Δηλαδή αν κάνουμε γραφική διεπαφή και αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό στα ελληνικά διδάσκουμε αλγοριθμική γενικού λυκείου ενώ αν κάνουμε ακριβώς τα ίδια σε μια πραγματική γλώσσα προγραμματισμού διδάσκουμε μάθημα για ΕΠΑΛ?
Πως είναι δυνατόν να μιλάμε για καθαρά τεχνικές έννοιες όπως είναι τα αντικείμενα και οι κλάσεις ή ο σχεδιασμός GUI τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την αλγοριθμική και να τα εισάγουμε σε μια γλώσσα που δεν υπάρχει?
Επίσης γιατί φοβόμαστε τόσο πολύ να εισάγουμε την έννοια της πολυπλοκότητας στο μάθημα ενώ βάζουμε ακόμα και τεκμηρίωση προγράμματος? Τόσο πολύ φοβόμαστε την επιστημονική φύση του μαθήματος? Κατά τα άλλα όμως .... κάνουμε αλγοριθμική (sic προγραμματισμός στα ελληνικά).
Κι εμένα μου κάνει εντύπωση που όλοι λένε ότι είμαστε θετική επιστήμη (που είμαστε) αλλά κανείς δεν θέλει να βάλει έννοιες όπως εισαγωγή στην πολυπλοκότητα και αναδρομή. Επίσης ότι η λέξη προγραμματισμός αντιμετωπίζεται ως συνώνυμο της πληκτρολόγησης ενώ η λέξη αλγοριθμική ως κάτι το... υπερβατικό.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς:
Τα παιδιά τώρα κάνουν προγραμματισμό, άσχετα πώς το λέμε και δεν είναι κακό.
Αλγοριθμική θα κάνουν αν σχεδιάζουν αλγόριθμους και είναι σε θεση να τεκμηριώνουν την απόδοση και την ορθότητά τους (εδώ σας θέλω).
Δεν σημαίνει ότι επειδή κάνουν ψευδογλώσσα-ΓΛΩΣΣΑ κάνουν αλγοριθμικη και αν γίνει python αυτόματα θα γίνει προγραμματισμός.
Αν διδάσκονται για σχεδιασμό GUI, τεκμηρίωση και debugging νομίζω ότι κατευθυνόμαστε προς την τεχνολογία λογισμικού.
Κρατάω μια επιφύλαξη για τον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό. Όπως έχω γράψει πολλές φορές θεωρώ ότι το πιο σημαντικό που λείπει από το μάθημα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να μπορούν να κάνουν αφαίρεση πάνω στα δεδομένα πέρα από τις απλές μεταβλητές, φτιάχνοντας σύνθετους τύπους δεδομένων. Αυτό δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τη ΓΛΩΣΣΑ και επηρεάζει τη δυνατότητα που έχουν οι μαθητές να μοντελοποιούν ένα πρόβλημα, κάτι που (πρέπει να) αποτελεί στόχο του μαθήματος.
Πολλές φορές μου έχει τύχει να δώσω μια άσκηση σε καλούς μαθητές και να μην μπορούν να τη λύσουν αν δεν τους δώσεις τη δομή δεδομένων. 'Αλγοριθμικά' είναι καλοί δηλαδή, αλλά σε επίπεδο μεταφοράς του περιβάλλοντος του προβλήματος σε νοητικό μοντέλο ώστε με βάση αυτό να γραφτεί ο κώδικας πάσχουν.
Η δυνατότητα μοντελοποίησης υπάρχει στον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό (άρα είναι μέσο για επίτευξη των στόχων του μαθήματος) όμως κατά τη γνώμη μου είναι too much. Θεωρώ ότι ο ίδιος στόχος επιτυγχάνεται με κάτι πιο light όπως οι δόμηση δεδομένων σε εγγραφές ή tuples.
Επειδή επαναλαμβάνομαι η γνώμη μου για τις αλλαγές που πρέπει να έχει το μάθημα δεν έχει αλλάξει από παλιότερα (
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=6228.msg83979#msg83979) με τους περιορισμούς που ανέφερα:
1. Μοντελοποίηση δεδομένων με απλό τρόπο
2. Απλή εισαγωγή στην πολυπλοκότητα
3. Αναδρομή
4. Επεξεργασία συμβολοσειρών
5. Python (γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να γίνουν όλα τα παραπάνω και περισσότερα στο μέλλον).
Τέλος πάντων για το νέο πρόγραμμα σπουδών δεν έχω γνώμη και δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερα γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι που έγινε απλά για να γίνει. Άλλωστε με εκφράζει απόλυτα αυτο το σχόλιο:
Οι αλλαγές γίνονται δυστυχώς με την εξής σειρά κριτηρίων
πολιτικά --> συντεχνιακά ---> επιστημονικά ---> παιδαγωγικά
ενώ θα έπρεπε να είναι αντίστροφα
Θυμίζω για τους νεώτερους τη μετάβαση από τα ΤΕΕ στα ΕΠΑΛ που επί 4-5 έτη είχαμε ΝΕΟ τεχνικό λύκειο (ΕΠΑΛ) με αρχαία βιβλία
Μπαίνει δε το μαχαίρι στο λαιμό των επιτροπών να πετύχουν βραχυπρόθεσμες ημερομηνίες παράδοσης έργων με ότι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει..
Πρέπει σωνει και καλά να εφαρμοστεί νέο ΑΠΣ προ εκλογών με νέα ύλη χωρίς να είναι έτοιμα νέα βιβλία χωρίς να έχει γίνει επιμόρφωση αυτών που θα τα διδάξουν
και ως συνήθως την πληρώνουν οι μαθητές που βρίσκονται στα μεταβατικά στάδια της όλης διαδικασίας.
Εάν δε που είναι και το πιο πιθανό να βγει και υποστηρικτικό μεταβατικό υλικό τύπου σημειώσεων στον ΑΕΠΠ θα έχουμε όχι ένα όχι δύο όχι τρία αλλά 6 διαφορετικά επίσημα συγγράματα
Μιά φορά να πάμε με τη σωστή σειρά έγκαιρα και προγραμματισμένα !!! ... ας το ζήσουμε και αυτό το έργο κάποια στιγμή ... δεν είναι κακό !!