Όσα λέτε, πολύ σωστά και πολύ σημαντικά. Ελπίζω να συμφωνούμε έστω σε αυτό το θέμα όλοι.
Η δική μου σκέψη είναι κάπως έτσι:
- Η θεωρία βιβλίου να περιοριστεί σε ένα μίνιμουμ. Αν χρειάζονται κομμάτια επεξηγηματικά, αυτά να υπάρχουν στο βιβλίο αλλά εκτός εξεταστέας ύλης.
- Οι ερωτήσεις ανάπτυξης, με την ως τώρα μορφή (αποστήθιση) να σταματήσουν, επιτέλους. Να διερευνηθεί αν μπορεί με επιτυχία να αντικατασταθούν από ερωτήσεις μικρότερης βαρύτητας βαθμολογικά (πχ 1 ερώτηση 4-6 μορίων),
κατανόησης. Πχ, ερώτηση κρίσεως για τη στοίβα χρόνου εκτέλεσης, ή για τη λειτουργία διερμηνευτή/μεταφραστή.
Αυτό είναι ίσως σημαντικό, γιατί πολλά παιδιά, αν ξέρουν ότι η θεωρία δεν βαθμολογείται καθόλου στο τέλος, πιθανόν θα αδιαφορούν (ακόμη περισσότερο) όταν τους εξηγείς πως δουλεύει το ένα ή το άλλο. Μην φτάσουμε στην άλλη άκρη που δεν θα τολμάμε να ανοίξουμε το στόμα μας, και αμέσως θα ακούμε το γνωστό: "κύριε αφού αυτά δεν είναι στις εξετάσεις, γιατί μας τα λέτε;"
- Τα ΣΛ θα έπρεπε επίσης να μπουν σε κάποια στάνταρ, αλλά δεν ξέρω πως θα μπορούσε να το πετύχουμε αυτό.. τουλάχιστον να γλιτώσουμε τις μεγάλες χοντράδες (όχι άλλες αυτούσιες απομονωμένες φράσεις από το βιβλίο... τραγικό!)
Για την ιστορία, όπως νομίζω είπα και αλλού, φέτος η καλύτερη μαθήτριά μου διάβαζε όλη τη χρονιά σα το σκυλί τα άπειρα γνωστά ακαταλαβίστικα κεφάλαια θεωρίας.. τη λυπόμουν, αλλά όπως λέτε, δεν μπορούσα να της πω να μην τα διαβάσει. Άλλος μαθητής μου, ανώτερος σε "αλγοριθμική ευστροφία" άλλα όχι ιδιαίτερα επιμελής, δεν διάβασε σχεδόν τίποτα. Πήρανε ίδιες μονάδες θεωρία...
Προσωπικά σκέφτομαι μια επιστολή στο ΙΕΠ. Υπάρχει διάθεση να γίνει μια συλλογή υπογραφών;
Μέσα, και με τα δυο τα χέρια.. (μία υπογραφή θα βάλω)