Πραγματική μεταβλητή Δείκτης σε πίνακα

Ξεκίνησε από evry, 20 Ιουν 2025, 09:30:58 ΠΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

gpapargi

Τυπικά είναι λάθος, αλλά εγώ θα προσπαθούσα να κόψω το λιγότερο δυνατό. Ίσως και τίποτα.  Το πιο πιθανό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πιστεύει ότι αν βάζει μόνο ακέραιες τιμές στην πραγματική μεταβλητή τότε είναι όλα καλά. Και όντως όλα καλά είναι από αλγοριθμική άποψη, το πρόβλημα είναι συντακτικό (με βάση το βιβλίο) και δεν περνάει το έλεγχο. 
Ένα αντίστοιχο παράδειγμα έχω δει σε άσκηση που δίνεις χρηματικό ποσό με δεκαδικά (πχ 857,32 ευρώ) και βρίσκεις από κάθε νόμισμα/κέρμα πόσα χρειάζονται για να φτιάξεις το ποσό. Θέλεις div/mod αλλά επειδή είναι δεκαδικός πολλαπλασιάζεις επί 100 για να γίνει ακέραιος (δηλαδή αλλάζεις μονάδα μέτρησης και μετατρέπεις σε λεπτά). Δηλαδή ποσό<--100*ποσό . Μετά ο μαθητής αρχίζει τα div/mod σε πραγματική κατά δήλωση μεταβλητή με ακέραιο περιεχόμενο.  
Άλλο αντίστοιχο λάθος μπορεί να προκύψει αν διαβάσεις αριθμό πχ μαθητών και ζητηθεί έλεγχος για το αν είναι ακέραιος. Αναγκαστικά αυτό που διαβάζεις θα μπει σε πραγματικό και μετά θα ελέγξεις αν παιδιά=Α_Μ(παιδιά). Η μεταβλητή παιδιά είναι πραγματική και ο έλεγχος εισόδου σε αφήνει να συνεχίσεις μόνο αν έχεις ακέραιο περιεχόμενο. Μετά μπορεί να εμπλέξεις τη μεταβλητή σε div/mod (πχ σε μοιρασιές) ή σα δείκτη σε πίνακα (πχ πίνακα μετρητών, έναν για κάθε παιδί). Δηλαδή μπορεί να ξεφύγει. Με αυτά τα παραδείγματα κατά νου θα προσπαθούσα να τον ρίξω στα μαλακά. 
Γιώργος Παπαργύρης

Foto

Αφού η ΓΛΩΣΣΑ δεν προφέρεται με Διερμηνευτή. ή μεταφραστή, δεν υπάρχει νόημα για τεχνικές προδιαγραφές, όπως για παράδειγμα να εφαρμόζεται ή όχι αυτόματη μετατροπή σε ακέραια τιμή για μια οποιαδήποτε αριθμητική παράσταση όταν το απαιτεί μια παράμετρος. Στους πίνακες η παράμετρος Δείκτης είναι ακέραια μη αρνητική,  οπως και η κάθε επιπλέον αν έχουμε δυο ή περισσότερες διαστάσεις.
Το ονομα του πίνακα έχει διαφορετικές χρήσεις σε διαφορετικές γλώσσες. Έστω έχουμε πίνακα  α[10]. Το ονομα του πίνακα είναι το α ή το α[; θα είναι το α αν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείται ο πίνακας ως πίνακας και όχι ως στοιχείο πίνακα. 
Απ όσο θυμάμαι μπορούμε να περάσουμε πίνακα ως όρισμα, μόνο με το όνομα, χωρίς τα []. Παρόλο που δίνουμε το πίνακα στο υποπτογραμμα πρέπει στη παράμετρο να ορίσουμε ότι είναι πίνακας βάζοντας τις διαστάσεις του. Σε καμία άλλη έκφραση εκτός από τη κλήση υποπρογρσμματος δεν χρησιμοποιείται το ονομα του πίνακα μόνο, αλλά τα στοιχεία του πίνακα, δηλαδή ονομα πίνακα και δείκτης ή δείκτες. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε μεταβλητή και πίνακα με το ίδιο όνομα ταυτόχρονα (αφού η μεταβλητή είναι ο πίνακας).

evry

Παράθεση από: Foto στις 21 Ιουν 2025, 02:11:06 ΜΜΑπ όσο θυμάμαι μπορούμε να περάσουμε πίνακα ως όρισμα, μόνο με το όνομα, χωρίς τα []. Παρόλο που δίνουμε το πίνακα στο υποπτογραμμα πρέπει στη παράμετρο να ορίσουμε ότι είναι πίνακας βάζοντας τις διαστάσεις του. Σε καμία άλλη έκφραση εκτός από τη κλήση υποπρογρσμματος δεν χρησιμοποιείται το ονομα του πίνακα μόνο, αλλά τα στοιχεία του πίνακα, δηλαδή ονομα πίνακα και δείκτης ή δείκτες. Άρα δεν μπορούμε να έχουμε μεταβλητή και πίνακα με το ίδιο όνομα ταυτόχρονα (αφού η μεταβλητή είναι ο πίνακας).
Που το λέει αυτό στο βιβλίο;
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Foto


evry

Παράθεση από: Foto στις 21 Ιουν 2025, 04:22:32 ΜΜΔες εδώ έχει συζητηθεί ξανά:

https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=76.0
Και τι σημαίνει αυτό?
Εγώ άλλο ρώτησα. Που αναφέρει στο βιβλίο τον τρόπο μεταβίβασης πίνακα ως παράμετρο σε συνάρτηση ή διαδικασία. Επειδή εσύ έγραψες κάτι το οποίο δεν ισχύει και δεν στηρίζεται πουθενά, αφού στο βιβλίο δεν το αναφέρει.
Άρα μιλάμε για μια εικασία , μια υπόθεση που μάλλον έτσι είναι αλλά δεν προκύπτει από πουθενά.
Ας μην το παρουσιάζουμε ως βεβαιότητα.

Θα μπορούσαν να γίνουν διάφορες εικασίες πχ γιατί η συνάρτηση να μην επιστρέφει έναν πίνακα; Δεν είναι ουσιαστικά μια μεταβλητή?
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Λαμπράκης Μανώλης

Καλησπέρα και από εμένα

Πίνακας ως παράμετρος σε υποπρογραμμα υπάρχει σελίδα 94 -95 στο τετράδιο του μαθητή και σελίδα 112-113 στις οδηγίες μελέτης του μαθητή... συγνώμη εκ των προτέρων αν δεν αναφέρεστε στο κομμάτι αυτό, να πω την αλήθεια έχω μπερδευτεί σχετικά με το ποια είναι η διαφωνία

evry

Παράθεση από: Λαμπράκης Μανώλης στις 21 Ιουν 2025, 07:00:24 ΜΜΚαλησπέρα και από εμένα

Πίνακας ως παράμετρος σε υποπρογραμμα υπάρχει σελίδα 94 -95 στο τετράδιο του μαθητή και σελίδα 112-113 στις οδηγίες μελέτης του μαθητή... συγνώμη εκ των προτέρων αν δεν αναφέρεστε στο κομμάτι αυτό, να πω την αλήθεια έχω μπερδευτεί σχετικά με το ποια είναι η διαφωνία
Ναι σωστά , μόνο που αυτά δεν είναι στην ύλη. δεν αποτελούν μέρος της θεωρίας.
Θα έπρεπε στο βασικό βιβλίο να παρουσιάζει και να εξηγεί πως γίνεται αυτή η μεταβίβαση.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

#22
Για να το πάω παρακάτω γιατί δεν πρέπει να παρουσιάζουμε εδώ απόψεις ως βεβαιότητα που δεν ορίζονται ακριβώς στο βιβλίο.
Διότι όπως ο συνάδελφος επάνω είπε δες σε αυτή τη συζήτηση, άρα το θεώρησε ως δεδομένο, ως επιχείρημα, έτσι μπορεί να μπει εδώ ένας νέος συνάδελφος / βαθμολογητής και να πει ότι αν δω πέρασμα παραμέτρου πχ με Α[] ή Α[10] σε ένα πχ καλό γραπτό θα κόψω επειδή το σωστό είναι σκέτο, γιατί το διάβασε εδώ.
Μόνο που το σκέτο δεν υπάρχει στο βιβλίο άρα ο μαθητής αν δεν έχει υποψιασμένο/έμπειρο καθηγητή δεν το ξέρει.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

Λαμπράκης Μανώλης

Παράθεση από: evry στις 21 Ιουν 2025, 07:05:48 ΜΜΝαι σωστά , μόνο που αυτά δεν είναι στην ύλη. δεν αποτελούν μέρος της θεωρίας.
Θα έπρεπε στο βασικό βιβλίο να παρουσιάζει και να εξηγεί πως γίνεται αυτή η μεταβίβαση.
Ευριπίδη , εγώ προσωπικά ( όχι μομφή προς εσένα,  μην παρεξηγηθώ) ,  δεν κατάλαβα πότε πως 2 επίσημα βιβλία που από εκεί μέσα βάζουν ασκήσεις " δεν είναι εντός ύλης " ... είναι παραδείγματα και ασκήσεις των " εντός ύλης " βιβλίων, " είναι άτοπο " στη λογική μου να μην λαμβάνονται ως σωστά ( γενικά μιλάω ξαναλέω όχι προς εσένα) ... έχουν πολλά θέματα τα 5 σχολικά που έχουμε,  αλλά εγώ τουλάχιστον σαν λογική εκλαμβάνω " ως σωστά " τα παραδείγματα που αναλύουν...τα εντός ύλης ( το τσέκαρα επίτηδες, ελπίζω να μην  κάνω λάθος) , δεν έχουν κανένα παραδείγματα με υποπρογραμμα και πίνακες... υποθέτω τα χωρίσαν ας πούμε στα βιβλία, καλώς ή κακώς

zefremi

Παράθεση από: evry στις 21 Ιουν 2025, 03:02:01 ΜΜΠου το λέει αυτό στο βιβλίο;
Στο βιβλίο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ σελ. 135 υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα με πέρασμα πινάκων σε συνάρτηση μόνο με τα ονόματά τους στις παραμέτρους

evry

Παράθεση από: zefremi στις 21 Ιουν 2025, 11:09:09 ΜΜΣτο βιβλίο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ σελ. 135 υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα με πέρασμα πινάκων σε συνάρτηση μόνο με τα ονόματά τους στις παραμέτρους
Το παράδειγμα σε ποια θεωρία βασίζεται? Δεν υπάρχει πουθενά στη θεωρία καμία εξήγηση για αυτό.
Επίσης τα παραδείγματα δεν είναι μέρος της θεωρίας. Δηλαδή οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να τα ξέρουν, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα άλλα μαθήματα, πχ Μαθηματικά , Φυσική.
Φαντάζεστε στα μαθηματικά να έχει ως παράδειγμα ένα νέο θεώρημα και με αυτό να έπρεπε να λύσεις ασκήσεις;
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

evry

Παράθεση από: Λαμπράκης Μανώλης στις 21 Ιουν 2025, 10:45:08 ΜΜΕυριπίδη , εγώ προσωπικά ( όχι μομφή προς εσένα,  μην παρεξηγηθώ) ,  δεν κατάλαβα πότε πως 2 επίσημα βιβλία που από εκεί μέσα βάζουν ασκήσεις " δεν είναι εντός ύλης " ... είναι παραδείγματα και ασκήσεις των " εντός ύλης " βιβλίων, " είναι άτοπο " στη λογική μου να μην λαμβάνονται ως σωστά ( γενικά μιλάω ξαναλέω όχι προς εσένα) ... έχουν πολλά θέματα τα 5 σχολικά που έχουμε,  αλλά εγώ τουλάχιστον σαν λογική εκλαμβάνω " ως σωστά " τα παραδείγματα που αναλύουν...τα εντός ύλης ( το τσέκαρα επίτηδες, ελπίζω να μην  κάνω λάθος) , δεν έχουν κανένα παραδείγματα με υποπρογραμμα και πίνακες... υποθέτω τα χωρίσαν ας πούμε στα βιβλία, καλώς ή κακώς
Λογικά αυτά που λες , όμως κάθε χρόνο βγαίνει επίσημα ποια είναι η εξεταστέα ύλη. Και εκεί είναι μόνο τα δυο βιβλία και όχι τα 5. Άρα ότι υπάρχει στα άλλα βιβλία δεν είναι μέρος της εξεταστέας ύλης και δεν μπορεί να ζητηθεί.
Για αυτό με τα παραδείγματα ρώτησε έναν σύναδελφό σου μαθηματικό πως χειρίζονται τα παραδείγματα του βιβλίου ως προς τη θεωρία και αν είναι υποχρεωμένοι να τα γνωρίζουν οι μαθητές.
What I cannot create I do not understand -- Richard Feynman
http://evripides.mysch.gr

George Eco

Πράσινο βιβλίο
Σελ 175 Ορισμός:
Μία παράμετρος είναι μία μεταβλητή που επιτρέπει το πέρασμα της
τιμής της από ένα τμήμα προγράμματος σε ένα άλλο.


Σελ 99 Οδηγιών (εκτός εξεταστέας)
Παράμετροι
Ένα πρόγραμμα ενεργοποιείται (δηλ. εκτελεί τις εντολές του), όταν κληθεί από άλλο υποπρό-
γραμμα ή πρόγραμμα (κύριο πρόγραμμα).

 Για να επικοινωνεί το κύριο πρόγραμμα με το υπόλοιπο πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεταβλητές
που μεταφέρουν τιμές μεταξύ υποπρογράμματος και κύριου προγράμματος, δηλ. χρησιμο-
ποιούνται μεταβλητές σαν κανάλια επικοινωνίας, οι οποίες λέγονται παράμετροι. Δηλαδή,
παράμετρος είναι μία μεταβλητή που επιτρέπει τη μεταφορά τιμών από ένα υποπρόγραμμα
(τυπικές παράμετροι ή ορίσματα), στο κύριο πρόγραμμα (πραγματικές παράμετροι ή παράμε-
τροι) ή σε άλλο υποπρόγραμμα. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα των πραγματικών και τυπι-
κών παραμέτρων (μπορεί και να είναι διαφορετικά), παρά μόνο το πλήθος τους, η σειρά τους
(η αντιστοίχισή τους γίνεται με την σειρά που είναι γραμμένες) και να είναι του ιδίου τύπου

ΣΕλ 112 παράδειγμα δίχως βάση θεωρίας. Ο Ευριπίδης έχει δίκιο...
Δε το πιστεύω πως βασίζω τη διδασκαλία μου σε παραμέτρους πίνακες,  σε εμπειρία από παλαιότερα θέματα Πανελληνίων...


https://ebooks.edu.gr/ebooks/handle/8547/2079



o_Antonis

Παράθεση από: George Eco στις 20 Ιουν 2025, 06:56:57 ΜΜΕγώ θα έκοβα. Δείκτης πίνακα ορίζεται πάντα ακέραιος. Όχι ακέραιες τιμές. Ακέραια μεταβλητή.

Πού το λέει;

*αυτό που γράφεις παρακάτω δεν σημαίνει ακέραια μεταβλητή.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ:i,Α[10]
...

κώδικας
κώδικας
κώδικας
ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 10
  Α[Α_Μ(i)] <-0
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

αυτό έχει λάθος;

Σε πιο συγκεκριμένο σημείο καθορίζεται ότι οι ακέραιοι γίνονται μετατροπή σε πραγματικούς με δεκαδικό μέρος μηδέν
και όχι ότι, σε αυτή την περίπτωση, ταυτίζονται οι ακέραιες τιμές με τις πραγματικές τιμές;

George Eco

Παράθεση από: George Eco στις 20 Ιουν 2025, 10:49:06 ΜΜΣελίδα 156 σχολικού βιβλίου, κάτω από το σχήμα 9.1 Στο Κεφάλαιο 9
Το όνομα του πίνακα μπορεί να είναι οποιοδήποτε δεκτό όνομα της ΓΛΩΣΣΑΣ και ο δείκτης είναι μία ακέραια έκφραση, σταθερή ή μεταβλητή που περικλείεται μέσα στα σύμβολα [ και ].
Αυτό θα ήταν ωραίο να συμπεριλαμβανόταν στον ορισμό, που έχει πιο κάτω. Να μην έλεγε δηλαδή απλά δείκτη.