης ώστε να αναγκάσεις τον μαθητή να τα μάθει απέξω. Τα υπόλοιπα είναι ΣΛ και απλά ασκησάκια, οπότε αν δεν έχει καταλάβει τι κάνει δύσκολο να πιάσει όλο το 1ο θέμα.

Πες του λοιπόν ότι αν δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με ασκήσεις εκτέλεσης ή σχεδίασης αλγορίθμου δεν έχει καμία τύχη.
Δούλεψε μαζί του στην κατανόηση των απλών εννοιών επιλογή/επανάληψη/πίνακες και γενικά να καταλάβει κάποια βασικά πράγματα. Έτσι ίσως να γράψει
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: dim στις 24 Φεβ 2010, 02:52:16 μμ
το άλλο με το τοτό το ξέρει?
Και στα άλλα μαθήματα του είπαν τι να διαβάσει θεωρία και εξεσφάλισε το 10?
... να ήταν έτσι... να έπιαναν 10 με χαρακτηριστικά αδιάφορων μαθητών.... οι σχετικά προετοιμασμένοι θα έπιαναν 20 και οι  τρελα προετοιμασμένοι τι βαθμό??......!!!!!
εκτός και αν εννοεί 10 στα 100  εκεί κάτι γίνεται.
Τίτλος: Απ: Μπορεί ένα μαθητής να γράψει σίγουρο 10???
Αποστολή από: P.Tsiotakis στις 24 Φεβ 2010, 09:26:55 μμ
Συμφωνώ με όλους... Και σε αυτό που γράφει ο Ευρυπίδης έχει πολύ δίκιο