Πολύ καλή η ερώτηση. Συνήθως πολλά από τα προβλήματα που έχουμε στην ΑΕΠΠ, ανάγονται σε παρανοήσεις που είχαν οι μαθητές από το δημοτικό. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι τελεστές div, mod.
Για το παράδειγμα που δίνεις Γιώργο θα σου πω το εξής. Ας υποθέσουμε ότι μια δασκάλα λέει σε ένα παιδί να υπολογίσει τον μέσο όρο των βαθμών που λες και ο μαθητής της δίνει την παρακάτω απάντηση.
Τι πρέπει να κάνει η δασκάλα? να το δεχτεί σαν σωστό? Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα το οποίο αρκετοί ίσως δεν το θεωρούν σημαντικό. Ότι
στα μαθηματικά έχει σημασία το αποτέλεσμααλλά στην πληροφορική
ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στο αποτέλεσμα έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία με το αποτέλεσμακαι αυτό συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, δεν μας ενδιαφέρει αν γίνεται κάτι , αλλά αν γίνεται εύκολα και γρήγορα
Αυτή είναι και η διαφορά των αλγορίθμων από τα άλλα μαθηματικα αντικείμενα. Εδώ μας ενδιαφέρει και ο δρόμος όχι μόνο ο προορισμός.
Αν κάποιοι το χωνέψουν αυτό θα καταλάβουν πόσο λάθος είναι τα θεμέλια αυτού του μαθήματος και ότι πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν.
Ας μην το βλέπουμε σαν αντιπαράθεση του "θα κόψω" ή "δεν θα κόψω", γιατί δεν έχει νόημα και η απάντηση είναι προφανής. Στις εξετάσεις θα κόψεις μόνο αν το λένε οι οδηγίες, τελεία και παύλα. Στην τάξη σου όμως έχεις περισσότερα περιθώρια να δείξεις στους μαθητές σου γιατί δεν πρέπει να ακολουθούν τον τρόπο σκέψης "τρέχει άρα είναι και σωστό"
Εστω κάποιος ότι πρέπει να βρεί το μέσο όρο των πέντε αριθμών : 3, 5, 7 ,5, 5
και εκτελεί τις παρακάτω διαδοχικές αριθμητικές πράξεις:
μο <-- 3/1=3
μο <-- (3+5)/2=8/2 =4
μο<-- (8+7)/3=15/3 =5 το άθροισμα των δυο πρώτων αριθμών συν τον τρίτο
μο <-- (15+5)/4 = 20/4 =5 το άθροισμα των τριών πρώτων αριθμών συν τον τέταρτο
μο <-- (20+5)/5 = 25/5 =5
που προφανώς η τελευταία πράξη βγάζει το σωστό μέσο όρο
Είναι σωστός ο τρόπος σκέψης;