Συγκεντρωτική λίστα των μηνυμάτων - ψηφοφοριών με τις ασάφειες:
Συνάδελφοι επειδή ο Διερμηνευτής σύντομα θα πιστοποιηθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στα πλαίσια του έργου «Αλγοριθμική και Προγραμματισμός» και θα διανεμηθεί σαν επίσημο σχολικό βοήθημα, θα ήθελα να με βοηθήσετε να ελαχιστοποιήσω κατά το δυνατόν τη δημιουργία διχογνωμιών.
Ως γνωστόν, το πνεύμα του σχολικού βιβλίου δεν είναι να διδαχτεί κάποια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού, αλλά η "υποθετική γλώσσα προγραμματισμού ΓΛΩΣΣΑ". Έτσι αρκετά σημεία του βιβλίου είναι αμφιλεγόμενα, αφού το βιβλίο δε γράφηκε υποθέτοντας εργαστηριακή υποστήριξη σε ΓΛΩΣΣΑ, αλλά σε Pascal και Basic.
Από τη στιγμή όμως που η ΓΛΩΣΣΑ υλοποιήθηκε, τα αμφιλεγόμενα σημεία θα πρέπει να οριστούν. Το μάθημα είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο και έτσι με κάποιον τρόπο θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε όλοι ενιαία αντιμετώπιση. Δυστυχώς απ' όσο γνωρίζω η περίοδος υποστήριξης του σχολικού εγχειριδίου έχει παρέλθει, και έτσι δε νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε διορθώσεις από τη συγγραφική ομάδα.
Θα πρότεινα το εξής (και φυσικά αν έχετε διαφορετική γνώμη θα χαρώ να την ακούσω):
Να θέσουμε τα ασαφή σημεία σε ψηφοφορίες, εκθέτοντας για μια ακόμη φορά τα επιχειρήματά μας, εντός ή εκτός των σχολικών βιβλίων. Στο τέλος κάθε ψηφοφορίας να κοιτάμε τα αποτελέσματα, και
- Αν συμφωνούμε κατά πλειοψηφία (ας πούμε > 90%), τότε η μειοψηφία να «συμφωνεί υποχρεωτικά» με την πλειοψηφία. Ο Διερμηνευτής θα υλοποιεί μόνο την άποψη της πλειοψηφίας.
- Αν δεν υπάρχει τέτοια συντριπτική πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να θεωρούνται αποδεκτές και οι δύο γνώμες. Ο Διερμηνευτής θα έχει σχετική επιλογή στο μενού από την οποία ο καθηγητής θα μπορεί να επιλέξει πώς προτιμά να διδάξει το συγκεκριμένο ασαφές σημείο.
Τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το πώς θα βαθμολογήσει κάποιος, ούτε φυσικά μας εξασφαλίζουν ότι όλοι οι καθηγητές θα τα δουν ή θα τα ακολουθήσουν. Θα βοηθήσουν όμως το Διερμηνευτή (και πιθανώς και τη Γλωσσομάθεια, αν ο Σπύρος δει τα μηνύματα) να μειώσουν αντί να οξύνουν τις αντιπαραθέσεις. Επίσης αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, ίσως μπορέσουμε να ζητήσουμε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να έρθει σε επαφή με τους συγγραφείς και να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στα ερωτήματα που θα θέσουμε.
Μερικά από τα θέματα που θα μπουν σε ψηφοφορία (π.χ. αν το ΜΕ_ΒΗΜΑ έχει ή όχι κάτω παύλα) δε θα είναι σημαντικά, και φυσικά δεν είναι ο στόχος του μαθήματος να ασχολούμαστε με αυτά. Ο σκοπός των ψηφοφοριών θα είναι ακριβώς αυτός, να αποφασίσουμε μια και καλή το πώς θα τα ορίσουμε και να μην ξαναασχοληθούμε με αυτά και τρώνε άδικα το χρόνο μας. Υπάρχουν πολλά μηνύματα στο Στέκι τα οποία αποδεικνύουν πόσο ασχολούμαστε με αυτά, ενώ δε θα έπρεπε.
Ξεκινώ με μια ερώτηση για τα ημίτονο και το συνημίτονο, σε
αυτό το θέμα. Εάν θέλετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό ή αν νομίζετε ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει νόημα, γράψτε το σαν απάντηση στο παρόν μήνυμα.
Με εκτίμηση,
Άλκης Γεωργόπουλος
Υ.Γ. για να ψηφίσετε στις ψηφοφορίες πρέπει να συνδεθείτε, αλλά οι ψηφοφορίες είναι ανώνυμες.
Επιτρέπεται μία ψήφος ανά μέλος, ενώ έχετε δικαίωμα αλλαγής της ψήφου σας αν αλλάξετε γνώμη.
Για να δείτε τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών πρέπει προηγουμένως να έχετε ψηφίσει.
Αυτά για σήμερα, τα υπόλοιπα ερωτήματα στις επόμενες μέρες. Σόρρυ για τον καταιγισμό από μηνύματα, ελπίζω ότι θα βγει σε καλό.