Να επισημάνουμε εδώ Άλκη βέβαια, πως η αυτή η απορία, του Κομνηνού είναι πάρα πολύ σωστή κατά τη γνώμη μου.
Εννοώ, πως στη ΓΛΩΣΣΑ ορίζεις μέγεθος πίνακα πριν την εκτέλεση, κατά τη δήλωση των μεταβλητών.
Οπότε δεν είναι και τόσο συμβατή η ΓΛΩΣΣΑ με τη ψευδογλώσσα αν το καλοσκεφτούμε,
στην υλοποίηση πίνακα με την εντολή ΔΕΔΟΜΕΝΑ // //.
Δικαίως λοιπόν έχει το παιδί την απορία, αφού αν κατά την εκτέλεση ορίζεις το μέγεθος, το μεταβάλλεις, άρα και τη θεωρείς δυναμική δομή δεδομένων, αλλά ο πίνακας στα πλαίσια του μαθήματος και των δυνατοτήτων της ΓΛΩΣΣΑΣ, είναι στατική δομή.
Να σημειωθεί εδώ το ερώτημα: Σε ψευδογλώσσα ο ορισμός δεδομένων πότε γίνεται; Κατά τον ορισμό ή κατά την εκτέλεση; Αν σπεύσουμε να πούμε κατά τον ορισμό, για να το σώσουμε το θέμα, τότε θυμόμαστε πως κατά τον ορισμό μεταβλητών στη ΓΛΩΣΣΑ, δε μπορούμε να... αρχικοποιήσουμε τιμές.
Απ' όπου κι αν το δεις δε μαζεύεται.
Οπότε πιστεύω πως ήταν τέλεια επιλογή να υλοποιηθεί ως ξεχωριστό εργαλείο διερμηνευτής για ψευδογλώσσα.
Άλλωστε η ψευδογλώσσα ΔΕΝ εκτελείται από υπολογιστή, οπότε κάθε τέτοιος περιορισμός είναι εσφαλμένος. Αλλά αν πάμε να την κάνουμε να εκτελεστεί... συναντάμε τέτοια θέματα, πού έτσι κι αλλιώς συναντάμε αν πάμε να μετατρέψουμε αλγόριθμο ψευδογλώσσας στην Ελληνική, σε ΓΛΩΣΣΑ. Το ίδιο το βιβλίο έχει θέματα. Πολλά.
Κομνηνέ μπράβο παρεμπιπτόντως και για την υλοποίηση και για την απορία σου!
Αυτό που αναφέρεις είναι μεγάλο πρόβλημα με τη ΓΛΩΣΣΑ ως διδακτικό εργαλείο, σε συνδυασμό με ψευδογλώσσα στην Ελληνική. Βάλτο δίπλα στο πρόβλημα με το ότι τα παιδιά τα μπερδεύουν αυτά τα δύο, ως το ίδιο πράγμα καικαταλαβαίνεις γιατί κάποιες φορές με τόσο πάθος υποστηρίζω την αναβάθμιση του μαθήματος σε κάποια γλώσσα που... να μπορούμε να διδάξουμε κι αντικειμενοστραφή προγραμματισμό (που πολύ βολικά και φέτος βγήκε εκτός ύλης).