@Emmortal:
έχεις δίκαιο να προβληματίζεσαι. Η ονοματολογία που χρησιμοποίησε ο μαθητής είναι η πηγή του προβληματισμού σου. Αυτός βέβαια το είχε ξεκάθαρο στο κεφάλι του όμως τα ονόματα που διάλεξε για τις μεταβλητές του ΔΕ μαρτυρούν το περιεχόμενό τους οπότε εκ πρώτης δείχνει λάθος.
Όμως είναι σωστό..
Όπου τ, εννοεί το ποσό που πρέπει να ελεγχθεί προκειμένου να επιτραπεί η αγορά. Αυτό, πριν επιτραπεί έστω και η πρώτη αγορά είναι η τιμή του πρώτου γραμματοσήμου. Στη συνέχεια όμως πρόσεξε, εντός του βρόχου χρησιμοποιεί για την τιμή του κάθε επόμενου γραμματοσήμου άλλη μεταβλητή (χ) την οποία και προσθέτει στο τ προκειμένου να προκύψει το επόμενο, προς έλεγχο, ποσό.
Όπου ποσό, εννοεί το ποσό που έχει ξοδευτεί. Αυτό ενημερώνεται μόλις επιτραπεί η είσοδος στο βρόχο από τη συνθήκη συνέχειας, επομένως μπορεί να ποραγματοποιηθεί η αγορά
Επομένως, όταν (με το καλό) βγαίνει από το βρόχο, το ποσό ΔΕ χρειάζεται "διόρθωση", άσε που το τ πλέον έχει λειτουργήσει ως αθροιστής..
Λίγο μπερδεμένο, προσωπικά προτιμώ την (παρόμοια αλλά πιό ξεκάθαρη) λύση που προτάθηκε από την επιτροπή και με ποιό προσεκτικά ονόματα μεταβλητών:
Σύνολο <- 0
Διάβασε τιμή
Όσο Σύνολο + τιμή <= 1500 επανάλαβε
Σύνολο <- Σύνολο + τιμή
...
...
Διάβασε τιμή
Τέλος_Επανάληψης
Ουσιαστικά πρόκειται για έλεγχο της ενέργειας (Σύνολο + Τιμή) στη συνθήκη συνέχειας, πρακτική που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα προβλήματα που απαιτούν ΜΗ υπέρβαση κάποιου ορίου.
Η απλούστερη μορφή που εξετάστηκε πέρυσι αρκείται στον έλεγχος της τιμής όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και να σταματά μόλις ξεπεραστεί (και όχι πριν ξεπεραστεί) το όριο της άσκησης, πρακτική που μπορεί να εφαρμοστεί στα προβλήματα που απαιτούν υπέρβαση του ορίου.