Τα περισσότερα που ρωτάς τα έχεις ήδη απαντήσει. Μπορούν να συμμετέχουν και σχολεία αλλά δεν είναι απαραίτητο, τουλάχιστον στον WRO. Μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου μια οικογενειακή ομάδα. Εσύ ως προπονητής μαζί με τα παιδιά σου. Το Θέμα είναι γνωστό μήνες νωρίτερα οπότε φτιάχνετε με την ησυχία σας την κατασκευή, δημιουργείτε τον κώδικα και κατεβαίνετε όλοι μαζί με όνομα ομάδας Nikis-Robofamily. Τα παιδιά το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουν απέξω τα βήματα δημιουργίας της κατασκευής, το οποίο δεν είναι και τόσο δύσκολο, ειδικά αν βγάλεις φωτογραφίες όλα τα βήματα με λεπτομέρεια, μπορεί δηλαδή 50-150 φωτογραφίες, για να κάνουν εξάσκηση. Μπορεί το κάθε παιδί να μάθει τα δικά του βήματα, να είναι χωρισμένα τα απαραίτητα εξαρτήματα του καθενός σε ξεχωριστές θήκες, κλπ. Τον κώδικα τον ετοιμάζετε από πριν και δεν χρειάζεται να τον ξέρουν απέξω ούτε να τον φτιάξουν εκείνη τη στιγμή. Αν ο προπονητής είναι έμπειρος, μπορεί να προβλέψει 2-3 πιθανούς "κανόνες- έκπληξη" και να έχει προετοιμάσει τα παιδιά κατάλληλα. Θα μπορούσε να μην είναι όλοι οι μαθητές το ίδιο καλοί, αλλά να σηκώσει το βάρος ο ένας ή οι δύο μαθητές. Επίσης θα χρειαστεί να φτιάξετε μια πίστα (με διαστάσεις 2x1 m περίπου) ίδια με αυτή του διαγωνισμού για να κάνουν εξάσκηση τα παιδιά στο πώς θα λειτουργήσουν την ημέρα του διαγωνισμού. Μπορείς να τυπώσεις σε μουσαμά το σχέδιο της επιφάνειας πίστας από έτοιμο αρχείο. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να διακριθεί μια ομάδα, το αντίθετο μάλλον, αλλά όντως το βάρος της προετοιμασίας πέφτει στον προπονητή μπορεί ακόμα και κατά 95%. Το συγκεκριμένο κέντρο που αναφέρεις δεν είναι τυχαίο, αφού είναι μέρος αλυσίδας κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα η έδρα της βρίσκεται στην πηγή της τεχνογνωσίας, στο ίδιο σχεδόν σημείο με τον "μόνο επίσημο προμηθευτή υλικών των διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής του WRO Hellas", αλλά και με τον ίδιο τον WRO Hellas. Επομένως, λογικό είναι να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα.
Από τη στιγμή που πρόκειται για έναν ιδιωτικό διαγωνισμό όπου δεν σε υποχρεώνει κανένας να πάρεις μέρος, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για κάτι. Αν θέλεις παίρνεις μέρος. Σίγουρα και εσύ και τα παιδιά θα έχουν να κερδίσουν κάτι. Ειδικά αν ο απαιτούμενος εξοπλισμός υπάρχει ήδη, ή θα αποκτηθεί μέσω χορηγίας. Αν δεν θέλεις δεν παίρνεις μέρος. Εγώ προσωπικά παλιότερα έχω πάρει μέρος κάποιες λίγες φορές. Μάλιστα την πρώτη μου φορά κατέβασα ταυτόχρονα ομάδα Δημοτικού και ομάδα Γυμνασίου στη Regular κατηγορία, αρχικά στην Πάτρα και μετά στην Αθήνα. Είχα ρίξει τα ξενύχτια της αρκούδας! Μάζευα και τα παιδιά στο σχολείο τα Σάββατα αφιλοκερδώς και κάναμε προετοιμασία. Είχα κουραστεί πολύ τότε, αλλά είχα κίνητρο γιατί στη μία ομάδα ήταν και ο γιος μου! Όμως η όλη διαδικασία με τους διαγωνισμούς δεν με ενθουσίασε και πολύ, το κέρδος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο αφήνεται να εννοηθεί, ενώ κάποιες λεπτομέρειες δεν μου άρεσαν καθόλου και φοβόμουν πως θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά. Κάτι αυτά, κάτι που τον γιο μου τον τράβηξαν τελικά κυρίως τα Μαθηματικά και κατά δεύτερον ο Προγραμματισμός, έχω πλέον αρκετά χρόνια να πάρω μέρος. Όμως έχω εντάξει τη ρομποτική μέσα στα μάθηματά μου. Μπορείς να κάνεις τη ρομποτική σου με τους μαθητές σου ή και τα παιδιά σου και χωρίς να πάρεις μέρος στους διαγωνισμούς. Στο κάτω κάτω υπάρχουν και άλλοι διαγωνισμοί και άλλες ρομποτικές πλατφόρμες από αυτές της Lego. Για τα υπόλοιπα που θίγεις συμφωνώ κι εγώ.
Υ.Γ. Χμμμ, τώρα πρόσεξα ότι είσαι σε ιδιωτικό σχολείο, οπότε παίρνω πίσω αυτό που είπα ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Η αλήθεια είναι ότι τα ιδιωτικά σχολεία πιέζουν πολύ ώστε να δείξουν έργο στους γονείς, έστω κι αν έτσι χάνουν την ουσία. Όσο για τους γονείς, σίγουρα θέλουν να δουν το καμάρι τους να παίρνει βραβείο, αν και παραγνωρίζουν το γεγονός ότι την περισσότερη δουλειά τελικά την κάνει ο προπονητής. Ειδικά αν έμαθαν για τους διαγωνισμούς ρομποτικής από την ταινία RoboGirl που είχε μεγάλη απήχηση! Η ταινία όμως παρουσιάζει τα πράγματα κάπως... χαλαρά, ποιητική αδεία! Υπάρχει πουθενά ο προπονητής για την κάθε ομάδα στην ταινία; Όχι! Τα παιδιά τα κάνουν όλα μόνα τους! Μόνο ο εκπαιδευτικός του (ιδιωτικού) σχολείου που απλά κάνει κάποια μαθήματα και συντονίζει έναν εσωτερικό διαγωνισμό του σχολείου. Οπότε τελικά οι γονείς θα σου πουν: "Μα καλά δεν μπορείς να κάνεις κι εσύ αυτό που κάνει ο εκπαιδευτικός της ταινίας"; Πού να ήξεραν!
Y.Γ.2. Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ομάδες που να έχει γίνει η δουλειά από τους μαθητές, ή έστω η περισσότερη δουλειά, και ο προπονητής απλά να έχει βοηθητικό ρόλο. Σκεφτείτε όμως μια τέτοια ομάδα να έχει αντίπαλο μια ομάδα που ο προπονητής να έχει τον κύριο ρόλο, να είναι έμπειρος, να έχει πάρει μέρος πολλές φορές σε διαγωνισμούς και να έχει αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία, να είναι διατεθειμένος να δώσει πολύ από τον χρόνο του, είτε το κάνει αφιλοκερδώς είτε επειδή πληρώνεται αδρά, κλπ. Τότε λοιπόν οι πιθανότητες θα είναι εναντίον της πρώτης.